Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Utrinki z občinske gasilske vaje občine Rogatec


Letošnjo občinsko gasilko vajo v mesecu požarne varnosti je na območju občine Rogatec organiziralo Prostovoljno gasilsko društvo Donačka Gora.

Izpeljali so jo v Žahenbercu na posestvu Jožeta Gajška. Zaradi lanskega katastrofalnega požara na Krasu je bila letošnja tema povezana s požari v naravi. Njen namen je bil obnoviti in izboljšati taktike gašenja tovrstnih požarov .

Utrinek z gasilske vaje; foto: Ana Košak

Scenarij vaje je bil, da na območju Žahenberca požigalec neti požare v naravi. Na kraj požara so prvi prispeli člani PGD Donačka Gora. Njihova naloga je bila ogled terena in preprečitev širjenja požara, ter pogasiti severno stran hriba. Gasilci PGD Dobovec pri Rogatcu so požar gasili z juga. Scenarij je predvideval poškodbo gasilca zaradi strmega terena, ki si je zvil gleženj. Za prenos so poskrbeli gasilci PGD Rogatec, ki so ga prenesli do vozil, nadaljno oskrbo pa so nato prevzeli bolničarji.

Del ekipe PGD Donačka Gora; foto: Ana Košak

K sodelovanju so povabili tudi sosednje PGD Žetale iz Gasilske zveze Videm pri Ptuju. Njihova naloga je bila oskrba požarišča z vodo.

Gašenje je oteževal strm teren, zato je bila toliko bolj pomembna komunikacija preko radijskih postaj.

Na koncu je sledil postroj in analiza vaje, ki sta jo podala vodja intervencije in poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah. Prisotne sta nagovorila tudi občinski gasilski poveljnik in župan občine Rogatec. Skupaj je na vaji sodelovalo 43 gasilcev z 10 vozili.

Oglejte si fotoutrinke za vaje, za katere je poskrbela Ana Košak: