Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bivši predsednik Borut Pahor v Podčetrtku


Več kot leto dni je minilo, odkar Slovenije kot predsednik republike ne predstavlja več priljubljeni Borut Pahor. V tem času je Pahor ustanovil zavod Prijatelji Zahodnega Balkana, še pred tem pa spisal knjigo s pomenljivim naslovom: Zmaga je začetek, v kateri opisuje zmage (in poraze) svoje bogate politične poti, in ki jo zdaj predstavlja po Sloveniji.

Včeraj je bivši predsednik na svoji turneji obiskal Podčetrtek, kamor sta ga povabila Knjižnica Podčetrtek in MKD Lepe strune.

v dvorani Primula Hotela Sotelia je Borut Pahor spregovoril o svojem življenju in delu ter predstavil svoj knjižni prvenec Zmaga je začetek: priročnik za politične & druge začetnike. Pahor ima v njem kaj za povedati, saj gre za politika, ki je opravljal praktično vse najpomembnejše politične funkcije v državi, od poslanca – domačega in evropskega, predsednika stranke, predsednika parlamenta, predsednika vlade RS, nato pa še predsednika republike Slovenije v dveh mandatih med 2013-2017 in 2017-2023).

Borut Pahor je politične izkušnje začel nabirati  že v prejšnji – kot prvi predsednik podmlatka Zveze komunistov Slovenije – Demokratični forum, nato je s 26 leti postal najmlajši član centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, nato pa še član njegovega predsedstva. Leta 1990 je bil delegat na zadnjem, januarskem kongresu Zveze komunistov Jugoslavije in ga tudi predčasno zapustil skupaj s celotno slovensko delegacijo.

Leta 1990 je bil na listi ZKS-DSP izvoljen v Skupščino Socialistične republike Slovenije, leta 1992 pa za prvi mandat poslanca v državnem zboru. Leta 2000 je bil izvoljen za predsednika državnega zbora, leta 2004 pa so ga volivci iz zadnjega mesta liste Socialnih demokratov izvolili v Evropski parlament. Leta 2008 je pod njegovim vodstvom stranka SD zmagala na volitvah, Pahor pa je postal predsednik vlade vse do padca vlade junija 2011. Leta 2012 se je odločil za kandidaturo za predsednika republike in v 2. krogu premagal dotedanjega predsednika Danila Türka. Dobil je 67,37 %  glasov.

Zaradi ustavne omejitve predsedniških mandatov na 2 zaporedna jeseni 2022 za to funkcijo ni več mogel kandidirati.

Foto: Žiga Lah Koštomaj

Večer so glasbeno popestrile članice Vokalne skupina Emine, ki so na svojem FB profilu objavile tudi nekaj fotografij, ki jih je posnel Žiga Lah Koštomaj.

Bivši predsednik republike s članicami Vokalne skupine Emine (foto: Žiga Lah Koštomaj)