Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vlada razmišlja o ponovni uvedbi plačljivega vrtca za drugega otroka


Po letošnji podražitvi nekaterih vrtcev bi za starše ti lahko sedaj postali še dražji, vlada namreč razmišlja o ponovni uvedbi plačila vrtca za drugega otroka.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je predlagal, da bi država začasno ukinila brezplačen vrtec za drugega otroka v družini in s tem prihranila nekaj denarja. Brezplačen vrtec za drugega otroka je sicer ukrep Janševe vlade iz leta 2021, s katerim so želeli povečati vključenost otrok v vrtce. Po novem predlogu bi morali starši za drugega otroka, če sta oba dva istočasno v vrtcu, plačati 30 odstotkov plačila, ostalo pa bi subvencionirala država. S tem bi namesto 60 milijonov, kot so jih na menili lani in letos, za predšolsko vzgojo namenili 41 milijonov.

Ukrep je bil deležen nemalo pomislekov tako s strani poslancev kot tudi javnosti. Mnogi se namreč sprašujejo, če bo plačilo res samo začasno, druge pa je strah možnosti, da se bo procent subvencije v prihodnosti samo še zniževal.

Nova podražitev prihaja manj kot leto po tem, ko so se nekateri vrtci na našem območju zaradi inflacije in drugih dejavnikov že podražili. Dražji so že na primer šentjurski vrtci, za 12 % so se ti podražili v Rogaški Slatini, za okoli 11 % pa tudi v Šmarju pri Jelšah.