Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rezultati lokalnih volitev v Šmarju, Šentjurju, Rogaški Slatini in drugih občinah KiO 2018


Sedem od osmih občin Kozjanskega in Obsotelja je minulo nedeljo dobilo svoje nove (stare) župane. Ponovno so bili izvoljeni mag. Marko Diaci v Šentjurju, mag. Branko Kidrič v Rogaški Slatini, Martin Mikolič v Rogatcu, Milena Krajnc v Kozjem, Franjo Debelak v Bistrici ob Sotli, kot edina kandidata pa tudi Peter Misja v Podčetrtku in Franc Leskovšek v Dobjem.

Odprto ostaja le vprašanje župana v občini Šmarje pri Jelšah, kjer je v prvem krogu z naskokom največ glasov dobil Matija Čakš, vendar ne dovolj za zmago v prvem krogu. Na drugem mestu pa je razlika med Davidom Stupico in Jankom Šketom zgolj tri glasove, kar bi teoretično še lahko spremenilo glasovanje po pošti (denimo iz bolnišnice, pripora, zapora,  socialnovarstvenega zavoda za institucionalno varstvo).

Če sprememb ne bo, bomo 2. decembra v Šmarju videli 2. krog med Matijo Čakšem in Davidom Stupico.

Občina Šentjur:

Sedanji župan, mag. Marko Diaci je v Občini Šentjur gladko opravil s konkurenco. Volilna udeležba je bila dobrih 50,7 %

Mesto Kandidat Predlagatelj Št. glasov Odstotek glasov
1. mag. Marko Diaci ŽUPANOVA LISTA – GIBANJE ZA OBČINO ŠENTJUR 6.297 77,77 %
2. mag. Mojca Inkret SDS – SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA 1.033 12,76 %
3. Janez Jenšterle SMC – STRANKA MODERNEGA CENTRA 376 4,64 %
4. Mihaela Rožej SLS – SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA 245 3,03 %
5. mag. Vincenc Frece SD – SOCIALNI DEMOKRATI 146 1,80 %

Diacijevo Gibanje za občino Šentjur bo imelo (relativno) večino tudi v občinskem svetu, saj so dobili skupaj polovico, to je 13 od 26 sedežev, kar je 3 več kot v minulem mandatu. SDS je dobila 6 sedežev, SMC 2, po enega pa SLS, NSi, SLS, SD in DeSUS.

Občina Rogatec

Martin Mikolič ostaja župan Občine Rogatec z zmago v prvem krogu. Volilna udeležba je bila 61,5 %, Mikolič pa je dobil 850 (dobrih 52 %) glasov, oziroma 65 glasov več kot pred štirimi leti, ko je bil edini kandidat.

Mesto Kandidat Predlagatelj Št. glasov Odstotek glasov
1. Martin Mikolič NSI – NOVA SLOVENIJA – KRŠČANSKI DEMOKRATI 850 52,24 %
2. Brigita Vodušek SD – SOCIALNI DEMOKRATI 358 22,00 %
3. Viktor Božak SDS – SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA 334 20,53 %
4. Viljem Prevolšek Martin Korez in skupina volivcev (LISTA HRAST) 85 5,22 %

V občinskem svetu je Mikoličeva NSi dobila največ, 5 sedežev, enega več kot do sedaj. Sledita SDS in SD s tremi, lista Hrast je dobila en sedež. Rezultate volitev v krajevne skupnosti si lahko ogledate tukaj.

Občina Kozje

Na čelu Občine Kozje bo v svoj drugi mandat stopila Milenca Krajnc. Rezultat je bil relativno tesen, saj se je Peter Kozmus izkazal za zelo konkurenčnega kandidata, zavidljivih 5,5 % pa je dobila Šiškova kandidatka z Gibanja Zedinjena Slovenija, katere predsednik je trenutno v priporu.

Mesto Kandidat Predlagatelj Št. glasov Odstotek glasov
1. MILENCA KRAJNC JOŽEF KAJBA IN SKUPINA VOLIVCEV 866 51,76 %
2. PETER KOZMUS DEJAN GUČEK IN SKUPINA VOLIVCEV 714 42,68 %
3. ANICA BIDAR ZSI – GIBANJE ZEDINJENA SLOVENIJA 93 5,56 %

V Občinski svet so bil izvoljeni Franc Plahuta, Franc Žlender, Nikola Ivič (DeSUS), Filip Volaušek (NSi), Anja Kostajnšek in Boštjan Prešiček (oba SDS), ter Marko Kunej, Jernej Šulc in Jernej  Jagrič. Izvoljene v krajevne skupnosti najdete tukaj.

Občina Rogaška Slatina:

V Občini Rogaška Slatina bo svoj sedmi mandat nastopil mag. Branko Kidrič, ki je z dobrimi 18 odstotki prednosti premagal kandidatko SD, Andrejko Flucher. Kidriča je sicer volilo približno 150 občanov manj kot pred štirimi leti, ko je zmagal s 85 % podporo. Volilna udeležba v Rogaški Slatini je bila skoraj 50 odstotna, kar je približno 14 odstotkov več kot pred štirimi leti.

Mesto Kandidat Predlagatelj Št. glasov Odstotek glasov
1. Branko Kidrič SLS – SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA 2.728 58,87 %
2. Andrejka Flucher SD – SOCIALNI DEMOKRATI 1.906 41,13 %

Rezultati glasovanj za občinski svet in krajevne skupnosti v Rogaški Slatini še niso objavljeni. Posredi naj bi bile domnevne nepravilnosti glede glasovanja za občinske svetnike.

