Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Osem desetletij uglednega slikarja iz Šmarja pri Jelšah


Včeraj je okrogli jubilej obhajal akademski slikar, Stane Jagodič. Rojen je bil leta 1943 v Celju, otroštvo in mladost pa je preživel v Brecljevem pri Šmarju pri Jelšah.

Takole se je nanj spomnil nekdanji sokrajan Jožef Čakš v enem od svojih zapisov, ki jih označuje z “Mi smo Šmarje”.

Leta 1964 končal šolo za oblikovanje v Ljubljani in leta 1970 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost.

Vseskozi je deloval kot samostojni ustvarjalec na več področjih: slikarstvo, grafika, karikatura, fotomontaža, asemblaž in kot publicist. Bil je pobudnik in vodja likovne skupine”Grupa Junij”, 1970-1985, pobudnik in vodja “Slovenskega trienala satire in humorja Aritas-satirA – Šmarje pri Jelšah 1995-2004. Priredil je preko petdeset samostojnih razstav, sodeloval v več kot dvestotih skupinskih razstavah in bil član številnih žirij in komisij. Leta 1989 je izšla njegova velika monografija, leta 2006 pa njegovi spomini z naslovom Orbis artis-Nemirno in kreativno (1943-2004), ki jo je na več kot 800 straneh izdala Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Za svoje delo je prejel številne nagrade v tujini in nekaj tudi doma, med drugim tudi nagrado Prešernovega sklada leta 1979.

Posebna odlika Staneta Jagodiča pa je njegova navezanost na domačo vas Brecljevo in Šmarje pri Jelšah, ter na ljudi, predvsem domače in tiste s katerimi se je srečeval ali bil sosed.

Od tu izvirajo številni kulturni dogodki, ki so se odvijali v njegovem ateljeju na Brecljevem in ideja ter nato realizacija velikega nacionalnega projekta – trienala satire in humorja “Aritas-satira” Šmarje, v letih 1995, 1998, 2001 in 2004.

Zapis o njemu, njegovem delu, povezanosti z nami v Šmarju bi bil seveda predolg za ta zapis. Je pa vse to imenitno in natančno zapisal v knjigi Orbis artis-Nemirno in kreativno. Preberite! Stanetu naj bo vse dobro in lepo v letih, ki so pred njim in velika, velika zahvala za njegovo delo in Šmarje v njegovem srcu. Čestitka.

Objavljam nekaj fotografij, ki so povzete iz njegovih del Orbis artis, Aritas-satirA, nekaj pa je iz mojega osebnega arhiva.