Kaj o rezultatih volitev pravijo zmagovalci in poraženci v občinah Šentjur, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah in Rogatec

21. 11. 2018 19:46

Lokalne volitve 2018 v občinah Kozjanskega in Obsotelja so bile ene izmed bolj razburljivih. Postregle so tako z razveljavitvijo dela glasovanja za občinske svetnike, preobrate za nekaj glasov v izdihljajih štetja glasov ter izenačene rezultate, ki so privedli do žreba, da o predvolilnem dogajanju sploh ne govorimo.

Rezultati lokalnih volitev v občinah KiO 2018

Sedem občin Kozjanskega in Obsotelja je svoje župane dobilo že v prvem krogu. Edina občina, kjer bo o županu odločal drugi krog, je Šmarje pri Jelšah.

Na Kozjansko.info smo zbrali odzive zmagovalcev in osmoljencev lokalnih volitev v občinah KiO. V prvem delu si preberite komentarje kandidatov občin Šmarje pri Jelšah, Šentjur, Rogaška Slatina in Rogatec.

Kmalu sledi tudi drugi del z izjavami kandidatov v občinah Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje in Dobje.

Šmarje pri Jelšah:

V Šmarju pri Jelšah je potekala ena izmed bolj zanimivih županskih tekem.

Najuspešnejši v prvem krogu je bil Matija Čakš. “Rad bi se zahvalil vsem volivkam in volivcem, ki so v nedeljo prepoznali, da je nastopil čas za novo generacijo in so zaupali glas meni ter moji listi. Skupaj smo prišli do prve stopničke na poti do drugačne, boljše, bolj povezane prihodnosti naše občine,” je poudaril kandidat, ki je minulo nedeljo prepričal dobrih 40 % volivcev.  Kot še pravi, je ponosen, da so ta cilj dosegli z združenimi močmi območnih odborov SDS, SLS, NSi in njegove Liste naša občina Šmarje, s katerimi imajo tudi večino v občinskem svetu, kar mu bo ob zmagi nedvomno olajšalo vodenje občine.

“Želim si, da bodo naši občani tudi 2. decembra prepoznali pomembnost svojega glasu in v drugem krogu zaupali glas mojemu programu ter ekipi, ki me podpira,” je še dodal.

Nekakšna volilna drama se je odvila v boju za drugo mesto in s tem vstopnico za drugi krog med Jankom Šketom in Davidom Stupico. Slednji je namreč Šketa premagal za zgolj dva glasova.

David Stupica je za Kozjansko.info ocenil, da so vsi kandidati delili enako željo – narediti največ in najboljše za občino Šmarje pri Jelšah. “Demokracija vsem volivcem in volivkam omogoča, da sooblikujejo življenje v naši občini. Verjamem, da bo zmagal tisti, v katerem bodo ljudje videli večjo priložnost za nadaljnji razvoj občine. Glede na podobnosti programov pa ne gre dvomiti v to, da se nam v mandatu 2018-2022 obeta veliko število naložb in novih projektov.”

Stupico smo vprašali tudi glede nenavadne situacije, da niti sam, niti nihče drug od njegovih dosedanjih občinskih svetnikov, ki so bili nosilci liste, niso bili izvoljeni v občinski svet. Dejal je, da so nosilci list zgolj formalnost. “Vsak kandidat, ki sem ga povabil k sodelovanju na svoji listi, je v ekipo prinesel specifično znanje in kompetence, ki ga lahko uporabi tudi za delovanje v občinskem svetu. Preferenčni glasovi dajejo vsem legitimno moč, da se izpostavijo in aktivno sodelujejo pri načrtovanju aktivnosti občine, pri delovanju v občinskem svetu. Kandidati so prejeli veliko število preferenčnih glasov, kar potrjuje mojo dobro izbiro ekipe in prepoznavnost kandidatov v lokalnem okolju.” je zaključil Stupica.

Rezultat volitev je pokomentiral tudi osmoljenec volilnega večera, Janko Šket, ki je najprej dejal, da je z rezultati zadovoljen, ki pa imajo zaradi tesnega izida nekoliko grenak priokus. Zadovoljen je tudi, da je njihova lista dobila štiri svetnike.

Povprašali smo ga tudi kaj meni o tistih dveh glasovih, ki sta mu zmanjkala za uvrstitev v drugi krog. “Že samo preštevanje glasov je trajalo neverjetno dolgo, za kraj kot je Šmarje. Vse skupaj se mi zdi čudno, saj od 19. ure do polnoči ni bilo izidov glasovanja. Po prvih podatkih, ko je bilo štetje zaključeno in rezultat že objavljen v medijih, takrat v moj prid, pa je čez nekaj časa prišlo do spremembe, ki je bila v prid protikandidata za pičle tri glasove. Ne vem sicer od kod skoraj točno toliko glasov, kolikor je bilo potrebno, da se je tehtnica prevesila, a ponovnega štetja ne bom zahteval.”, je situacijo pokomentiral Šket.

Pri tem ni odveč pojasnilo, da se podatki v spletni sistem vnašajo sproti, to pomeni, da od volišča do volišča posebej. Delni rezultati so torej lahko varljivi, saj se situacija, ko se v sistem dodajo podatki volišča z velikim številom volilnih upravičencev, pomembno spremenijo, saj je lahko na tem volišču nek kandidat precej močnejši od nekega drugega na volišču v drugem delu občine.

Rogatec:

V Rogatcu je v četveroboju že v prvem krogu slavil dolgoletni župan Rogatca Martin Mikolič. Za potrditev novega mandata je sicer prepričljivo premagal najbližjo zasledovalko, Brigito Vodušek, a je zmago v prvem krogu ujel za las. Dobil je 52,24 % glasov.

