Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2023: od 41. do 50. mesta


Na Kozjansko.info začenjamo s podrobnejšimi predstavitvami aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2023.

Danes predstavljamo uspešne, ugledne in vplivne rojake, uvrščene od 41. do 50. mesta.

Med njimi so štirje novinci in en povratnik. Po profesiji je deseterica pisana, od dveh županov do avtoprevoznika, ljudskega umetnika, lokalnih obrtnikov, zborovodje in mladega perspektivnega nogometaša.

Grafični puščični prikaz ponazarja uvrstitev uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2022.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2023)
41. – 11

Martin Mikolič

 

 Po neuspešni kandidaturi za poslanca državnega zbora na državnozborskih volitvah v letu 2022, 64-letni Mikolič še naprej uspešno vodi zgodbo Občine Rogatec. Gradnja tamkajšnjega doma za ostarele se približuje koncu, kmalu pa bo ta sprejel nove stanovalce. Prav tako je v teku gradnja novega prizidka h gasilskemu domu PGD Donačka Gora, na občini pa načrtujejo še obnovo Zdravstvene postaje Rogatec in ureditev kanalizacije.

Na Maclju so predvidene tudi 3 vetrne elektrarne (2 še v občini Žetale), za katere bo občina Rogatec dobila nadomestilo od 200 do 300 tisoč evrov letno.

Za udaren zaključek leta so v občini poskrbeli z bogatim dogajanjem na trgu, ki so ga kronali z javnim silvestrovanjem, prirejenim skupaj s hrvaško Občino Hum na Sutli. Skupno praznovanje vstopa v novo leto si želijo od sedaj naprej narediti tradicionalno.  Lanska predstavitev (30. mesto)

42. povratnik

Aleksander Jurkovič

Nani Poljanec kot je njegovo umetniško ime in s katerim podpisuje tudi avtorstvo v knjižnih izdajah, je v minulem letu poskrbel za kopico dogodkov, višek pa je njegovo udejstvovanje doseglo s Kunstfestivalom, s katerim je zaznamoval 35 let umetniškega delovanja. V 11 dneh je izpeljal 35 umetniških programov in v mestu vrelcev gostil 28 umetnikov iz Beograda.

S pogostimi obiski glavnega mesta Srbije je spletel mrežo, ki se odraža tudi v medijskem poročanju o Rogaški Slatini, za kar so mu lahko turistični delavci hvaležni. Je tudi soavtor monografije o spomenikih dinastiji Karađorđevićev v Sloveniji.

Slatinski umetnik je bil na naši lestvici 50 najvplivnejših nazadnje leta 2019 (45. mesto)

43. novinec

Boštjan Maček

Podjetje Prevozi Maček v zadnjih letih doživlja rast. V letu 2022 so ustvarili 12,8 mio evrov prometa in tako podvojili prihodke v primerjavi z letom 2020. Skoraj podvojeno je tudi število zaposlenih, ki je v letu 2022 znašalo 87, leta 2020 pa 49. Podjetje je za predprejšnje leto prikazalo dobrih 600 tisočakov dobička.

Letos bo minilo 20 let, ko je vajeti v družinskem podjetju iz Stopč pri Grobelnem prevzel Boštjan. Pred nekaj leti se je lotil nakupa in obnove nekdanje osrednje šentjurske blagovnice, ki je kar nekaj časa propadala in sedaj nosi ime Center Resevna. Po znani vzpetini v bližini Šentjurja se je namreč imenovalo propadlo trgovsko podjetje, ki je nekdaj skrbelo za preskrbo Šentjurčanov.

Podjetje je tudi lastnik podjetja KS logistik, ki je v letu 2022 ustvarilo 2,7 mio prometa ob 28 zaposlenih in manjšem dobičku. Boštjan Maček nekaj posla opravi kot samostojni podjetnik. V letu 2022 je na sp-ju ustvaril slabih 800 tisočakov in zaposloval štiri ljudi.

44.  

– 8

Peter Volovšek

 

 

Lani se je Volovšek po enoletnem premoru zaradi odličnega poslovanja njegovega podjetja MOS Servis d.o.o. vrnil na našo lestvico, na kateri kljub kanček slabšem zadnjem obdobju ostaja tudi letos.

