Predsednik Pahor jabolko navdiha podelil kostrivniškim Fantom z vasi (foto)

8. 12. 2021 5:45

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj, v Predsedniški palači moški vokalni skupini Fantje z vasi vročil priznanje jabolko navdiha.

Fantje z vasi, ki jih sestavljajo Janez Mraz, Franc Turnšek, Slavko Živičnjak, Toni Korez in Tone Plevčak, so priznanje »Jabolko navdiha« prejeli za srčni preplet glasbe in ljubeznivosti, ki so ju ponesli v sleherni dom za starejše v Sloveniji.

Kot je zapisano v obrazložitvi, srčne gospode Janeza Mraza, Franca Turnška, Slavka Živičnjaka, Tonija Koreza in Toneta Plevčaka iz vasi Kostrivnica pod Bočem, od nekdaj spremlja ljubezen do petja in zato so v letu 2019 ustanovili vokalno skupino Fantje z vasi.

Sklenili so, da bodo svoje glasbeno udejstvovanje posvetili starim ljudskim pesmim in posebnemu načinu njihovega petja. Odkar so prvič skupaj nastopili ob 100. rojstnem dnevu sokrajanke, razveseljujejo ljudi, pot pa jih iz Rogaške Slatine vodi po vsej Sloveniji.

Fantje z vasi so nastali, da bi s petjem ljudem vzbujali veselje do življenja. Skrbno so izbrali pesmi, ki pri zrelejšem občinstvu prebudijo dragocene spomine, pri mlajšem pa ponos na ljudsko izročilo in modrost. Svoje nastope žlahtnijo s šaljivimi pripovedmi.

Prav posebno pozornost namenjajo starostnikom. Radi bi jim pokazali, da je sleherni izmed njih pomemben. Da nobena pot ni predolga in noben dom predaleč, da ga Fantje z vasi ne bi mogli obiskati. V treh letih, odkar so skupaj, so prevozili 11.200 kilometrov, obiskali vseh 125 domov za starejše v Sloveniji in zapeli približno 5.000 ljudem. Pri tem jih ni nič ustavilo, tudi virus ne. Vedeli so, da morajo s svojim poslanstvom nadaljevati, bodriti ljudi v težkih časih ter jim pokazati, da niso sami. Številnim je njihov nastop orosil oko in jim segel do srca – nekateri so skupaj s Fanti zapeli in proslavili življenje. To preprosto razdajanje dobrote izkazuje njihovo srce, veliko kakor Slovenija.

Potovanje Fantov z vasi po Sloveniji je pripoved o tem, kako cilj postane poslanstvo, ko seže iz srca v srce in ga napolni z radostjo. Fantje z vasi niso običajni ljudski pevci. Postali so glasniki prostovoljstva in nesebičnosti, prinašalci dobre volje. Njihovo poslanstvo je simbol najčudodelnejše moči, ki jo imamo ljudje – da lahko s svojim dejanjem nekoga razveselimo. Njihov srčni preplet glasbe in ljubeznivosti je navdih, ki ga kot skupnost in posamezniki zelo potrebujemo, je zapisano.

Foto: Peter Plevčak

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X