Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pri Šentjurju obsežna vaja 8 gasilskih društev


Sobotno dopoldne je bil Vodruž pri Šentjurju prizorišče gasilske taktične vaje južnega sektorja šentjurske gasilske zveze.

Načrtovalci vaje; foto: Tone Kukovič

Scenarij, ki so ga pripravili Danilo Matuš, Damjan Šeško in Dejan Hribernik, ki je vajo tudi vodil, je bil naslednji:

Domačinu je pri podiranju dreves, v gozdu na območju vzhodno od naselja Vodruž spodrsnilo, drevo, ki ga je podiral, ga je ob padcu udarilo in ukleščilo. Na motorni žagi se je pri udarcu debla zlomil rezervoar z gorivom, ki se je ob razlitju vnelo in vžgalo suho listje in podrast. Dim v gozdu je opazil domačin in obvestil s klicem 112.

Ena od gasilskih enot pri oblačenju dodatne opreme za zahtevno posredovanje; foto: Tone Kukovič

V vaji so sodelovala naslednja prostovoljna gasilska društva: PGD Dobje, PGD Dobrina, PGD Kalobje, PGD Loka pri Žusmu, PGD Planina pri Sevnici, PGD Prevorje, PGD Slivnica pri Celju in PGD Šentjur, kakor tudi reševalno vozilo s posadko podjetja Guliver.

Kot je zapisal Tone Kukovič iz PGD Šentjur je bil namen vaje preveriti pripravljenost in usposobljenost enot za posredovanje v primeru požara v naravnem okolju in v izvajanju reševanja ob delovni nesreči.

Prikaz reševanja z žičnico; foto: Tone Kukovič

Obenem so izpeljali simulacijo gašenja požara v naravnem okolju: s čela, z boka in z repa – kombinirano. Organizirali in pripravili so sistem oskrbe požarne vode (AC in veriga). Izvedli so tudi reševanje ponesrečencev s težko dostopnih področij s pomočjo vrvne tehnike in izdelave vrvne žičnice, kakor tudi nudenje prve pomoči ponesrečencu in pripravo za transport z nosili. S sistemom zvez so preizkusili komunikacijo med vsemi udeleženci.

Po njegovih besedah so opazovalci in ocenjevalci vajo ocenili za zelo dobro opravljeno in izpeljano. Svoje vtise je strnil z besedami: “Hvala vsem ki, ste sodelovali in opravili res veliko delo in to brez poškodb.”