Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V okviru rožnatega oktobra v Rogaški Slatini posadili rožnato drevo


Oktober je mednarodno priznan kot mesec osveščanja o raku dojk. Vsako leto rožnati oktober obeležujejo tudi v združenju Europa Donna Slovenija. V ta namen so v Rogaški Slatini posadili rožnato drevo.

Europa Donna z različnimi dejavniki osvešča o raku dojk. V želji, da opozorijo na pomen zdravja v lokalnem okolju, so v letošnje aktivnosti vključili tudi donacijo “rožnatih dreves” slovenskim občinam. Pobudi se je pridružila tudi Občina Rogaška Slatina. Župan mag. Branko Kidrič in gospa Danica Zorin Mijošek, častna občanka in direktorica Kozmetike Afrodita d.o.o., ki že vrsto let podpira aktivnosti Europe Donne, sta pred kratkim v zunanjem fitnesu v neposredni bližini Zdravstvene postaje Rogaška Slatina posadila rožnato drevo, japonsko okrasno češnjo. Novo drevo bo tako še leta opozarjalo na pomen skrbi za svoje zdravje, zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka.

Rak dojk se ne pojavlja le pri ženskah, temveč tudi pri moških
Vir foto: Občina Rogaška Slatina

Rak dojk je v Sloveniji, podobno kot v drugih razvitih državah, najpogostejši rak pri ženskah. Za to boleznijo pa ne zbolevajo le ženske, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. V državi vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.500 žensk in do 15 moških.

Številne raziskave kažejo, da z zdravim načinom življenja lahko pripomoremo k manjšemu tveganju za razvoj raka. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili 30−50 odstotkov primerov te bolezni. Z zdravo in uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo ter z vzdrževanjem ustrezne telesne mase lahko vsak sam veliko prispeva k svojemu zdravju.

Združenje Europa Donna Slovenija v letošnji rožnati oktober vstopa s kampanjo Najboljši prijateljici potipaj po zdravju, ki nagovarja ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk in jih hkrati poziva, da samopregled in udeležbo na presejalnem programu Dora priporočijo tudi svojim prijateljicam. Ob tem pa izpostavljajo tudi pomen prijateljstva v času bolezni, saj je poleg zdravljenja zelo pomembna tudi psihosocialna podpora bolnici.