Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski domoznanci obiskali krapinskega pračloveka in muzej starodobnikov (foto)


Čas pokoja, ko človek izpreže iz preteklega delovnega tempa, je priložnost, da nadoknadi zamujeno, počne stvari za srce in dušo ter si obogati znanje in obzorje.

Nekaj takšnega zelo aktivno počnejo člani Domoznanskega krožka pri Knjižnici Šmarje pri Jelšah; več kot sto jih je in zelo so zvedavi, ko gre za raziskovanje naših korenin, slovenske narodove biti, pa tudi preteklosti človeškega rodu.

Prav slednje so spoznavali na prvem letošnjem izletu v tujino – obiskali so sosednjo Krapino in tamkajšnjega krapinskega pračloveka, znanstveno poimenovanega Homo neanderthalensis. Mi mu radi rečemo kar neandertalec, najbližji sorodnik sodobnega človeka.

Zaradi velikega zanimanja so se Šmarčani v Krapino odpravili kar v dveh ločenih ekskurzijah, najprej 25. januarja in nato še 1. februarja.

Člani Domoznanskega krožka pri Knjižnici Šmarje na ekskurziji v Krapini (vir foto: FB profil Mire Čakš)
Mesto Krapina je neformalno središče hrvaškega Zagorja. Je tudi upravno središče Krapinsko-zagorske županije. Leži v dolini potoka Krapinice. V samem mestu živi okoli 4.500 prebivalcev, v občini pa 12.500.
Najprej v muzej starodobnikov …

Takole so svoj izlet opisali na Facebooku: “Najprej smo si ogledali muzej starodobnikov Presečki. Muzej je uresničitev sanj njegovega tvorca – Antuna Presečki, strastnega ljubitelja starodobnih vozil. Sprejela nas je nadvse prijazna ga. Kristina, ki nas je z zelo zanimivo razlago popeljala skozi muzej. Več kot 25 let predanega dela zbiranja in restavriranje starodobnih vozil, so le-ta na ogled na 1100 m2 razstavnih prostorih. Razstavljenih je preko dvajset avtomobilov in več kot 60 motociklov iz 50., 60., in 70. let 20 stoletja. Postavljene so tudi zanimive tematske fotografske razstave, tudi o zgodovini avtomobilzma na Hrvaškem.”

… nato pa med praljudi …

Po malici so pot nadaljevali  do Muzeja krapinskega pračloveka, ki se uradno imenuje Muzej krapinskih neandertalaca. Novi muzej je umeščen nedaleč od svetovno poznanega najdišča “Hušnjakovo” in je bil dokončan leta 2010. Vzidan je v manjši hrib, pri čemer je večji del fasade stavbe izdelan iz stekla.

“Naš ogled se je pričel z ogledom filma, nato smo se z avdio vodiči v slovenskem jeziku odpravili na ogled res impresivne postavitve muzeja, ki nas je popeljala v prazgodovinski čas. Res enkratno doživetje,” so zapisali.

Krapinski muzej neandertalcev je tudi prejemnik številnih nagrad. Ne predstavi samo življenje neandertalca, tega mističnega evropskega pračloveka, ki je glavna atrakcija muzeja, temveč tudi zgodbo o nastanku sveta, zgodovini zemlje in prvih organizmih, prav tako pa tudi sam nastanek človeštva.

Naslednji teden v Škocjanske jame, maja pa v Toskano …

“Združuje nas želja po spoznavanju krajev, znamenitosti, pa seveda tudi druženju,” nam je namen domoznanskega krožka pri Knjižnici Šmarje pri Jelšah predstavila njegova mentorica, Mira Čakš. Kot pravi, gre večinoma za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje ter drugih študijskih krožkov pri šmarski knjižnici. Sama vodi še enega, pohodniškega, imenovanega Svet pred domačim pragom, s katerim opravljajo poti po naši občini in širše in tako najpristneje spoznavajo našo naravno in kulturno dediščino.

Večino stroškov ekskurzij, na kakšno se odpravijo vsak mesec, razen poleti, si pokrijejo sami, za zaključno ekskurzijo pa za kakšno vstopnino primakne tudi Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Čakševa pohodniški krožek vodi že od leta 2011, mentorstvo domoznanskega pa je prevzela pred osmimi leti.

Z njim pa že načrtujejo nova potovanja. Naslednji teden se odpravljajo na ogled Škocjanskih jam in Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divačo. Maja pa se bodo podali nekoliko dlje, na štiridnevni izlet v italijansko Toskano. “Zakaj Toskana? Ker je to pokrajina, ki te navda z ljubeznijo do življenja,” pojasnjuje Mira Čakš, in dodaja: “pokrajina, ki jo preprosto moraš imeti rad.”