Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski gasilci na svečani seji ob 140-letnici delovanja v uporabo predali dve novi vozili


Lani je Prostovoljno gasilsko društvo Šmarje pri Jelšah obhajalo 140-letnico delovanja. A ker lani slovesnosti ob jubileju zaradi ukrepov pred širjenjem epidemije niso mogli pripraviti, so to prestavili v letošnje leto. Svečano slavnostno sejo so na dvorišču pred gasilskim domom v Šmarju pri Jelšah pripravili včeraj, na njej pa so v družbi visokih gostov in številnih gasilcev namenu predali kar dve novi gasilski vozili.

Največji pridobitvi ob 140-letnici delovanja PGD Šmarje pri Jelšah sta gasilsko vozilo znamke TAM z 10.000 litrsko cisterno ter poveljniško vozilo Toyota Hilux.

Z novim gasilskim vozilom s cisterno so izboljšali pogoje za intervencije, saj kot so dejali na včerajšnji svečani slovesnosti, bodo lahko na pogorišče prepeljali večjo količino vode. Naložba je društvo stala 270.000 evrov, polovico je sofinancirala občina, preostali del so zagotovili iz lastnih, sponzorskih in donatorskih sredstev, nekaj pa so najeli tudi kredita, ki so ga v enem letu že odplačali. Kljub temu, da je vozilo že od lani v uporabi, so na sobotni slovesnosti opravili še slavnostno predajo ključev vse od podžupana občine Šmarje pri Jelšah Jožeta Misje in predsednika šmarskih gasilcev Andreja Lipuša do gasilca Dejana Regorška, ki bo ob Cirilu Vrbeku zadolžen za vožnjo vozila.

Poveljniško vozilo, ki so ga nabavili z lastnimi in v manjšem deležu sponzorskimi sredstvi, namenjajo prevozu poveljnika in se bo uporabljalo kot osnovno ali pomožno sredstvo za hitro vožnjo do mesta požara, vodenje gasilske enote med intervencijo, poizvedovanje stopnje razvitosti požara ter za prevoz gasilcev do težje dostopnih terenov, pa tudi za prevoze na sestanke, usposabljanja in seje. Poveljnik šmarskih gasilcev Miha Šket je ključe novega vozila predal prvemu vozniku Blažu Lupšetu, nato pa so zatulile sirene obeh vozil, čemur so na slovesnosti nazdravili, župnik Tadej Linasi pa je novi vozili tudi blagoslovil.

140- letno zgodovino gasilstva zaznamovala ugodna in burna obdobja

PGD Šmarje pri Jelšah je bilo ustanovljeno leta 1880 na pobudo  Leopolda Fiegelmϋllerja, tudi prvega načelnika takratne požarne brambe. Nasledil ga je Franc Jurle, ki je bil 1900. leta izvoljen za župana in si je zlasti prizadeval za poveljevanje v slovenskem jeziku. Pomemben za razvoj gasilstva v Šmarju pri Jelšah je bil tudi leta 1905. za načelnika požarne brambe izvoljeni Mihael Skale, ki je vodil gasilce vse do druge svetovne vojne. Za prvi gasilski dom je šmarskim gasilcem služila lesena uta, v kateri je bila stara ročna brizgalna, ki jo je društvu podarila občina Graz iz Avstrije. Že leta 1908 so zgradili nov gasilski dom s stolpom, sledila so obdobja, ko so izboljšali tudi opremljenost.

Slabše obdobje se je gasilstvu v Šmarju pisalo med drugo svetovno vojno, ko se je število članstva zmanjšalo na petdeset, soočali pa so se tudi s pomanjkanjem finančnih sredstev. Po drugi svetovni vojni so pričeli gasilstvu zopet postavljati trdne temelje, tako so sledili nakupi sodobnejše opreme, po potresu pa tudi gradnja sedanjega gasilskega doma, ki je bil namenu predan 1986. leta. Dve leti kasneje so šmarski gasilci razvili pionirski in desetletje kasneje še društveni prapor. Kot pomemben prispevek k podobi gasilstva so omenili tudi podpis listin o pobratenju s prostovoljnimi gasilskimi društvi Kokrica, Sv. Gregor, Pregrada in Dobrava.

Ponosni na gasilsko dejavnost v kraju

Predsednik Andrej Lipuš.

Danes šmarsko gasilsko društvo šteje 210 članov, od tega 68 operativcev, 34 veteranov, 13 pionirjev in 31 mladincev. »Za društva so zaslužni člani, ki so s pravimi odločitvami pripomogli, da je društvo danes na hitrih tirih. Članov zaslužnih za to je veliko, moram pa omeniti dva. To sta dolgoletna predsednica društva Silva Vrčkovnik in dolgoletni poveljnik društva Alojz Tirgušek. Mi pa za njimi ohranjamo tradicijo. Od skromnih 20 članov pred davnim letom 1890 je društvo napredovalo v močno primerno opremljeno in številno prostovoljno organizacijo,« je na slovesnosti dejal predsednik Andrej Lipuš ter ob zaključku nagovora dodal: »140 let se je delalo za obstoj, napredek in razvoj društva.

