Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pod Anino kapelo nameščen kip znanega slovenskega škofa


Anina kapela je bila nedolgo nazaj deležna prenove, v okviru katere so prenovili kapelo in stopnice, ki vodijo do nje. Ob stopnicah je bil sedaj postavljen kip Antona Martina Slomška, slovenskega škofa, pisatelja in pesnika.

Kapela sv. Ane je bila zgrajena leta 1904, dobrih dvajset let kasneje pa preurejena po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. V notranjosti hrani več baročnih slik in podobo svete družine, ki jo je leta 1686 izdelal štajerski baročni slikar Hans Adam Weissenkirchner. Že lani se je prenovila streha in notranjost kapele, nekaj časa kasneje pa še stopnišče, ki vodi do zgradbe.

Slomšek, ki je bil doma s kmetije na Slomu pri Ponikvi, je v času svojega delovanja posebno skrb namenjal materinemu jeziku. V prvi polovici devetnajstega stoletja je slovensko slovstvo najbolj ovirala cenzura in to, da ni bilo založnikov in tiskarjev, ki bi hoteli vlagati v slovensko knjigo. Zato je Slomšek že leta 1835 poskušal ustanoviti samozaložbo za nabožne in šolske knjige, šestnajst let kasneje mu je to uspelo. Bil je pobudnik ustanovitve društva Cirila in Metoda, kot se je sprva imenovala založba Mohorjeva družba. Tam izdane knjige so slovenski narod povzdignile na visoko kulturno raven.

Kip je ustvari član Kulturnega društva Bistrica ob Sotli Franci Černelč, ki je sicer pretekli častni občan Občine Bistrica ob Sotli. Med drugim je Černelč avtor občinskih insignij, ustanovitelj godbe Orlica, prepoznaven pa je tudi kot kipar, pesnik, skladatelj in zborovodja.

Franci Černelč ob kipu; vir foto: FB/Kulturno društvo Bistrica ob Sotli