Podjetje je v letu 2022 pridelalo 15,9 milijonov evrov prihodkov, kar je okoli 400 tisoč evrov manj kot leto prej. Med tem, ko jim je leto 2021 prineslo skoraj 1,2 milijona evrov dobička, so v letu 2022 poslovali z dobrih 300 tisoč evrov izgube.

V preteklih letih so neprestano povečevali število zaposlenih. Leta 2019 je to znašalo 100, tri leta kasneje pa že 120. Podjetju je iz leta 2021 v 2022 uspelo povišati povprečno plačo, in sicer iz 2.416 evrov na 2.606 evrov.

Volovšek je tudi drugače aktiven v lokalnem okolju, saj predseduje Prostovoljnemu gasilskemu društvu Kostrivnica, prav tako pa kot donator podpira razna društva in klube. Lanska uvrstitev (36. mesto)

45.  

– 5

Janko Rajgl

Za izkušenim karateistom in uspešnim podjetnikom, ki se ukvarja s stavbnim pohištvom, je zelo uspešno obdobje. Njegovo podjetje Rajmax d.o.o., ki je lani praznovalo 25 let delovanja in zaposluje okoli 40 ljudi, je v letu 2022 doseglo dobrih 7 milijonov evrov prihodkov, kar je 1,3 milijona več kot leto prej. Ob višanju prihodkov jim je uspelo iz 220 na 297 tisoč evrov povečati tudi dobiček.

Okoli 5 odstotkov njihovih produktov prodajo izven naših meja, in sicer v Avstriji in na Hrvaškem. Da si v podjetju obetajo še večje rasti, pa dokazuje dejstvo, da so si zagotovili nove proizvodne prostore v velikosti 1.500 kvadratnih metrov. Ob vodenju podjetja Rajgl z redno vadbo poskrbi tudi za zdravje. Že mnogo let namreč v lokalnem klubu trenira karate. Lanska uvrstitev (40. mesto)

46.

Franjo Debelak

V občini Bistrica ob Sotli, katere župan je Franjo Debelak, je bilo v minulem letu poskrbljeno za mnogo investicij. Ena izmed večjih je bila ureditev hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema, starejšim prebivalcem občine pa bo v veliko pomoč Prostofer, ki od novembra dalje ponuja prevoze za vse, ki si tega drugače niso zmožni priskrbeti.

V letošnjem letu si v občinskem proračunu obetajo kar 2,4 milijona evrov investicijskih dohodkov, kar za občino te velikosti še zdaleč ni malo. Bliža se zaključek projekta obnove hidravličnih izboljšav vodovodnega omrežja, uredili bodo tri varovana stanovanja in eno stanovanje za družino v Bratuševi domačiji.

V Bistrici ob Sotli se nahaja edini hostel na Kozjansko-Obsoteljskemu območju, ki bo kmalu dobil nov večnamenski prostor, za višjo kvaliteto izobraževanja pa bodo poskrbeli z novim vrtcem in telovadnico. Lanska uvrstitev (49. mesto)

47. novinec

Franc Mlakar

Franc Mlakar iz Zagorja pri Lesičnem, novinec na naši lestvici, že vrsto let piše uspešno podjetniško zgodbo. Njegova podjetja se ukvarjajo z izdelavo oken, vrat in ostalega stavbnega pohištva, sistemi daljinskega ogrevanja, investiral pa je tudi v prvo avtopralnico v Kozjem.

Svojo kariero je Mlakar začel leta 1980, ko je odprl majhno steklarsko delavnico. Že pet let kasneje je odprl prvi proizvodni obrat v Boštanju velik 750 kvadratnih vetrov, šest let kasneje pa so se preselili na novo lokacijo v velikosti 1.500 kvadratnih metrov. Takrat je ustanovil podjetje Termoglas d.o.o.. Par let kasneje so se podali v proizvodnjo PVC oken in vrat, ob tem pa še povečali njihove proizvodne prostore. Še pred vstopom v novo tisočletje so zaposlovali že 45 delavcev. V prihodnjih letih so svoje prostore še povečali ter odprli nov proizvodni obrat, v zadnjem času pa se ukvarjajo še z izdelavo lesnih peletov in postavitvijo stavbnih konstrukcij iz lesenih limancev. Enega izmed proizvodnih obratov imajo tudi v Kozjem.

