Trenutno smo bližje črni kot oranžni fazi. Vlada naj bi sledila obstoječemu načrtu sproščanja ukrepov

27. 1. 2021 13:03

Včeraj je bilo opravljenih 15.946 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 1850 okužb.

Opravljenih je bilo 5418 PCR testov, ki so potrdili 1430 okužb z deležem pozitivnih izvidov 26,4 %.

Opravljenih je bilo 10.528 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 420 okužb z deležom pozitivnih izvidov 4,0 %.

Včeraj je umrlo 19 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3425 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih se je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni zvišalo na 1254 (včeraj 1232), kar je prvo zvišanje tega kazalca po 9. januarju. Razmere se slabšajo tudi v večini slovenskih regij, kar vzbuja skrb pred ponovnim izbruhom.

Tudi v naši regiji (Savinjski) se je 7-dnevno povprečno število okuženih povišalo drugi dan zapored in je trenutno 151 (včeraj 149). Za sproščanje v oranžni fazi bi moralo biti to povprečje 125, kar pomeni da smo trenutno bližje kot oranžni, črni fazi. Ali bo angleška varianta novega koronavirusa spremenila vladni načrt sproščanja bo znano še danes, ko se bo vlada na seji seznanila s trenutnimi epidemiološkimi razmerami ter razsežnosti angleške različice novega koronavirusa.

Neuradno: Vlada naj bi na današnji večerni seji odločila, da bo sledila dosedanjemu vladnemu načrtu sproščanja:

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo na 17.905 oseb.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 26. januar v Sloveniji cepljenih že 51.128 oseb 2,4 odstotka vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo že 9851 oseb.


Poudarki:

  • statistični podatki
  • razmere na nacionalni in regionalni ravni so se začele slabšati
  • našli še 16 primerov angleškega seva, ki pa se zaenkrat še ni zelo razširil
  • v Celju zaenkrat brez zaznanega angleškega seva

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 29. Sprejetih je bilo 88 covid bolniki (15 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 82 bolnikov oz. 49 več kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 19 bolnikov obolelih za covidom-19, 3 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravi 20 covid bolnikov manj kot dan prej

Trenutno je hospitaliziranih 1144 covid bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 172, kar je najmanj po 6. novembru, ko je intenzivno covid nego potrebovalo 168 covidnih bolnikov.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 133 covidnih bolnikov (2 več kot dan prej). 17 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 19 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 10. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti bolnika s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 320 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 330 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 206 okužb. Največ v občini Celje 29, sledijo Žalec 25, Šentjur 23, Velenje 20, Zreče 15, Rogaška Slatina 14, Laško 13, Slovenske Konjice 12, Prebold 10, Šmarje pri Jelšah 7, Šoštanj 5, Štore 5, Braslovče 4, Dobrna 4, Kozje 4, Gornji Grad 2, Ljubno 2, Nazarje 2, Šmartno ob Paki 2, Vitanje 2, Vojnik 2, Mozirje 1, Polzela 1, Rogatec 1, Solčava 1.

Potrjenih še 16 primerov angleškega seva

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je na novinarski konferenci povedala, da so v soboto prevzeli donacijo testnih kompletov, ki jih je slovenski poslala slovaška vlada. Testi so namenjeni odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa SARS-CoV-2, ki lahko pomenijo tudi t. i. angleški Testi so zadoščali za 2400 PCR reakcij, pri čemer sta za analizo enega vzorca potrebni dve reakciji. Kompleti so bili razdeljeni med šest mikrobioloških laboratorijev Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (Maribor, Celje, Ljubljana, Kranj, Novo mesto, Koper in laboratorij inštituta za mikrobiologijo in monologijo medicinske fakultete v Ljubljani). “V nedeljo smo na vseh lokacijah pričeli z delom. Na vsakem desetem PCR-vzorcu, ki smo ga v laboratorije sprejeli v zadnjih 14 dneh, to je od 11. januarja naprej, smo izvedli dodatni dve PCR-reakciji, da bi ugotovili dve genetski spremembi, ki sta prisotni pri visokem deležu predstavnikov angleškega seva,” je pojasnila Žohar Čretnikova in dodala, da so do ponedeljka popoldne v vseh laboratorijih skupaj testirali 878 vzorcev in pri 16 vzorcih dobili pozitiven rezultat, a za zdaj kaže, da se angleška različica novega koronavirusa še ni zelo razširila po Sloveniji. Vnosov je bilo sicer več.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Kozjansko.info objavili v začetku februara.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,209 seconds.