Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ponovni razpis za obnovo pri drameljskih viaduktih in predorih, nekoliko naprej po avtocesti začetek obnove vozišča


Danes bodo stekla pripravljalna dela za celovito obnovo odseka avtoceste A1 med Framom in Slovensko Bistrico. Najprej bo za mesec dni v smeri proti Ljubljani in proti Mariboru zaprt prehitevalni pas, predvidoma 5. junija pa bodo promet preusmerili na polovico avtoceste. Takrat bo del avtoceste zaprt za ves promet. Obnova bo predvidoma končana do sredine oktobra letos. Zlasti v prometnih konicah pričakovati zgostitve prometa in zastoje.

Dela bodo izvajali na dolžini 3,7 kilometra avtoceste. Na območju odstavnega pasu bodo razširili vozišče. Odsek vključuje dva mostova, za katera je predvidena obojestranska razširitev. Zamenjane bodo obstoječe varnostne ograje. V sredinskem ločilnem pasu bodo namestili betonsko varnostno ograjo. Ponekod bodo postavili tudi protihrupne ograje.

Vrednost del znaša 17.857.485,55 evrov brez davka na dodano vrednost. Pogodbena izvajalca gradbenih del sta Pomgrad d. d. kot vodilni partner in CP Ptuj d. d. kot partner.

Odsek med Framom in Slovensko Bistrico je po prometu med srednje obremenjenimi, vendar z razmeroma visoko gostoto tovornega prometa. V povprečju ga na letni ravni v obe smeri vožnje dnevno prevozi več kot 46.000 vozil, od tega skoraj 7.000 tovornih.

Delne zapore med Žalcem in Šentjakobom

Predvidoma do konca maja bodo zaradi zamenjave signalizacije na odseku A1 Arja vas – Šentjakob postavljene zapore odstavnih in občasno voznih pasov.

Nov razpis za odsek pri drameljskih viaduktih

Pred predorom Golo rebro; foto: Kozjansko.info

Družba za avtoceste Republike Slovenije je v četrtek, 2. maja, objavila ponovljen javni razpis za obnovo odseka štajerske avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami. Prvega je lani dvakrat razveljavila Državna revizijska komisija. Glavna gradbena dela naj bi stekla v letu 2025.

Na tokratnem razpisu, ki se izteče 6. junija, je obseg predvidenih nekoliko manjši kot na prvotnem razpisu in je krajši za 2,5 kilometra. Še vseeno pa gre zaradi kompleksnosti tega dela štajerske avtoceste, na katerem sta dva predora in več viaduktov, za največji trenutni načrtovani projekt rekonstrukcij na avtocestnem omrežju.

Viadukt med predoroma; foto: DARS

Aktualni razpis predvideva obnovo vozišča v obe smeri, prenovo odvodnjavanja in notranje obloge predorov Pletovarje in Golo rebro, vzpostavitev prisilnega prezračevanja v vseh predorskih ceveh obeh predorov, vzpostavitev ubežnih poti v omenjenih predorih in zamenjavo tehnološke opreme ter sanacijo viaduktov Škedenj I, Škedenj II in Grapa. Predvidena je tudi postavitev protihrupnih ograj na odseku.

Če bo tokrat izbor izvajalca potekal brez večjih zapletov, naj bi bila pripravljalna dela izvedena letos, medtem ko naj bi glavna gradbena dela potekala v letu 2025 ter tudi v 2026.

V tem času bo promet močno oviran, kar je v lokalnih skupnostih, kamor se bodo preusmerili prometni tokovi povzročalo zaskrbljenost.

Na prvem razpisu, ki je predvideval obnovo 9-kilometrskega odseka je DARS za obsežno obnovo  izbral konzorcij novomeškega CGP s sarajevsko družbo Euro-Asfalt in ljubljansko Iskro, ki so ponudili izvedbo za 69,95 milijona evrov brez DDV.

Ponudbo za 71,72 mio EUR brez DDV je takrat oddal tudi konzorcij pod vodstvom Pomgrada, v katerem so bili še celjski VOC, Strabag in kranjski Garnol.

Lanskega aprila je Državna revizijska komisija Darsovo odločitev na podlagi zahtevka za revizijo, ki sta ga vložila VOC in Pomgrad razveljavil. DARS je pri izbiri vztrajal in DRK je dva meseca kasneje izbor razveljavila še drugič.