Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj o rezultatih volitev pravijo zmagovalci in poraženci v občinah Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Dobje in Kozje


Letošnje lokalne volitve v občinah Kozjanskega in Obsotelja so bile vse prej kot dolgočasne.

Razburljivo dogajanje se je napovedovalo že v predvolilnem času, ko se je marsikje dodobra zaiskrilo, nadaljevalo pa na volilni dan in v dnevih po njem. Tako smo doživeli razveljavitev dela glasovanja za občinske svetnike, preobrat za nekaj glasov v izdihljajih štetja glasovnic, pa do izenačenega rezultata, ki je privedel do žreba.

Rezultati lokalnih volitev v občinah KiO 2018

Sedem občin Kozjanskega in Obsotelja je svoje župane dobilo že v prvem krogu. Edina občina, kjer bo o županu odločal drugi krog, je Šmarje pri Jelšah.

Na Kozjansko.info smo zbrali odzive zmagovalcev in osmoljencev lokalnih volitev v občinah KiO. V prvem delu smo predstavili komentarje kandidatov občin Šmarje pri Jelšah, Šentjur, Rogaška Slatina in Rogatec. V drugem delu pa si preberite še komentarje kandidatov občin Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje in Dobje.

Podčetrtek:

Eden izmed 30 županskih kandidatov v Sloveniji, ki v prvem krogu volitev niso imeli protikandidata, je bil eden izmed najuspešnejših slovenskih županov, župan Podčetrtka Peter Misja.

Na vprašanje kaj pričakuje od nove sestave občinskih svetnikov je Misja, ki je znan po tem, da gre na župansko pot vedno samostojno, prav tako pa ne sestavlja svojih list,  prepričan, da se bo tudi z novimi svetniki dobro uskladil. “Do sedaj glede tega ni bilo težav. Če pa vzamemo v obzir, da je v občinski svet prišlo sedem starih svetnikov, s katerimi smo že prej odlično delali, poznam pa tudi ostalih pet in vem, da vedo zakaj se gre, potem ni pričakovati drugega, kot da bo razvoj občine Podčetrtek samo še boljši kot je bil doslej.”

Kar se tiče nadaljnjega dela občine je Misja uvodoma poudaril, da ima redkokatera občina takšno kondicijo (tako finančno kot perspektivno) kot občina Podčetrtek. “V teh letih smo občino pripeljali v stabilno pozicijo. Prenos sredstev bo tako letos izjemno visok. V decembru bomo naprimer poplačali kar dva kredita, poleg tega pa se zvišuje tudi turistična taksa, tako da lahko več vlaganj pričakujemo tudi iz tega naslova, vidim samo pozitivne stvari” uvodoma pove Misja.

K temu doda, da je občina Podčetrtek občina, ki ve, za kaj se gre. “Pri nas se stolp na Rudnici že gradi, imamo gradbena dovoljenja, izbrane izvajalce,… Računamo da bodo zemeljska dela končana v roku dveh tednov. Kmalu bo tudi izvedena večja investicija v Zdravstveni dom Podčetrtek v katerega bomo dobili tudi pediatra, sledilo bo nadaljevanje projekta Vonarsko jezero, največ pa nameravamo narediti na naših porušenih objektih grad in kašča.”

Kot je povedal Misja, bodo načrti glede gradu in kašče v kratkem predstavljeni tudi na eni izmed zaprtih sej. Pojavlja se namreč kar nekaj potencialnih kupcev teh objektov. Ker pa župan Misja vsem obljubam ne verjame povsem, bo sedaj odločilne korake naredila kar občina sama.

“Našteto pa so tudi glavne stvari, ki jih je potrebno urediti in zaradi katerih sploh kandidiram za župana” je zaključil Peter Misja.

Dobje:

Tudi župan Dobja Franc Leskovšek na letošnjih lokalnih volitvah ni imel protikandidata, zato je bil nov mandat zgolj formalnost. Se je pa v Dobju razburljivo razpletla predvsem tekma za občinske svetnike. Zadnjega svetnika bo namreč moral odločiti žreb, saj sta oba kandidata uvrščena na sedmo mesto dobila enako število glasov.

Ne glede na to, kakšen bo razplet žreba pa Leskovšek ocenjuje da bo delo občinskega sveta še naprej zelo konstruktivno, saj je bila večina izvoljenih svetnikov na tem mestu že v prejšnjem mandatu, ostali pa so tudi že zelo izkušeni glede lokalne politike. Leskovšek zato pričakuje, da bo delo potekalo normalno in brez težav. “Sicer pa smo že pred volitvami sklenili koalicijo s sorodnimi strankami in si zadali štiriletni program, ki ga bomo skušali udejanjiti. Vse je seveda odvisno tudi od razpoložljivih financ, vendar sem prepričan, da bodo svetniki ta program podprli. V njem so nekateri projekti, ki se nadaljujejo iz preteklega mandata, to je ureditev obrtne cone, ureditev in izboljšanje cestne infrastrukture, energetska sanacija kulturnega doma in občinske stavbe, in še veliko drugih projektov, ki pa bodo odvisni tudi od razpoložljivih financ.”

