Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Čaka nas dolgotrajnejši vročinski val. Temperature se bodo gibale okoli 40 stopinj Celzija


Slovenijo bo v tem tednu zajel vročinski val, ki se je prejšnje dni že nahajal nad nekaterimi deli Evrope. Temperatura naj bi se na Primorskem, Goriškem in Vipavskem povzpele celo do 40 stopinj Celzija.

Vročinski val naj bi bil po izračunih vremenoslovcev dolgotrajnejši.

Vročinski val naj bi se po napovedih vremenoslovcev začel stopnjevati v torek, ko se bodo temperature povzpele do 32 stopinj Celjzija, na Primorskem do 35 stopinj Celzija. Temperature se bodo nato iz dneva v dan višale, ter vrhunec dosegle proti koncu tedna, ko naj bi segale od 37 pa tudi preko 40 stopinj Celzija. Po napovedih vremenoslovcev bo cel teden sončno, le v četrtek lahko v posameznih delih države nastane kakšna vročinska nevihta.

NIJZ opozarja na previdnost

Visoka vročina bo zelo obremenilna za zdravje, zato na NIJZ opozarjajo, da lahko vročina v okolju povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Vročina lahko najbolj prizadane starejše, otroke in bolnike (predvsem tiste s bolniki s srčno žilnimi  obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi  motnjami, nepokretni, bolniki z drisko, bruhanjem, povišano telesno temperaturo,…), osebe s socialno-ekonomskimi problemi (ljudi z  nizkim  socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane, prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov) ter osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja (onesnaženemu zraku; imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo; delavce, ki delajo  na prostem in prebivalce mest).

Vročina lahko povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico – kratkotrajno izgubo zavesti in vročinsko kap.

Na NIJZ zato priporočajo, da se v teh dneh zadržujemo v senci in hladnejših prostorih, omejimo fizično aktivnost na prostem, uživamo lahko hrano ter uživamo veliko tekočin, predvsem vode.

Ob tem izpostavljajo še, da bodimo pozorni na znake vročinske prizadetosti pri ogroženih osebah, oseb ne puščajmo v v zaprtih parkiranih vozilih. V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega pa ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo, še svetujejo na NIJZ.