Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na kvizu gasilske mladine GZ Šentjur veliko več ekip kot lani


Na Prevorju so se nedavno veselili novega gasilskega vozila, v soboto, 9. marca, pa so v gostili kviz mladine Gasilske zveze Šentjur.

Tekmovanja se je udeležilo skupno 57 ekip, ki so tekmovale v treh kategorijah. V kategoriji pionirjev je tekmovalo 25 ekip, v kategoriji mladincev 26 ekip, v kategoriji gasilcev pripravnikov pa 6 ekip.

Utrinek s podelitve; foto: GZŠ

Tekmovalci so se pomerili v znanju o gasilstvu, hitrostnem vezanju vozlov in gasilski spretnosti. Teoretični del tekmovanja je potekal v prostorih Podružnične osnovne šole Prevorje, praktični del pa v garaži gasilskega doma Prostovoljnega gasilskega društva Prevorje. Tekmovanje so sklenili s podelitvijo priznanj in pokalov. Ekipe, ki so v posamezni kategoriji dosegle prva tri mesta, so se uvrstile na regijski kviz mladine, ki bo v nedeljo, 17. marca, na Ponikvi.

Vrstni red po kategorijah

Pionirji: 1. mesto: Loka pri Žusmu (Luka, Alina, Marko), 2. mesto: Kalobje 1 (Anika, Blažka, Kaja), 3. mesto: Planina 3 (Anže, Aljaž, Miha)

Mladinci: 1. mesto: Planina 2 (Ana, Patricija, Zala), 2. mesto: Loka pri Žusmu (Aleks, Žana, Leja), 3. mesto: Planina 1 (Luka, Tilen, Gal)

Gasilci pripravniki: 1. mesto: Slivnica pri Celju (Miha, Luka, Nina), 2. mesto: Ponikva (Tilen, Filip, Žan), 3. mesto: Kalobje (Aljaž, Nik, Neža)

Po besedah predsednice komisije za mladino pri Gasilski zvezi Šentjur, Hane Skale Mastnak, so z udeležbo na letošnjem kvizu mladine zelo zadovoljni, saj se je kviza letos udeležilo 13 ekip več kot lani, kar nedvomno kaže na povečanje zanimanja otrok za tekmovanje v tej disciplini.

Mladih gasilcev na Šentjurskem je vedno več; foto: GZŠ

“Tekmovalci se morajo med pripravami na kviz seznaniti s kar obsežnim delom gasilske teorije, zaradi česar je bilo to tekmovanje v prejšnjih letih manj priljubljeno od orientacije, zdaj pa se je začelo število udeležencev povečevati tudi na kvizu, za kar gre velika pohvala mentorjem mladine,” je poudarila Skale Mastnak.

Dodala je: “Tekmovalci so se pri reševanju testov izkazali in s tem pokazali veliko znanja o zgodovini gasilstva, prvi pomoči in požarni preventivi, prav tako so se odlično odrezali tudi na praktičnem delu tekmovanja, kjer so dosegali dobre čase in opravljali naloge skoraj brez napak. Takšni rezultati so pokazatelj dejstva, da v naši gasilski zvezi s podmladkom delamo dobro in kvalitetno.”

Na gasilski podmladek s ponosom gleda tudi predsednik Gasilske zveze Šentjur, Aleš Guzej: “Mladi gasilci morajo na tem tekmovanju pokazati ogromno znanja in pri tem se je naša gasilska mladina izredno izkazala. Zahtevnost s kategorijo precej raste. Poleg teoretičnega znanja pa morajo mladi gasilci pokazati še spretnost ter hitrost na poligonu in pri vezanju gasilskih vozlov.

Utrinek s teoretičnega dela kviza; foto: GZŠ

Zelo ponosni smo, da se število ekip iz leta v leto povečuje. Prav tako se vsako leto poveča tudi število mladih gasilcev v naši organizaciji, kar dokazuje da delamo dobro. Tukaj vsa pohvala tudi Komisiji za mladino, ki je nekakšen “motor” vseh teh aktivnosti. Naši mladi odlične rezultate dosegajo tudi na regijskem in državnem nivoju. Skoraj vsako leto imamo ekipe, ki dosežejo odlične rezultate tudi na državnem nivoju. Izreden uspeh se je v takšni konkurenci na regijskem nivoju že udeležiti državnega tekmovanja, kaj šele doseči odličen rezultat.”

“Kot predsednik gasilske zveze se zelo zavedam pomembnosti mladih v naših gasilskih vrstah. Poleg pridobivanja gasilskega znanja jih vzgajamo tudi v duhu dobrodelnosti, pomoči sočloveku in timskemu delu, kar pa je v današnji družbi še kako pomembno. Mladi gasilec, ki se uči in raste v gasilski organizaciji od vsega začetka je še kako dober in vesten operativni gasilec,” je zaključil Guzej.