Ob omembi financ pa je Leskovšek pokomentiral še naš članek glede zadolževanja občin KiO, ki omenja občino Dobje, kot občino v kateri se je dolg najbolj povečal. Zaradi članka je moral že v predvolilnem času pogosto odgovarjati v zvezi s tem, zato je obrazložitev ponudil tudi nam.

Kot je pojasnil Leskovšek, se občina Dobje ni nikoli zadolžila pri bankah, sta pa zaradi pretekle gospodarske krize nastali dve “posojili” za občinske investicije s strani Ministrstva za gospodarstvo.

“In ker prej nismo bili zadolženi, smo s tema dvema “kreditoma” ministrstva procentualno takoj odskočili. Pa tudi sedaj po nekaterih definicijah nismo zadolženi, ampak je to nekaj, kar pripada občini po 23. členu zakona o financiranju občin. Po njem bi morala občina s strani ministrstva dobiti nepovratna sredstva v višini 6 % od porabe. Ta sredstva bi naj bila namenjena za investicije v občini. Vlada je ta delež zaradi krize prepolovila in občinam namenila 3 % nepovratnih sredstev, ostale 3 % teh sredstev pa je prekvalificirala v brezobrestno posojilo oz. povratna sredstva. Ampak računamo, da bo to s strani vlade kmalu odpisano, saj to občini po zakonu pripada.” Kot je še povedal Leskovšek, ta povratna sredstva na ministrstvu za finance ne smatrajo kot zadolževanje občine in dodal, da bi bilo v končni fazi tudi neumno, če občina teh povratnih sredstev ministrstva, ki so brez obresti in se lahko odplačujejo deset let, ne bi počrpala in porabila za investicije v občini.

Kozje:

V občini Kozje je aktualna županja Milenca Krajnc z 51,7 % prejetih glasov tesno zmagala že v prvem krogu. Kot nam je v odzivu na volitve povedala Krajnčeva, je rezultat volitev plod njenega večletnega dela in ne samo dela v zadnjem mandatu. Na območju občine Kozje je namreč že prej 15 let delovala kot kmetijska svetovalka, bila je predsednica krajevne skupnosti, občinska svetnica, podžupanja in v zadnjih štirih letih županja. Poudarila je, da so v zadnjem županskem mandatu zelo veliko postorili na področjih komunale, urejanja cest, sanacije plazov, kot tudi na družbenem in družabnem področju ter na področju društvene dejavnosti, veliko pa je bilo narejenega tudi na državnem cestnem omrežju. “Vse to so moje volivke in volivci prepoznali in mi zaupali še en mandat.”

Glede nove sestave občinskega sveta verjame in upa, da bodo tudi v novem mandatu zelo dobro sodelovali in tako delali v prid projektov, ki bodo vplivali na dobrobit kakovosti življenja vseh občank in občanov. “Vse občinske svetnice in svetnike tudi zelo dobro osebno poznam, zato sem prepričana, da bodo družbene interese postavljali pred svoje lastne in bomo za naše Kozje in Kozjansko skupaj naredili še številne dobre projekte.”

Volitve je na kratko komentiral tudi drugouvrščeni Peter Kozmus. Dejal je, da je z rezultatom delno zadovoljen. “Vesel sem, da sem uspel prepričati 42,7% krajanov, kar je dober rezultat, na žalost pa ni bilo dovolj za zmago.”

Ob koncu je čestitko namenil aktualni županji za ponovni mandat. “Želim, da bi funkcijo opravljala v dobrobit vseh občanov občine Kozje!”

Bistrica ob Sotli:

V Bistrici ob Sotli je z osvojenimi 62,63 % glasov prepričljivo slavil dosedanji župan Franjo Debelak. Kot nam je povedal, je bila volilna tekma ostra in na trenutke tudi razburljiva. “Ker smo vsi trdo delali na zmagi in s tem motivirali naše volivce, je temu primerno visoka tudi volilna udeležba. Zato hvala vsem letošnjim kandidatkam in kandidatom.”

Dodal je, da je vesel zmage, saj jo razume kot potrditev dosedanjega dela. “Še bolj kot moje zmage pa sem vesel zmage mojih kandidatov za svetnice in svetnike. Vsi, prav vsi so se izkazali in dosegli nadpovprečne rezultate, čeprav so nekaterim pripisovali neprepoznavnost, pa so vendarle presegli višje “rangirane” kandidate. Končni rezultat pet od sedmih je resnična zmaga za mene in mojo listo.”

Prepričan je, da bo tudi zaradi tega delo bolj konstruktivno predvsem pa z manj mencanja, neodločnosti in kritizerstva. “Osebno stavim na pozitivno motivacijo, kar pomeni doseganje boljšega dela s primerno pohvalo. To namreč počnejo dobri vodje timov. Pred nami je veliko izzivov, mi jim bomo kos!” je zaključil Debelak.

Komentarja Petre Misja Zorko, kandidatke za županjo v občini Bistrica ob Sotli, nismo prejeli.

B.S.

razbojnik-guzej-klik