Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Epidemija ne pojenja. Fafangel: Ko drugih rešitev ne bo več, bo treba potegniti zasilno zavoro


Fafangel: skrbi resigniranost, da gremo v prekuževanje, kdor ob tem umre, pač umre

Ob slabšanju epidemiološkega stanja v Sloveniji je danes spregovoril tudi predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel. Dejal je, da se epidemiološko stanje pri nas in Evropi slabša, kar je pravzaprav pričakovano zaradi obdobja v katerem se nahajamo. Kljub visokim številkam pa slika ni tako črna kot lani, saj je precepljenost, kljub temu da je še vedno na prenizki ravni, vsekakor vsaj nekoliko ublažilo naval na bolnišnice in število umrlih (op. p. do februarja letos so se v statistiko šteli tudi pozitivni HAT testi, sedaj pa le pozitivni izvidi PCR testov, zato direktna primerjava med obdobji ni možna).

Fafangel je dodal, da nekoliko skrbi resigniranost dela populacije, v smislu, da gremo v prekuževanje, torej da se okužijo tisti, ki so še dovzetni za okužbo, tisti ki pa bodo umrli, bodo pač umrli, je stanje v delu družbe slikovito opisal Fafangel. Obenem pa opozoril, da ko zdravstveni sistem ne bo več zmogel in ne bo več drugih rešitev, bodo odločevalci zagotovo posegli po zasilni zavori (op. p. lockdownu oz. zaprtju javnega življenja) pri čemer je po njegovo smiseln le popolni lockdown in ne delno zaprtje.

Fafangel je izpostavil tudi, da epidemiologi že od začetka opozarjajo, da ima obvladovanje in upravljanje epidemije s strahom določen rok. Ko strah izgine, kar je po določnem času normalno, ostanejo ukrepi, ki jih ljudje razumejo, sprejmejo in se jim zdijo smiselni, pravi. “Podatki nam pravijo, da potrebujemo PCT in cepljenje, ki je najbolj varen ukrep, tako za zaustavitev epidemije kot za posameznika in preprečevanje hospitalizacij.”

Pri tem je Fafangel izpostavil, da je utopično pričakovati 100 % precepljenost. Treba pa je zaščititi tako tiste, ki se bodo cepili kot tiste ki se ne bodo. Virus bo namreč še vedno krožil, a ob visoki precepljenosti se lahko tolerira bistveno višje številke okuženih, saj je v tem primeru zmanjšana grožnja s hospitalizacijo in smrtjo. “Del populacije se ne bo cepil zaradi takšnih ali drugačnih razlogov in to moramo sprejeti. Zato potrebujemo brezplačno testiranje na vsakem vogalu, rabimo tudi druge ukrepe. Trenutno strokovno smiselni ukrepi, da vlak ne bo šel neizbežno pot, so maske znotraj, izogibanje gneči, sodelovanje vseh posameznikov. Tudi, da se ob prvih znakih izoliraš, da ne širiš okužbe ter obvestiš stike, da tudi tisti ne širijo bolezni,” je na ljudi apelira Fafangel. Dodal je, da imamo tudi orodje, ki z varovanjem zasebnosti omogoča obveščanje drugih o rizičnem stiku, to je aplikacije. Ta je dostopna takoj. “Če jo naložimo sedaj in odpremo, jo lahko ima takoj vsak. Predvsem mlada zelo aktivna populacija, ki je posledično tudi aktivna prenašalka virusa. Najkrajša inkubacijska doba za pojav covida-19 je dva dni, če danes ravnamo kot je treba, je zato čez dva dni lahko že drugače. Če ne bomo stopili skupaj, nam ne bo uspelo.” pravi Fafangel.

Pokomentiral je tudi ponarejanje QR kod. Dejal je, “če ne vidimo in razumemo zakaj je PCT smiseln, pride do takšnih zlorab. In v takem primeru je sistem/ukrep neuporaben. PCT je nujen. Držimo se ga, saj smo v pandemiji. Bodimo odgovorni do skupnosti.”

Slovenija ostaja temno rdeča

Slovenija na najnovejšem epidemiološkem zemljevidu ECDC ostaja temno rdeča. Vzhod Evrope je epidemiološko na splošno v slabši situaciji od zahoda Evrope, kjer je tudi precepljenost znatno višja.

Epidemija ne pojenja

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 33.700 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 2.631 okužb, kar je 42,1 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.851 oseb.

Opravljenih je bilo 26.385 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 7.315 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 2.631 okužb z deležem pozitivnih izvidov 36,0 %.

Trenutno je hospitaliziranih 547 covidni bolniki oz. 21 več kot dan prej. Samo v zadnjih šestih dneh se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov povečalo za 107 oseb. Od vseh jih trenutno 131 potrebuje intenzivno covid nego oz. 2 manj kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 87 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 56 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 19 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 34 let. Včeraj je umrlo 10 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.723 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 2.067 okuženih oseb (včeraj 1.810), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.125 (včeraj 959).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 23.748 (včeraj 20.252).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 284 okužb (prejšnji teden 181). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Velenje 52, sledijo Celje 51, Žalec 23, Laško 18, Šentjur 18, Šoštanj 14, Vojnik 12, Rogaška Slatina 11, Mozirje 9, Šmarje pri Jelšah 9, Slovenske Konjice 8, Podčetrtek 6, Dobrna 5, Polzela 5, Rečica ob Savinji 5, Bistrica ob Sotli 4, Braslovče 4, Luče 4, Šmartno ob Paki 4, Zreče 4, Ljubno 3, Rogatec 3, Štore 3, Vransko 3, Dobje 2, Nazarje 2, Prebold 2, Tabor 2, Gornji Grad 1, Kozje 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 247,4 (včeraj 232,6).

V posavski regiji (včeraj 61 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 4 okužbe), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 60,4 (včeraj 63,4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 55 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 46). 12 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 12 covidnih bolnikov, odpustili so 2 prebolevnika, v SB Celje je umrl 1 covidni bolnik.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.185.861 oseb. To je 56 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 67 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.115.773 oz. 53 % vseh prebivalcev (63 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se z 31. avgustom začasno seli v dvorano Zlatorog – več tukajSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: NIJZ