Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

50 najvplivnejših KiO 2022: od 41. do 50. mesta


Na Kozjansko.info začenjamo s podrobnejšimi predstavitvami aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2022.

Danes predstavljamo uspešne, ugledne in vplivne rojake, uvrščene od 41. do 50. mesta.

Med njimi sta dva novinca in štirje povratniki, torej ljudje, ki jih lani med 50 najvplivnejšimi ni bilo, so pa se mednje uvrstili kdaj v preteklih letih.

Grafični puščični prikaz ponazarja uvrstitev uvrstitev posameznika glede na lansko lestvico najvplivnejših v letu 2021.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2022)
41 -9

Hugo Bosio

 

Bosio že več let drsi navzdol po naši lestvici, tudi letos ni nič drugače. Od lanskega leta naprej ni več solastnik podjetja Bosio d.o.o., zaenkrat pa še ostaja direktor. Njegov 25 % delež podjetja je namreč prodal avstrijski skupini Aichelin Holding, ki je postala stoodstotni lastnik podjetja. Tega je še posebej prizadela kriza z vojno v Ukrajini, saj je bil velik delež poslovanja prav v Rusiji, s katero je trgovanje sedaj zaradi raznih sankcij oteženo.

Ni pa za Bosia ter podjetje vse tako črnogledo, v Celju namreč gradijo nov industrijski objekt, ki bo poskrbel za 30 novih delovnih mest. V podjetju so leta 2021 kljub manjšim prihodkom, ki so iz dobrih 6,2 mio € padli na 5,65 mio €, uspeli povišati dobiček, ki je v letu 2020 znašal 250 tisoč €, naslednje leto pa 880 tisoč €. Lanska predstavitev (32. mesto)

42. -16

Marjan Dikaučič

Meteorski vzpon 41-letnega Bistričana, preko Pečice priseljenega v Šmarje pri Jelšah, se končuje tako hitro kot se je zgodil. Dikaučič je junija 2021 nekoliko presenetljivo in po spletu zanj srečnih naključij postal slovenski minister za pravosodje. Mandat ni trajal niti leto dni, a dovolj za bleščečo referenco v življenjepisu.

In najbrž tudi dovolj za nadaljevanje poklicne kariere nekaj stopničk višje kot pred ministrovanjem. Po slovesu od politike ga je namreč pod okrilje vzel vplivnež iz prve deseterice naše lestvice. Dikaučič je namreč prevzel (so)vodenje podjetja VOC Celje s 390 zaposlenimi. Zanimivo pri tem je, da je Dikaučič še kot pravosodni minister ravno od podjetja, posredno povezanega z Moškotevcem, skušal odkupiti stavbo za potrebe ministrstva v Celju. Nova ministrica Švarc Pipanova je posel ustavila, saj naj bi izredna revizija odkrila nepravilnosti. S primerom se zdaj ukvarja KPK. Lanska predstavitev (26. mesto)

43. povratnica

Marjeta Jager

 

Šentjurčanka ima dolgoletno kilometrino v institucijah Evropske unije in je najvišje pozicionirana slovenska uradnica v Bruslju. Pred tremi leti je bilo njeno ime omenjano kot kandidatko za slovensko komisarko.

Trenutno je namestnica generalnega direktorja v Generalnem direktoratu za mednarodna partnerstva pri Evropski komisiji. Ukvarjajo se z različnimi področji, med drugim s podporo promocije zaščite biodiverzitete v subsaharski Afriki.

Eno od področij, ki spada v njej resor, je vzdržna ekonomija in tudi zeleni prehod. Marjeto Jager smo pred tremi leti izbrali kot 29. na lestvici najvplivnejših KiO desetletja.

44.  

-10

Franci But

 

 

 

Dolgoletnega veleposlanika iz Kostrivnice, nazadnje službujočega v najpomembnejši slovenski gospodarski partnerici, je lanskega avgusta predsednik Pahor odpoklical domov.

