Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Medobčinski inšpektorat in redarstvo: lani manj prekrškov, še vedno zaznane pomanjkljivosti na večih področjih


Medobčinski inšpektorat in redarstvo skrbi za to, da je območje naših občin varno in lepo urejeno. V lanskem letu so zaznali manjše število prekrškov, kot v letu pred tem, vendar še vedno opažajo pomanjkljivosti na nekaterih področjih.

Na območju petih občin Kozjanskega deluje Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje. Ta opravlja naloge občinske uprave na področju inšpekcije in redarstva, varstva okolja ter urejanja prostora in prometa.

Medobčinski redarji na območju vseh petih občin tako opravljajo naloge, kot so nadzor cestnega prometa, varovanje cest in okolja, zagotavljanje varnosti na javnih poteh ter rekreacijskih in drugih javnih površinah, varovanje javnega premoženja ter naravne in kulturne dediščine in pa vzdrževanje javnega reda in miru. Medobčinski inšpektorat pa na pokritem območju izvaja redne in izredne nadzore, kontrolne inšpekcijske preglede in koordinirane akcije z ostalimi inšpektorati in policijo, prav tako so inšpektorji pogosto prisotni na terenu in preventivno opozarjajo na predpisane obveznosti.

Število prekrškov se je v zadnjih dveh letih znižalo

Inšpektorji medobčinskega inšpektorata so lani zaznali 1012 prekrškov, kar je za dobrih 17% manj kot prejšnje leto in najmanj po letu 2020, ko je bilo mogoče zaznati visok porast. Ob tem so izdali 244 opozoril, kar je za 41 manj, kot v prejšnjem letu. Izdanih je bilo tudi 47 predlogov za izvršbo pri FURS, 26 odločb z globo in 15 zahtev za sodno varstvo. V lanskem letu so obravnavali 121 evidentiranih upravnih zadev, kar je najmanj v zadnjih štirih letih.

Prikaz skupnega števila prekrškov v zadnjih petih letih

Od tega je bilo največ prekrškov, kar 546, zaznanih v občini Rogaška Slatina, sledi Šmarje pri Jelšah s 360 prekrški, v Podčetrtku so jih zaznali 65, v Kozjem 24 in v Rogatcu 17. Med tem, ko so v občinah Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina zaznali upad prekrškov, se je v ostalih občinah število teh v prejšnjem letu v primerjavi z letom 2021 povečalo. Daleč največ prekrškov v vseh občinah je bilo s področja Zakona o pravilih cestnega prometa.

Pomanjkljivosti še vedno zaznajo pri ločevanju odpadkov in vzdrževanju cest

V lanskem letu niso zaznali večjih kršitev javnega reda in miru. Ob tem so dodali, da so v Rogaški Slatini in Podčetrtku kljub razvitemu turizmu zaznali razmeroma malo kršitev s strani tujcev. So pa izpostavili nekaj nepravilnosti pri ločevanju komunalnih odpadkov. Te se pojavljajo predvsem v stanovanjskih blokih in večstanovanjskih stavbah, kjer so zabojniki skupni. V te uporabniki odlagajo nepravilno ločene odpadke, včasih pa jih kršitelji pripeljejo tudi od drugod. V večini obravnavanih primerov so kršitelje izsledili in zoper njih uvedli postopke o prekršku.

Zaraščen znak ob cesti; vir foto: FB/Srčno za Rogaško

Dodajajo, da se bi lahko več postorilo na področju vzdrževanja prometne signalizacije, kot je čiščenje in obračanje znakov ter na področju sanacij manjših poškodb, kot je krpanje udarnih jam, bankin in čiščenje jaškov. Objasnili so, da bi bilo potrebno v bodoče več pozornosti nameniti čiščenju jarkov in vodnih prepustov, saj bi to lahko marsikdaj preprečilo dodatno škodo zaradi vedno pogostejših vremenskih ekstremov. Ob tem so izpostavili območje občine Rogatec, kjer ni sistema rednega vzdrževanja občinskih cest. Zaradi tega je po njihovih besedah mogoče zaznati več situacij, ki povzročajo dodatne nastale poškodbe in neurejena stanja, kot so udarne jame, odvodnjavanje meteornih vod in vegetacija.

Inšpektorat ocenjuje, da je bilo lansko leto na območju vseh občin za občane varno, saj hujših kršitev, ki bi negativno vplivale na javno varnost, niso obravnavali. Ob tem so dodali, da želijo v bodoče nadaljevati z aktivnostmi, ki bodo še izboljšale stanje na področju varnosti občinskih cest, pravilnega ravnanja z odpadki in odpadnimi vodami, spoštovanja pravil cestnega prometa, poseganja v prostor in drugo.