Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivni Kozjanskega in Obsotelja 2022: od 21. do 30. mesta


V tokratnem pregledu aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja pozornost namenjamo vplivnežem, uvrščenim med 21. in 30. mestom.

Med tretjo deseterico imamo komika, politike, župana, upokojence, direktorje, kar dva košarkarska trenerja in vrhunskega znanstvenika. Med njimi je tudi ena novinka na lestvici.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2021. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2021)
21. + 3

Aleš Novak

Šmarski komik, ki se je lani po premoru zaradi koronavirusa ponovno vrnil na našo lestvico, je letos na njej še napredoval. Kaže, da se je preko sovoditeljstva šova Slovenija ima talent v zadnji sezoni dodatno naredil, saj svojo kariero nadaljuje kot voditelj podjetniške oddaje Štartaj, Slovenija, v kateri je sicer nastopal vse od prve sezone.  Do sedaj je na zabaven, malo drugačen način testiral izdelke, sedaj pa testira sebe kot voditelja.

Še vedno pa je velik hit njegova komedija Mali otroci, veliki problemi, v kateri nastopata z Urošem Kuzmanom. Predstava, ki jo komika igrata po vsej državi, je že lanskega marca doživela petdeseto ponovitev, sedaj pa se nedvoumno bliža tudi stoti, če te že ni presegla. Po izobrazbi je Novak kemijski inženir. Lanska predstavitev ( 24. mesto)

22. – 20

Zdravko Počivalšek

 

 

Dolgoletni slovenski minister za gospodarstvo, pred tem pa direktor domačih toplic, Zdravko Počivalšek, je v letu 2021 konkretno stavil na Povežimo Slovenijo in ponovno izvolitev njegove stranke, ki jo je podedoval po Miru Cerarju, v državni zbor.

Ni se izšlo, v resnici tesneje, kot se zdi na prvi pogled. Povežimo Slovenijo je zbral 40.612 glasov, kar bi bilo več kot dovolj za parlament tako leta 2018 kot 2014. A pri višji volilni udeležbi lani ni bilo. Sam je v okraju Šmarje pri Jelšah dobil 12,37 % glasov, kar je sicer manj kot pred štirimi leti, a je še vedno skoraj početveril rezultat PoS na nacionalnem nivoju.

Od politike se je tako moral posloviti, vrnitvi v Terme Olimia na izobrazbi in izkušnjam primerno mesto, kar mu je omogočala pogodba, pa se je po izplačilu odškodnine odrekel.  Za zdaj še ni znano, kje bo 65-letni Olimčan nadaljeval kariero, če sploh. Trenutno ga je zaslediti le v nadzornem odboru domače Občine Podčetrtek.

Vse to ga je, prvič, odkar na Kozjansko.info vodimo lestvico najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja (2009), potisnilo izven prve deseterice vplivnežev. Večkratni najvplivnejši KiO in tudi najvplivnejši desetletja je bil do sedaj najnižje na 4. mestu. Lanska predstavitev (2.mesto)

23. – 1

Boštjan Kukovičič

images_slike3_ured8_vplivni_bostjan_kukovic_mali

 

Podjetnik iz Šentjurja se letos na lestvici ni bistveno premaknil, kljub temu pa je njegovo podjetje KEA d.o.o. izboljšalo poslovanje (96,92 % podjetja je sicer vlasti samega sebe, Kukovičič ima 3,08 %). Vredno omembe je tudi to, da je bila v preteklem letu izvedena obnova poslovalnice, torej trgovskega centra v Šmarju pri Jelšah.

Kljub rasti je KEA tretjega na četrto mesto zdrsnila na seznamu najmočnejših podjetij na Kozjanskem in Obsotelju. V letu 2021 so prihodke v primerjavi z prejšnjim letom povečali za 1,6 mio €, ti pa so predlani znašali 45,4 mio €. Za skoraj milijon € so povečali tudi dobiček, ta pa je znašal slabih 2,5 mio €.

Kljub rasti pa se je za 18 zmanjšalo število zaposlenih, na 254 v  letu 2021. Ti so v primerjavi s prejšnjim letom leta 2021 prejemali 16% večjo povprečno bruto plačo, ki je znašala 1.425 evrov. Lanska predstavitev ( 22. mesto)

24. +11

Peter Markovinovič

Po dolgih letih vloge pomočnika glavnega trenerja je 37-letni domačin v aktualni sezoni prevzel še večjo odgovornost, saj mu je klubsko vodstvo zaupalo vodenje članske ekipe Rogaške, ki se poleg domačih tekmovanj tudi to sezono udejstvuje v mednarodni konkurenci.

Slatinski košarkarji so po 15. krogih letošnje sezone v 1. ligi KBM šesti, mesto za lokalnimi rivali iz Podčetrtka, a z enakim številom točk.

Peter Markovinovič je že nekaj let aktiven tudi kot selektor mlajših reprezentanc. Zadnje poletje je s selekcijo do 20 let osvojil 10. mesto.

25. – 20

dr. Vinko Gorenak

 

Policist, profesor in politik z Vršne vasi nad Zibiko je, skupaj z Zdravkom Počivalškom, doživel največji padec na naši lestvici vplivnežev. Logično, z menjavo oblasti se je vrnil tja, kamor se je napotil pred leti, dokler ga strankarski šef Janša ob vrnitvi na čelo vlade RS ni vpoklical nazaj – v pokoj namreč.

V Janševi vladi je bil Gorenak zelo pomemben človek – operativec iz ozadja, ki je moral v “visečem parlamentu” zagotavljati potreben glas viška za sprejem zakonodaje. In v večini primerov je bil pri tem zelo uspešen.

