Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Orehku se zaključuje obnova 200 let starega hrama (foto)


V Orehku (Mala Pristava) v občini Šmarje pri Jelšah se te dni nadaljuje obnova več kot 200 let starega hrama, ki je razglašen za kulturni spomenik etnološke dediščine lokalnega pomena. Obnova hrama, ki poteka pod strokovnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine – enota Celje, se je začela decembra lani.

Dve stoletji star hram ima v spodnjem zidanem delu dve kleti, ki sta namenjeni za shrambo sadja, krompirja, zelja in nekdaj tudi za živinsko krmo (peso, korenje, repo, kolerabo,…). V etaži sta dva prostora. V večjem so štiri velike skrinje za žito, v manjšem pa žrmlje, v predprostoru pa so stopnice v podstrešni del, ki je služil za sušenje orehov, čebule, fižola, sirka, lanu, pa tudi sena. Hram ima tudi gank s stogom, kjer se je obešala in sušila koruza, razlaga Jožef Čakš. V sosednjem objektu iz leta 1838 sta tudi klet za vino in stiskalnica.

Obnova sicer lepo ohranjenega več kot 200 let starega hrama, se je začela že decembra lani. V teh dneh pa se obnova nadaljuje s prekrivanjem strehe, izdelavo lesenih žlebov, obnovo svisli, sanacijo podov na ganku in obnovo stogov.

Tovrstne projekte ohranjanja kulturne dediščine sofinancira tudi Občina Šmarje pri Jelšah (do največ 5000 evrov). Spomladi se obeta že tretji razpis za obnovo objektov kulturne dediščine.