Iz Občinske volilne komisije Rogaška Slatina so nam potrdili zaplete na eni volilni enoti. Kot so pojasnili je prišlo do pomanjkljivosti pri glasovanju na enem volišču, kjer sta dve volilni enoti za občinski svet z dvema vrstama glasovnic. Pri delitvi manjšega števila le teh je prišlo do napake. Občinska volilna komisija je takoj odreagirala in volišču dala napotke, ki so potrebni. Na tem istem volišču so naprej normalno potekale volitve za župana in predstavnike krajevnih skupnosti. Na Občinski komisiji so še poudarili, da gre za zelo zahtevno volišče kjer je več volilnih enot za svete krajevne skupnosti in občinski svet, zato je potrebna le manjša nepozornost, da lahko pride do takšne napake pri volilnem odboru. Volitve za občinski svet v tej volilni enoti bo potrebno ponoviti.

Občina Šmarje pri Jelšah

V prvem krogu volitev v Občini Šmarje pri Jelšah je zmagal skupni kandidat SDS, SLS, NSi in liste Naša občina Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš. Zelo tesen pa je bil boj za drugo mesto med samostojnima kandidatoma Davidom Stupico in Jankom Šketom. Kot kaže, bo ta tesni dvoboj za drugi krog za 3 glasove dobil David Stupica. Šket je sicer dobil dobrih 5 odstotkov manj glasov kot na prejšnjih volitvah, ko je prav tako kandidiral za župana.

Volilna udeležba v Šmarju je bila 51,6 %, kar je 2,5 odstotka več kot pred štirimi leti.

V Šmarju se bodo občani na volišča ponovno podali 2. decembra.

Mesto Kandidat Predlagatelj Št. glasov Odstotek glasov
1. Matija Čakš Anton Guzej in skupina volivcev 1.767 40,96 %
2. David Stupica Branka Kovačič in skupina volivcev 896 20,78 %
3. Janko Šket Alojz Tirgušek in skupina volivcev 894 20,71 %
4. Bojana Pevec Sara Pevec in skupina volivcev 589 13,66 %
5. Marko Ketiš Marija Koritnik in skupina volivcev 167 3,87 %

Največ glasov za občinski svet je, tako kot pred štirimi leti, dobila stranka SDS. Nekaj manj, a enako število svetnikov (4) je dobila Lista Janka Šketa. Čakševa Lista Naša Občina Šmarje pri Jelšah je dobila 3 svetnike, prav toliko tudi Lista Davida Stupice, SLS 2 svetnika, po enega pa NSi, DeSUS in SD.

Celotno poimensko sestavo novega občinskega sveta si oglejte na tej povezavi (klik!)

Absolutno večino v občinskem svetu ima torej koalicija, ki je za župana predlagala Matijo Čakša.

Rezultate glasovanja za krajevne skupnosti in izvoljene kandidate si lahko ogledate tukaj.

Občina Bistrica ob Sotli:

V Občini Bistrica ob Sotli je bil s slabima dvema tretjinama glasov v prvem krogu izvoljen sedanji župan Franjo Debelak. Dobil je sicer 22 glasov več kot pred štirimi leti, ko je bil edini kandidat.

Volilna udeležba v tej občini je bila kar 63,8 %, najvišja na celotnem območju in za dobrih 14 odstotkov višja kot pred štirimi leti.

Mesto Kandidat Predlagatelj Št. glasov Odstotek glasov
1. FRANJO DEBELAK DUŠAN BERKOVIČ IN SKUPINA VOLIVCEV 475 62,66 %
2. PETRA MISJA ZORKO METODA RAINER IN SKUPINA VOLIVCEV 283 37,34 %

Debelak bo imel tudi večino v občinskem svetu, saj je vanj uvrstilo 5 kandidatov z njegove liste ter zgolj 2 liste konkurentke Petre Misje Zorko. Kdo so to, na tej povezavi.

Občina Podčetrtek

Župana Peter Misja v Občini Podčetrtek ni imel konkurence in je zmagal s 1.274 glasovi podpore, kar je 5 glasov manj, kot je prejel pred štirimi leti, ko je bil prav tako edini kandidat.

Največ občinskih svetnikov, tri, je dobila SDS, po 2 so jih dobili Lista za trajnostni razvoj Občine Podčetrtek, ROD Lista za razvoj obnovo doma, SD, Lista za KS Polje ob Sotli, Lista za KS Pristavo in DeSUS. Izvoljene kandidate v Krajevne skupnosti si lahko ogledate tukaj.

Volilna udeležba v Podčetrtku je bila solidnih 46,7 odstotkov.

Občina Dobje

V občini Dobje je Franca Laskovška ponovno izvolilo 309 volivcev, kar je 18 manj kot pred štirimi leti, ko je imel tudi protikandidatko Natalijo Plemenitaš Fuchs.

Na volitve je prišlo 41,6 % volivcev, v občinski svet so izglasovali Franca Leskovška mlajšega, mag. Božo Žibret, mag. Natalijo Plemenitaš Fuchs, Petra Freceta, Branka Uduča in Davida Salobirja.

Na Kozjansko.info bomo v kratkem objavili še poimenske sezname vseh izvoljenih občinskih svetnikov, v posebnem prispevku pa bomo zbrali še prve odzive zmagovalcev in poražencev letošnjih lokalnih volitev.