Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mačje mesto v Šentjurju: Koncert o mačku Muriju z Neco Falk (foto, video)


DSC07701Pretekli petek je v Ipavčevem kulturnem centru v živo zazvenela glasba vsem dobro poznane pravljice o Mačku Muriju. Odlična Neca Falk je skupaj s kitaristoma Jerkom in Mirkom Novakom zbrane popeljala v pravljični mačji svet, kjer so se skupaj znašli ne samo otroci ampak tudi otroci po srcu. 

Verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi poznal najbolj slavnega mačka pri nas, mačka Murija. Prav tako si verjetno večina, ko sliši omenjeno ime, kaj hitro zapoje “Ko zapoje zvonček v uri, prebudi se maček Muri …“. Nedvomno je to zgodba, ki jo poznajo mnoge generacije, prav tako pa tudi njene skladbe.

Muri s svojimi mačjimi prijatelji v slikanici in naših srcih prebiva že več kot 40 let. Pisalo se je leto 1975, ko sta svoje ustvarjalne moči zelo uspešno združila pisatelj in pesnik Kajetan Kovič ter ilustratorka Jelka Reichman. Rodila se je slikanica, ki ji v slovenskem založniškem prostoru ni para. Napisana je bila tudi radijska igra, glasbeno in baletno pa so ga leta 1984 uprizorili in posneli za televizijo. Knjiga je prav tako  bila prevedena v druge jezike – hrvaščino, srbščino, nemščino in italijanščino.

Uglasbitev je bilo delo Jerka Novaka, priznanega kitarista, glasbenega pedagoga in skladatelja, ki piše glasbo za gledališke predstave, radijske in televizijske oddaje ter film, vokal pa je posodila Neca Falk. Sodelovanje med Kovičem in obema glasbenikoma se je začelo pri predstavi s Kovičevim besedilom Zlata ladja. Ker so se odlično ujeli, je pesnik predlagal, da bi svoje moči združili tudi pri Muriju, kar pa jim je uspelo leta 1984. Nič presenetljivo ni, da je Murijeva kaseta takoj postala uspešnica.

Jerko Novak in Neca Falk
Jerko Novak in Neca Falk

A kaj jo dela tako odlično? Poleg zgodbe je tu nedvomno glasba, pri kateri se Jerko Novak ni bal uporabiti resnejših in predvsem raznolikih melodij in ritmov, piko na i pa je s svojim vokalom in karizmo dodala še Neca Falk. O vsem tem smo se lahko prepričali na preteklem koncertu v Šentjurju, kjer se jima je na odru pridružil tudi Jerkov brat Mirko. Zanimivo je bilo opaziti, da se slednjega koncerta niso udeležili le starši s svojimi otroki, ampak tudi mladi pari in nekateri starejši. Skupaj so glasno prepevali, nekaj najmlajših pa se je tudi opogumilo in zaplesalo. Petkov večer je bil tako za eno uro namenjen zgolj dobri volji in otroški radosti.

Glasbeni projekt Maček Muri in muca Maca sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije za otroke. Glasba, ki si jo je kitarist in skladatelj Jerko Novak s sodelavci zamislil kot projekt, prinaša različne glasbene zvrsti in je tako postal prava glasbena biblija za otroke – in tudi njihove starše!

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije.

Kristina Strašek

koncert-plis-polsi