Trdo delo, medsebojno sodelovanje in prava beseda so bile vrline vseh gasilk in gasilcev vseh generacij. Lahko rečem, da bomo te vrline skušali ohraniti. Če smo složni, smo močni in s tem mnogo lažje uresničujemo velike plane, ki si jih vsako leto zastavimo.«

Šmarski gasilci so se v zadnjem času izkazali večkrat, so izpostavili na slovesnosti. V zadnjih letih so se izkazali pri kar nekaj obsežnih požarih na kmetijah v okolici, posebej so se izkazali ob pomoči v epidemiji novega koronavirusa, ki je Šmarje prizadela lani marca, kasneje pa so organizirali tudi obsežno akcijo pomoči prizadetim v potresu z žariščem v Petrinji na Hrvaškem.

Njihovo izjemno angažiranost so izpostavili tudi mnogi gostje iz gasilskih vrst in javnega življenja. Podžupan Jože Misja, tudi sam v gasilski obleki, se jim je zahvalil za lanskoletno posredovanje ob epidemiji novega koronavirusa, pohvalil pa tudi njihovo požrtvovalnost pri gašenju požarov in posredovanju pri drugih naravnih nesrečah. Izpostavil je dobro delo na operativnem področju, pri skrbi za vozni park in gasilski dom, pri skrbi za izobraževanje gasilcev, njihovo sodelovanje na tekmovanjih, vzgajanje novih generacij in tudi angažiranost pri skrbi za družabno življenje v občini.

Predsednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek pa je opisal kako pomembno je delo in zlasti vrednote gasilstva za celotno lokalno skupnost. Dejal je, da je današnja organiziranost in opremljenost društva rezultat vztrajnega, marljivega in požrtvovalnega dela veliko preteklih generacij. Izpostavil je njihovo operativno delo in posebej pohvalil njihov prispevek ob epidemiji novega korona virusa. O šmarskem gasilskem društvu, ki je eno izmed 24 gasilskih društev v zvezi, je še dejal: »Nobena institucija ne more nadomestiti ali prevzeti našega dela v skupnosti. Danes so v številnih krajih prav gasilska društva tista, ki povezujejo in združujejo krajane pri aktivnostih in dejavnostih poleg področja varstva pred požari tudi na kulturnem, športno-rekreativnem, humanitarnem in drugih področjih. Skrb za skupno dobro, za soseda, za njegov dom, za vas, za rast skupnosti. Vse to in še mnogo več so tisti drobni kamenčki, ki rišejo v zgodovino 140- letno cesto PGD Šmarje pri Jelšah. Še posebej pa je pomembna vaša vloga, ki jo imate pri vzgoji svojega podmladka. V mlada srca vcepljate vrednote požrtvovalnosti, tovarištva, solidarnosti, poguma, vztrajnosti, zaupanja, nesebičnosti.«

Gasilce sta ob jubileju nagovorila tudi generalni direktor uprave za zaščito in reševanje RS Darko But, predstavnik Gasilske zveze Slovenije Janez Liponik, s svojo prisotnostjo pa so jih počastili tudi regijski poveljnik za celjsko regijo pri GZ Slovenije Bojan Hrepevnik, poveljnik štaba civilne zaščite zahodne štajerske regije Janez Melanšek, poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah Bogdan Krumpak, poveljnik CZ občine Šmarje pri Jelšah Alojz Stoklas, poveljnik občinskega poveljstva CZ Šmarje pri Jelšah Rok Stiplošek, častna predsednica PGD Šmarje pri Jelšah Silva Vrčkovnik ter častni poveljnik društva Alojz Tirgušek.

PGD Šmarje pri Jelšah je ob 140-letnici delovanja na svečani seji prejelo priznanje Uprave za RS za zaščito in reševanje, plaketo in značko Gasilske zveze Slovenije ter priznanje ob jubileju GZ Šmarje pri Jelšah. Sami pa so se z izročitvijo spominskih plaket zahvalili sponzorjem in donatorjem za novo gasilsko vozilo. V zaključnem delu so sledile še čestitke društvu, ki so deževale od gasilcev z vseh koncev Slovenije in tudi Hrvaške.

 

V spodnjem posnetku vabljeni k ogledu dela nagovora predsednika PGD Šmarje pri Jelšah Andreja Lipuša:

Delu nagovora Janeza Liponika, predstavnika GZ Slovenije prisluhnite tukaj:

In še delček kulturnega utripa svečane seje ob 140-letnici gasilstva v Šmarju pri Jelšah, ki so ga pletli Društvo godbenikov Šmarje pri Jelšah, harmonikar Tilen Drofenik, pevka Ajda Kokot in skupina Šani Šeni:

Nekaj utrinkov pa ujemite skozi spodnjo galerijo:

/

E.Š.