Njegova podjetja so v letu 2022 skupaj imela okoli 13 milijonov prihodkov, od tega so pridelali dober milijon evrov dobička. Skupaj so zaposlovali več kot 60 ljudi. Leta 2020 je njegovo uspešno kariero nagradila tudi Občina Kozje, saj je to leto prejel zlati grb občine.

48.  

novinec

Matevž Pušnik

 

V Celju živeči umetnik iz Lok pri Planini bo letos zaznamoval 10. obletnico delovanja kot zborovodja različnih zborovskih zasedb in vokalnih skupin. Trenutno aktivno sodeluje s kar devetimi pevskimi sestavi. V zadnjem letu je prejel naziv JSKD za obetavnega mladega zborovodjo. V Bratislavi je z APZ Karel Destovnik Kajuh prejel zlato priznanje, zbor pa najvišjo oceno.

Z istim zborom je zlato priznanje z odliko prejel na regijskem tekmovanju odraslih zborov. Jeseni je z MoPZ Anton Bezenšek Frankolovo gostoval v Argentini.

V rodnem okolju na Planini pri Sevnici je pred koncem leta soustvaril veliki koncert MePZ Zarja.

Ob zborovodenju je aktiven tudi kot harmonikar, pianist in pevec z različnimi glasbeniki in zasedbami, svoj prosti čas pa namenja družini s hčerko Zarjo, sinom Binetom in ženo Zalo.

49.  – 20

Dejan Mihevc

Trener slovenskih državnih prvakov iz domačega kraja leta 2015 drugo sezono zapored deluje v Nemčiji, kjer je pomočnik Sašu Filipovskemu v tamkajšnji 1. ligi. Z Wuerzburgom je lani osvojil 10. mesto, v tej sezoni pa mu trenutno kaže bistveno bolje.

Poleti je bil član trenerskega štaba slovenske članske reprezentance na svetovnem prvenstvu, ki so ga Slovenci začeli na Japonskem in zaključili na Filipinih s končnim 7. mestom. Lanska uvrstitev (29. mesto)

50. novinec

Marcel Lorber

 

 

Odkritje letošnje sezone sedaj že bivšega trenerja Maribora, Damirja Krznarja, je 19-letni Slatinčan, standardni vezni nogometaš najuspešnejšega slovenskega nogometnega kluba. 18 tekem, 2 gola in 3 asistence je njegova jesenska statistika v 1. SNL, tržna vrednost po oceni nemškega portala Transfermarkt pa se mu je v zadnjega pol leta potrojila in poskočila od 200 do 600 tisoč evrov.

Lorber je nogomet začel igrati v domačem klubu NK Rogaška, pri 14. letih nadaljeval v Aluminiju in nato prestopil v mladinsko ekipo Maribora, za katero je igral dve leti.

“Gre za zelo nadarjenega nogometaša, o tem ni dvoma. Marcel dosledno in odgovorno izpolnjuje svoje obveznosti, ima pa še ogromno prostora za napredek,” ga je za Kozjansko.info ocenil sedanji trener Maribora, Ante Šimundža.

Nogometaša sta tudi Marcelova brata, 17-letni Žan, ki je rezervni vratar v NK Rogaška, a pri članih v igro ni vstopil, ter še mlajši Marcel, ki igra v vezni vrsti in napadu. Oče Darko pa je žogo brcal v 3. ligi za NK Šmarje pri Jelšah.

Sanjski klub za najstarejšega izmed bratov Lorber je katalonska Barcelona, a kot pravi, je sedaj osredotočen na Maribor, za katerega je navijal od malega in mu je zanj čast igrati.

Oglejte si še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2023.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini

Kako zadovoljni ste z bivanjem v vaši občini? Kaj je dobro urejeno in kaj pogrešate? Sodelujte v anonimni anketi …

Create your own user feedback survey

Rezultati ankete bodo na Kozjansko.info objavljeni konec januarja oz. začetek februarja