Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Člani PGD Prevorje prevzeli novo gasilsko vozilo za prevoz posadke


Gasilci so od nekdaj izredno pomemben člen naše družbe, z nesebično pomočjo pa so se še posebej izkazali v zadnjih letih, ko beležimo več naravnih nesreč. Da pa gasilci lahko delujejo učinkovito, potrebujejo tudi kvalitetno gasilsko opremo.

Tega se seveda zavedajo v Prostovoljnem gasilskem društvu Prevorje, kjer so pred kratkim prevzeli novo gasilsko vozilo.

Društvo je svoj vozni park posodobilo z novim gasilskim vozilom GV-1, ki je zamenjalo dosedanje 26 let staro vozilo GVV-1. Gasilci so se odločili za nakup podvozja Ford Tranzit, ki ga je nadgradilo podjetje Svit Solar. Vozilo, ki je namenjeno za prevoz posadke in opreme ter ima prostora za devet ljudi, je stalo dobrih 100.000 evrov. V društvu razpolagajo še z vozilom AC16/50.

Vir foto: PGD Prevorje

V gasilskem društvu imajo 120 članov, od tega pa je okoli 25 operativnih gasilcev. Kot so nam povedali, se v zadnjih letih specifika intervencij zelo spreminja, saj te niso več samo požari. Pred dvema letoma je prišlo do velikih gozdnih požarov na Krasu, lani pa še do uničujočih poplav. Za takšne dogodke je potrebna popolnoma drugačna oprema.

O intervencijah v preteklem letu so povedali naslednje: “Lani smo po poplavah šli trikrat na pomoč v Savinjsko dolino, na našem območju pa smo predvsem posredovali ob vremenskih nevšečnostih, kot so razkrite strehe, odstranjevanje snega z strehe in podrta drevesa na ceste. Vsako leto imamo tudi kakšen travniški požar, požare vozil v cestnem prometu, v vročih dneh pa imamo tudi veliko prevozov pitne vode.

Pred kratkim je pogodbo za nakup novega vozila podpisalo tudi PGD Kozje. Več o tem preberite tukaj.
Občina Šentjur se zaveda izjemnega pomena gasilstva

Ob nakupu novega gasilskega vozila, za katerega je Občina Šentjur prispevala okoli 40.000 evrov, smo za komentar prosili župana Marka Diacija. Poudaril je izjemno pomembnost in tradicijo gasilstva v občini, kjer se nahaja 11 prostovoljnih gasilskih društev. Letos kar 150 let praznuje PGD Šentjur. Ob tem je dodal, da se v zadnjih letih močno spreminja narava dela gasilcev, saj se na intervencije vedno večkrat odpravljajo zaradi raznih naravnih nesreč in ekstremnih vremenskih pojavov, kot so bila v občini lani močna neurja.

Diaci je zaključil z naslednjim: “Novo vozilo PGD Prevorje je dragocena pridobitev za gasilce PGD, zvezo, kraj ter celotno občino, saj bodo z njim še učinkoviteje izvajali svoje naloge ter izpolnjevali poslanstvo. Upam pa, da bo čim manjkrat vozilo na nujne intervencije.

Vir foto: PGD Prevorje

Za dobro delovanje enajstih gasilskih društev vsako leto s financiranjem poskrbi občina. Za letošnje izvajanje javne gasilske službe je bila med Občino Šentjur in Gasilsko zvezo Šentjur ter vsemi prostovoljnimi gasilskimi društvi podpisana pogodba v vrednosti 241.600 evrov.