Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Policija svari zaradi porasta drznih tatvin na našem območju. Tako se lahko zavarujete


Kot smo na Kozjansko.info v posebnem članku že poročali, je število tatvin v zadnjih mesecih na Kozjanskem in Obsoteljskem močno poskočilo, glede na zadnja policijska poročila pa upadanja ni zaznati tudi v prvih mesecih tega leta.

Policija je zato pripravila nekaj informacij za občane o zadnjih tovrstnih kaznivih dejanjih ter napotke, kako se pred njimi zaščititi.

Kot sporočajo s policije, so se na širšem območju upravne enote Šmarje pri Jelšah začela pojavljati kazniva dejanja vlomov in drznih tatvin, ki jih je bilo v preteklosti manj. Šmarski policisti sicer pravijo, da stanje ni alarmantno, a je preventivno ravnanje vseeno potrebno.

V preteklih mesecih so bile na udaru kriminalcev predvsem občine Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, medtem ko denimo na območju občine Šmarje pri Jelšah trenutno tovrstnih kaznivih dejanj niso obravnavali. Kljub vsemu pa kriminalci lahko hitro zamenjajo območje delovanja in se podajo tudi v Rogaško, Šmarje, Šentjur, Dobje in drugam.

V izogib tegmu, da postanete žrtev kaznivega dejanja, so s policije posredovali nekaj koristnih informacij in napotkov.

Vlomi v osebne avtomobile

Kazniva dejanja so se pojavljala predvsem konec leta na mestih, kjer so bile prireditve, v prejšnjih letih pa tudi v bližini športnih dvoran in telovadnic. Storilci so izkoristili odsotnost oškodovancev in iz vozila odtujili denar in denarnice, z bančnimi karticami pa kasneje poskušali denar dvigovati še z bančnih računov.

Vlomi v stanovanjske hiše

Kazniva dejanja so storilci izvrševali v poznem večernem času, ko v stanovanjski hiši ni bilo nikogar. V hiši so preiskali prostore ter odtujili denar in zlatnino.

Drzne tatvine

Storilci so se oglasili pri oškodovancih in s pretvezo, da so delavci telekomunikacijskih podjetij, zamotili oškodovance tako, da je drugi ali tretji storilec neovirano preiskoval prostore stanovanja.

Kaj lahko storimo sami, da preprečimo tatvino?

Dokumente, denar, vrednejše predmete hranite na varnem mestu, predvsem pa jih v vozilu ne puščajte na vidnem mestu. V času odsotnosti, npr. rekreacije, denarnice ne puščajte v vozilu. Vozila parkirajte na osvetljenih parkiriščih.

Ko zapuščate stanovanjsko hišo, naj bodo vsa okna dobro zaprta (tudi straniščna, garažna), vrata zaprta in zaklenjena. Hiša naj ne daje videza, da je prazna, pustite prižgan televizor ali kakšno luč. Vrednejše predmete (gotovino, zlatnino) shranite na varno mesto. Najboljša zaščita so dobri sosedski odnosi, razmislite pa tudi o namestitvi alarmnega ali video nadzornega sistema.

Da preprečimo drzne tatvine, lahko največ storimo s tem, da nismo zaupljivi, ne nasedamo pretirani prijaznosti, zvijačam in izgovorom obiskovalcev. Uradne osebe, predstavniki podjetij, serviserji naj se vam identificirajo z ustreznim dokumentom, v stanovanje pa pustite le serviserje in obrtnike, ki ste jih sami naročili. Ne sklepajte »ugodnih« kupčij in ničesar ne podpisujte neznancem. Ne dovolite, da vas storilci zamotijo in odvedejo od hiše ali stanovanja, saj drugi storilec čaka to priložnost, da bo vstopil. Če ste žrtev kaznivega dejanja, si skušajte zapomniti čim več podatkov o storilcih in vozilih, s katerimi so se pripeljali.

V primeru dogodka, ki se ga se udeleži večina ljudi iz posameznega zaselka, vasi (razna slavja, poroke, tudi pogrebi), obvestite policijsko postajo Šmarje pri Jelšah na telefonsko številko (03) 818 66 00, da usmeri policijsko patruljo na to območje.


Preberite še:

Po Kozjanskem in Obsotelju kradejo denar in nakit. Kaj na povečano število vlomov pravi policija