Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Druga podražitev cigaret in tobačnih izdelkov ni zadnja letos


Tobačni izdelki so se letos že enkrat podražili, s prvim majem pa so cene ponovno poskočile in kadilce udarile po denarnic, saj je vlada ponovno dvignila trošarine na cigarete.

Za škatlo cigaretov je tako treba odšteti 20 centov več, za paket rezanega tobaka pa približno 40. Tobačni vložki za elektronske cigarete so se podražili za 10 centov.

Na vape-e, tako tiste z nikotinom kot tiste brez, pa tokratna podražitev ni imela nobenega vpliva. Vape-i za enkratno uporabo se torej še vedno prodajajo po isti ceni.

Pa je podražitev kaj zmanjšala potrošnjo tobačnih izdelkov?

Kakor kaže se tobačni izdelki prodajajo enako kot prej, se pa, po besedah ene izmed trgovk, ki smo jo o tem povprašali, prenekateri kadilec obregne ob povišanje cen.

Ali bodo torej lahko kdaj cene tako visoke, da bodo ljudje nehali kaditi, ker je predrago? Navade kadilcev so se že v preteklosti precej spremenile, mnogi so zaradi podražitev iz navadnih cigaret presedlali na tobak. Kasneje so se pojavile tudi elektronske cigarete in vape, ki ga je možno kaditi tudi v notranjih prostorih. Ne glede na obliko pa še vedno gre tako pri kajenju kot pri vape-anju za zasvojenost, in nikotin v vsakem primeru vpliva na telesno zdravje. Pri vape-u za enkratno uporabo pa je vredno spomniti tudi, da gre za elektronski odpadek.

Podražitve cigaret in tobačnih izdelkov so se zgodile že drugič letos; prvič so se tobačni izdelki podražili 1. januarja. Finančno ministrstvo pa sicer načrtuje še eno podražitev cigaret, ki bo prišla v veljavo 1. novembra 2023. Namen podražitev pa je jasen: z njimi se polni državna blagajna, ki jo na drugi strani izčrpavajo državne subvencije za energetiko.

Poleg cigaret dražja tudi kava v lokalih

Letošnjo sezono bomo morali tudi za posedanje v lokalu ob kavici odšteti nekaj več denarja. V mnogih lokalih so se kave podražile za 10, ali pa celo za 20 centov. Sokovi se načeloma niso podražali, podražitvi kave pa botruje poskok nabavnih cen, ki pa, seveda sledijo cenam energentov na trgu.