Vmes mu je uspelo napisati in izdati avtobiografijo policist in politik, ki je zanimivo branje o življenjski poti človeka, ki je bistveno zaznamoval slovensko politiko zadnjih dveh desetletij.

Še vedno je aktiven pisec bloga, kjer komentira aktualne zadeve, sploh s svojega področja notranjih zadev in policije. In ni dvakrat za reči, da njegovega plodnega pisateljskega obdobja še ni konec. Lanska predstavitev (5 .mesto)

26. -12

Tomi Rumpf

Počivalškov človek za “posebne operacije” – bivšemu ministru je pomagal v red spraviti Zavod za blagovne rezerve ter se odkrižati “žvižgača” Ivana Galeta, se z visokih funkcij v dosegu države poslavlja skupaj s svojim lokalnim rojakom. Po zavodu je lani nadaljeval kariero na direktorskem mestu Farm Ihan – Meso Kamnik, od koder pa se je po menjavi oblasti v državi moral posloviti – 11. novembra lani je nadzorni svet na njegovo mesto imenoval starega znanca našega območja, Bojana Bevca.

Spomnimo, Bevc je bil nekdanji krizni menedžer Steklarne Rogaška, pozneje pa je bil dvakrat pravnomočno obsojen in zaprt zaradi zlorabe položaja.

A osredotočimo se na Rumpfa, ki mu v tolažbo ostanejo kar tri veterinarske koncesije, v Celju, Šentjurju in Šmarju pri Jelšah, kjer ima Veterinarska postaja Šmarje poslovne enote. Rumpf je 16,89 % lastnik in njen direktor. Lanska predstavitev (14. mesto)

27. -2

dr. David Šarlah

Docent za kemijo, 39-letni Šarlah, na Univerzi Illinois Urbana-Champaign, ZDA vodi raziskovalno skupino, ki se ukvarja s kemijo in sintezo naravnih proizvodov, reakcijskimi inovacijami in oblikovanjem, vključno z asimetrično katalizo.

Splošni cilj je zagotoviti nove rešitve za probleme, s katerimi se srečujemo na fronti organske sinteze, ki koristijo kemiji in omogočajo napredek na sorodnih področjih kemične biologije, znanosti o materialih in medicine.

Svoje bogato znanje pa Šmarčan, kadar se vrne v rodno Slovenijo, rad prenaša tudi na rojake. Na straneh Kemijskega inštituta že lahko zasledimo napovednik njegovega predavanja za konec letošnjega decembra.  Med božično-novoletnim obiskom doma očitno namerava v okviru tako imenovanega Preglovega kolokvija govoriti o moči sinteze –  od edinstvenih metod do kompleksnih naravnih produktov. Lanska predstavitev (25. mesto)

28. novinka

dr. Asta Vrečko

Novinka na naši lestvici izhaja iz Šentjurja, ki ga je po obiskovanju gimnazije v Celju zapustila in ostala v glavnem mestu. Leta 2014 je doktorirala na Oddelku za umetnostno zgodovino in je tudi docentka in znanstvena sodelavka na Filozofski fakulteti.

Svojo pot v svetu kulture je začela kot likovna kritičarka in raziskovalka slovenske in jugoslovanske umetnosti prejšnjega stoletja. Kot kuratorka je sodelovala pri mednarodnih projektih, tako v državah bivše skupne domovine, kot tudi na beneškem bienalu.

38-letna Vrečkova je dolgoletna aktivistka, bila je članica Delavsko-punkerske univerze in ustanovna članica Iniciative za demokratični socializem, ki se je z združitvijo treh strank preoblikovala v Levico. V prejšnjem sklicu je bila mestna svetnica v Ljubljani.

Po lanskih državnozborskih volitvah je zasedla mesto ministrice za kulturo.

29. + 1

Dejan Mihevc

Trener državnih prvakov iz domačega kraja leta 2015 je znova aktiven v tujini. Po izkušnjah v Angliji, na Poljskem in na Madžarskem je v sezoni 2022/23 pomočnik Sašu Filipovskem v severnobavarskem Wuerzburgu, od koder sicer izhaja slavni Dirk Nowitzki.

Ekipa je trenutno v položaju za uvrstitev med 8 najboljših v 18-članski pri nemški ligi. S Filipovskim na prvo mesto postavljata medosebne odnose in človeško noto pri delu.

Jeseni je kot pomočnik selektorja sodeloval v štabu članske reprezentance ne dveh kvalifikacijaskih tekmah za svetovno prvenstvo. Lanska predstavitev (30. mesto)

30.  

+7

Martin Mikolič

63-letni strojni inženir z zgledno politično kariero po lanskih volitvah nadaljuje svojo pot, saj je s skoraj 75  % podporo premagal svojega nasprotnika, Fredija Ferčeca.

V lanskem letu je na listi NSi še enkrat več kandidiral za poslanca, vendar mu je tokrat zmanjkalo nekaj več glasov kot pred štirimi leti, ko je vse do prispetja glasovnic po pošti držal poslanski stolček. Še vedno pa jih je dobil skoraj 10 %, dobre tri odstotne točke več od stranke na nacionalni ravni.

V občini Rogatec se medtem odvija kar nekaj investicij. Konec leta so odprli nov ekološki, skoraj nič-energijski vrtec, ki bo še dolgo v prvi vrsti služil otrokom. Za dostojno življenje starejših pa bo poskrbljeno z novim domom starejših, ki bo kot dislocirana enota s 35 bivajočimi spadala pod dom upokojencev v Šmarju pri Jelšah. Lanska predstavitev (37. mesto)

Poglejte še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2022