“Pa je prišel tisti dan, ko bom pomahal Berlinu in Nemčiji v slovo, ter se odpeljal domov v Slovenijo, k mojim dragim domačim in novim izzivom naproti, je takrat zapisal.

In nov izziv za izkušenega diplomata, pred tem pa politika SLS, je našla nova šefica, zunanja ministrica Tanja Fajon. Slovenija ima namreč ambicijo postati nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, in pri tem ji bo pomagal prav 60-letni Kostrivničan. Fajonova mu je namreč zaupala mesto posebnega odposlanca ministrice za zunanje  zadeve za kandidaturo Slovenije.

Ali bo Franci But pri lobiranju za visok položaj Slovenije v OZN uspešen, bo znano po volitvah poleti. Konkurenca ni prehuda, edina protikandidatka je problematična Belorusija. (Lanska uvrstitev: 34. mesto)

45. povratnica

Simona Mele

 

 

Mestinjčanka po rodu, Simona Mele, je turizem in igralništvo v začetku leta 2021 zamenjala z založništvom in prevzela vodenje največje slovenske založbe Mladinska knjiga. 49-letnica je že v svojem prvem letu presegla poslovne načrte družbe. V letu 2021 je tako založba ustvarila 20 milijonov evrov celotnih prihodkov oz. okoli 20 % več kot leto pred tem. Izgubo v višini 1,4 mlijona evrov v letu 2020 pa ji je v letu 2021 uspelo spremeniti v dobiček v višini skoraj 900 tisoč evrov.

K dobrim poslovnim rezultatom je pripomoglo tudi tudi knjigam naklonjeno obdobje epidemije, kar pa nikakor ne zmanjšuje vrednosti poslovnih uspehov Melejeve, ki smo jo pred tremi leti izbrali tudi med 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja desetletja.

46.  

novinec

Anton Šturbej

63-letni upokojenec iz Žahenberca v občini Rogatec je v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah, tradicionalno naklonjenem desnosredinskim strankam, prepričal 4649 volivcev in bil na listi SDS izvoljen v Državni zbor Republike Slovenije.

Šturbej je po izobrazbi magister managementa, pretežni del svoje kariere pa je preživel kot častnik v Slovenski vojski. Pred tem je bil zaposlen v Železarni Štore.

Poslanska funkcija ni njegova prva povezava s politiko. V občinskem svetu domače občine Rogatec je namreč sodeloval že daljnega leta 1994. Statistika kaže, da je nekaj vojaške samodiscipline prenesel tudi v parlamentarne klopi, saj Šturbej sodi med nadpovprečno prisotne poslance v DZ, prisoten je bil na 96 % vseh glasovanj (povprečje 86 %), podal je že 13 poslanskih vprašanj oz. pobud (povprečje 7).

V prostem času, kolikor ga v politiko aktiviranem upokojencu ostane, rad šahira in planinari.

47. -2

Prim. prof. dr. Gorazd Voga, dr. med.

V letošnjem letu bo dekan Fakultete za zdravstvene vede v Celju obeležil okroglih 70 let, na tem položaju pa je zadnje desetletje. Še vedno pomaga v Kardiološki ambulanti Splošne bolnišnice Celje, kjer se je sicer zaposlil leta 1976.

Je specialist interne medicine in intenzivne medicine, kakor tudi stalni sodni izvedenec za kardiovaskularne bolezni in intenzivno medicino.

Je tudi sodelavec kardiološke ambulante Mežnar, ki deluje v prostorih Zdravstvenega doma Celje. (Lanska uvrstitev: 45. mesto)

48.  

povratnica

Milenca Krajnc

 

 

 

 

Ponovno izvoljena županja Občine Kozje se po enoletnem premoru ponovno vrača na lestvico najvplivnejših. Z lanskim letom je vstopila že v tretji mandat županovanja občini Kozje, v kateri je času z njo na čelu marsikje mogoče opaziti razvoj.

