Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarčani z novo ulico Dobrava, za katero še iščejo prebivalce


Na sredini 6. redni seji je Občinski svet občine Šmarje pri Jelšah v sprejel sklep o imenovanju nove ulice Dobrava v soseski med železniško postajo in osnovno šolo. Kmalu naj bi soseska dobila nove prebivalce, saj je občina vnovič objavila javno dražbo za nakup zemljišč v tej soseski.

Na drugi javni dražbi Občina Šmarje pri Jelšah prodaja sedem zemljišč na območju soseske Dobrava, ki so primerna za individualno gradnjo, velika so od 700 do 1.000 m2 , cene pa se gibljejo med 49.000 in 70.630 evrov. Javna dražba bo potekala 10. oktobra v sejni sobi občine.

Pred tem, v mesecu avgustu, je občina izvedla že eno javno dražbo, na kateri ji je uspelo prodati eno zemljišče, saj je bila skupno lastnica osmih zemljišč, nam je pojasnila Sergeja Javornik iz Občine Šmarje pri Jelšah.

Oživljanje soseske Dobrava, nekdanjega območja travnikov in gozdov, teče že dlje časa. Če bodo uspeli uresničiti  podrobni prostorski občinski načrt, bo v soseski skupno stalo 23 individualnih stanovanjskih hiš, 6 večstanovanjskih objektov in stanovanjsko-poslovni objekt. Ob občinskih zemljišč, ki so v nakup ponujena na javni dražbi, so preostala zemljišča za izgradnjo teh objektov v zasebni lasti.

Občina je že pred dvema letoma poskrbela za gradnjo glavne asfaltne ceste skozi sosesko, ta čas pa vodijo 640.000 evrov vreden projekt komunalne ureditve, v katerem bodo do konca leta po vsej soseski poskrbeli za  napeljavo elektrike, ureditev meteorne in fekalne kanalizacije, vodovoda, telekomunikacijskih voda in asfalta. Dela izvaja gradbeno podjetje Janka Orača.

Ulico poimenovali po starem imenu

Premik pri ustvarjanju nove soseske je doprinesla tudi četrtkova seja šmarskega občinskega sveta, na kateri so v eni izmed točk obravnavali predlog o imenovanju nove ulice, saj je to zahtevala Geodetska uprava. Ker na predlog v prvi obravnavi ni bilo pripomb, so svetniki tudi v drugi obravnavi pritrdili predlogu, da se glavna ulica poimenuje Dobrava.

Predlog je bil pred tem, kot zahtevajo upravni postopki, že v enomesečni javni razgrnitvi, nanj pa ni bilo pripomb. Novo poimenovanje ulice zahteva tudi preštevilčile štirih obstoječih hišnih številk, in sicer na Kolodvorski ulici 16,18,24 in 26. Kot je ob tem pojasnila Javornikova, so se stanovalci s tem strinjali, nastale stroške za preštevilčenje pa bo poravnala občina.

Zakaj je najprimernejše ime za ulico Dobrava, je nekdanji župan in predlagatelj tega imena Jožef Čakš zapisal: »Dobrava za obstoječo sosesko severno od železniške postaje in zahodno od osnovne šole je povzeto po starem ledinskem imenu za to območje. Ta del, ki ga obsega nova soseska Dobrava območje posesti domačije Šmid in v nadaljevanju območje gozdov z jaso do ceste Fir-Zastranje na severu in na zahodu do domačije Grobelšek, so lokalni prebivalci imenovali Dobrava, v narečju tudi Dubrava. Tudi domačija Jeclovih na tem območju nosi domače ime po Doberšekovih (izpeljanka iz Dobrava). Dobrava pa je tudi lepo staro ledinsko ime za območja s travniki, gozdovi, jasami in potočki, kar to območje Šmarja pri Jelšah tudi je.«