Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Novogradnja POŠ Kalobje deležna podražitve: nova podružnica v letu 2025, za telovadnico bo potrebno počakati še malo dlje


Več kot sto let staro Podružnično osnovno šolo Kalobje že nekaj let čaka prenova, zaradi podražitve gradbenih storitev pa ta postaja vse dražja. 

V Kalobju se otroci šolajo v že več kot 100 let stari stavbi, ki jo je decembra 2020 še dodatno poškodoval potres, ki je sicer največ škode pustil v hrvaški Petrinji. Zaradi tega Občina Šentjur že dalj časa načrtuje izgradnjo novega objekta za potrebe šole in vrtca. Nova stavba POŠ Kalobje bo povezovala šolo in vrtec s skupnimi prostori – knjižnico, večnamenskim prostorom in zunanjim atrijem. Gradila se bo tudi telovadnica, ki bo od zgradbe ločena, vendar povezana s toplim in suhim prehodom.

Pogled na zadnji del stavbe z igriščem; foto: Kozjansko.info

Konec leta 2021 je občina od države dobila zeleno luč za sofinanciranje prenove v višini 1,95 milijona evrov. Takrat je bila višina investicija ocenjena na 2.5 milijona evrov, sedaj pa se je zaradi višjih cen gradbenih storitev dvignila za več kot 80 % in pristala na 4,5 milijona evrov.

Kot je razložil šentjurski župan Marko Diaci, to zaradi premalo zagotovljenih sredstev pomeni zakasnitev izgradnje telovadnice, ki bo kraju služila tudi kot večnamenski prostor. Gradnja te naj bi bila predraga. Najprej je bilo namreč predvideno, da bi občina za projekt prispevala le pol milijona evrov, ostalo pa država. Zaradi podražitev se je občinski delež dvignil na okoli 2,5 milijona evrov, česar pa si na občini ne morejo privoščiti.

Razprava o podružnični šoli tudi v državnem zboru

Za novogradnjo POŠ Kalobje si sicer že dlje časa močno prizadeva Jelka Godec, poslanka v Državnem zboru. Tam je pristojno ministrstvo tudi povprašala o časovnici gradnje tega projekta. To je odgovorilo, da je gradnja projekta predvidena v dveh fazah. V prvi bo izgrajena šolska stavba z vrtcem. Ta se naj bi začela v drugi polovici naslednjega leta in zaključila v 2025. Na telovadnico pa bodo morali Kalobčani počakati še malo dlje. Izgradnja te je namreč predvidena v drugi fazi, ki se bo pričela leta 2026 in končala leto kasneje.

Iz tega je razvidno, da bodo morali Kalobčani na novo telovadnico počakati še vsaj nekaj let, zaradi vsesplošne inflacije pa bo ta veliko dražja, kot je bilo najprej predvideno.