Eden izmed pomembnejših projektov v preteklosti je zgodba na gradu Podsreda, kjer so uredili sobe in apartmaje za 15 ljudi, tri dodatne apartmaje želijo vzpostaviti letos.  Vsak izmed teh bo imel svojo savno, prav tako pa bodo v samem gradu uredi konferenčne dvorane, s čimer upajo na razvoj poslovno-konferenčnega turizma. V sklopu tega projekta bo urejena tudi romanska kapela.

Drugi pomembni projekti so križišče v središču Kozje, izgradnja novega doma upokojencev ter prizidek k vrtcu. V trgu Kozje nameravajo zgraditi stanovanja.

Univerzitetna diplomirana inženirka kmetijstva, ki z družino živi v Vrenski Gorci, je bila pred županovanjem 15 let zaposlena kot kmetijska svetovalka. (Predstavitev za leto 2020 – 46. mesto)

49. povratnik

Franjo Debelak

 

 

 

 

Po dodeljenem četrtem županskem mandatu je Debelaku uspela vrnitev na našo lestvico 50 najvplivnejših. Na lanskih lokalnih volitvah so mu volivci že četrtič izrazili dovolj podpore, da je z dobrimi 62 % glasov premagal protikandidata Roberta Žučkota.

Vredno omembe je tudi to, da so imeli v občini izjemno visoko volilno udeležbo, ki je znašala več kot 67 %. Na volitvah je Debelak dosegel še eno zmago, saj je v občinskem svetu v novem mandatu kar šest od sedmih izvoljenih svetnikov iz njegove liste.

Svetla prihodnost pa se obeta celotni občini, saj bo njen proračun za letošnje leto, v primeru da pridobijo sredstva za telovadnico in vrtec, najvišji doslej.Največja investicijska projekta sta blizu tri milijone evrov vredna izboljšava vodovodnega omrežja, ki ga gradijo od lani, prav tako pa načrtujejo izgradnjo novega vrtca in telovadnice s podzemno garažo, ki se naj bi izvedla v letošnjem ter naslednjem letu. Med drugim so predvidene tudi investicije v izgradnjo štirih stanovanj v Bratuševi domačiji, načrtujejo ureditev kanalizacijskega omrežja za Kunšperk, radi pa bi pričeli z realizacijo novih avtobusnih postajališč.

Debelak je sicer po izobrazbi inženir elektrotehnike. (Predstavitev za leto 2017 – 41. mesto)

50. novinec

Andrej Toplišek

 

Novinec na naši lestvici, Andrej Toplišek, je priznan komponist, vokalist, multi-instrumentalist in optik iz Rogaške Slatine. Harmoniko je začel igrati pri šestih letih, kmalu pa so sledili tudi drugi inštrumenti. Njegova glasbena pot ga je ponesla predvsem v jazz in narodnozabavno zvrst. Nastopa samostojno in z lastno zasedbo Andrej Toplišek Trio, pred tem pa je bil član ansambla Okrogli muzikanti. Sam ali pa s svojo zasedbo nastopa na mnogo prireditvah na Kozjanskem ter širši okolici, v svoji glasbeni karieri pa se lahko pohvali z izdajo nekaj samostojnih zgoščenk ter učbenika za učenje harmonike.

Nekaj izmed njegovih samostojnih albumov se glasi Music Around the world, It’s Time For Jazz in Akkord-eon-2015. Lansko leto je predstavil tudi dve novi avtorski plošči Tradicija in umetnost ter Hometown suite, ki so jih Andrej Toplišek Trio / Quartet in Andrej Toplišek Septett ustvarili v letu 2021.

Lani je v Ljubljani sodeloval tudi na 38. Slovenskem knjižnem sejmu, kjer je Rogaška Slatina nastopila kot mesto v gosteh, pred leti pa je Toplišek prevzel tudi družinsko optiko. Je poročen in oče dveh sinov, po poklicu pa je optik – tehnik.

Oglejte si še osnovno lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2022.