Kot nam je povedal je z rezultatom zadovoljen, glede na to, da je bil za njegovo zmago dovolj samo en krog, za kar se volivkam in volivcem iskreno zahvaljuje. “Kot veste se prvotno nisem nameraval potegovati za nov županski mandat, vendar so me želje in pregovarjanje občank in občanov, da bi bil še naprej župan Rogatca, na koncu prepričale v nasprotno. Izkazalo se je, da sem očitno še vedno vreden zaupanja, kar se je navsezadnje potrdilo tudi z izvolitvijo že v prvem krogu.”

Glede prihodnjega dela v novo sestavljenem občinskem svetu pa je dejal, da so se v vseh teh letih vedno znali dogovoriti. “Seveda je v času volilne kampanje prisoten tudi del politike, toda, ko so volitve končane in so znani rezultati ter se mora pričeti delo, takrat smo vedno znali stopiti skupaj in delati z namenom, da čim več postorimo za naše občanke in občane. To je bil vedno naš osnovni moto, zato pričakujem, da tudi tokrat ne bo težav” je zaključil Mikolič.

Drugouvrščena Brigita Vodušek nam je povedala, da je z izidom volitev zadovoljna, saj je v res kratkem času dosegla dober rezultat. “Od štirih kandidatov sem zasedla 2. mesto, kar je za novinko v politiki res uspeh.”

Velik uspeh pa je po njeni oceni dosegla tudi sama stranka SD, ki je dobila tri mandatna mesta v občinskem svetu, med katerimi bo tudi Voduškova. “Kot občinska svetnica se bom zavzemala, da se izvedejo projekti, ki bodo zagotovili hitrejši razvoj naše občine in posledično boljše življenje vseh občanov v njej” je zaključila.

Največ glasov v rogaškem občinskem svetu sicer ostaja

Šentjur:

Mag. Marko Diaci se je v izjavi najprej zahvalil vsem občankam in občanom, ki so se v nedeljo udeležili volitev. “Vesel in ponosen sem na veliko podporo, ki so mi jo namenili, prav tako tudi Županovi listi – Gibanju za Občino Šentjur. To je rezultat našega trdega dela zadnjih osem let, v katerih menim, da so mene in člane liste prebivalci naše občine uspeli ne le dobro spoznati, ampak se tudi prepričati, da znamo nositi odgovornost. Da znamo in zmoremo.” Dodal je, da je njihov velik skupni cilj, ki mu ves čas sledijo, enakomeren razvoj občine. “To je edina prava pot, saj si vsi zaslužimo približno enake pogoje ter kvaliteto bivanja v lokalnem okolju. Je pa res, da je treba na tej poti vztrajati, poslušati in razumeti drug drugega” je dejal Diaci.

Ob tej priložnosti pa je čestitke namenil tudi vsem izvoljenim svetnicam in svetnikom v Občinski svet Občine Šentjur. “Začenjamo na novo, nov mandat, v katerem imamo odlično priložnost sodelovanja. Z našo listo smo pripravljeni na konstruktivne predloge in iskrene namene sosvetnikov. Želim si štirih uspešnih skupnih let, na katera se bomo ponovno lahko s ponosom ozrli. Načrtov pa imamo vsekakor več kot dovolj” je zaključil Diaci.

Drugouvrščena mag. Mojca Inkret meni, da so volivke in volivci dokazali, da si ne želijo sprememb na bolje in dodala, da pa se po drugi strani ljudje v Sloveniji čudijo, da naj bi župani igrali lokalne šerife. “Zato je več kot na mestu razmislek, da se zakonodaja glede števila mandatov županom omeji na dva mandata. Zato tudi apeliram na poslance DZ RS, da to zadevo zakonsko uredijo na poprej naveden način.”

Inkretova je sicer z izkupičkom volitev zelo zadovoljna, glede na dejstvo, da ve kako je potekala njena volilna kampanja. “Zelo slab rezultat ostalih kandidatov pa je odraz njihove zelo slabe volilne kampanje. Velika težava so tudi lokalni mediji, saj se obračajo kot veter piha, nepristranskosti medijev tako rekoč več ni, delovali naj bi pod pritiski vladajoče občinske oblasti. Dokler bo takšno stanje v Sloveniji tako na državni kot na občinski ravni, sprememb na bolje ne bo, vse do takrat se Slovenija ne bo razvijala enakomerno” je prepričana.

Ob koncu je pokomentirala še volilno udeležbo, ki je bila 50,97%. “Morate vedeti da je še vedno ogromno ljudi ostalo doma. Zakaj? Ker so zadovoljni z vodenjem občine? Mislim, da ne. Kaj hočem povedati, veliko je odvisen volilni rezultat tudi od tega katere volivke in volivci odidejo na volitve. Volitve v pravem pomenu besede pa se bodo odvile takrat, ko bo volilna udeležba skoraj 100% in se bodo Slovenke in Slovenci začeli zavedati, da tudi sami krojijo svojo usodo” je zaključila Inkretova.

Rogaška Slatina:

Dosedanji župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič je imel na tokratnih volitvah eno protikandidatko, mag. Andrejko Flucher. Premagal jo je z 59 % prejetih glasov, kar je kar 26 % manj od prejetih glasov leta 2014, ko sta mu nasproti stala dva protikandidata. Branko Kidrič je bil kljub temu z rezultatom volitev za župana zelo zadovoljen. “Čestitam protikandidatki za dosežen rezultat. Zahvaljujem se vsem volivkam in volivcem, ki so mi zaupali svoj glas. Skupaj s člani občinskega sveta, sodelavci in številnimi drugimi se bomo trudili, da bomo zastavljen program tudi realizirali.”

Dejal je, da bodo najprej povečane aktivnosti vložili v pripravo občinskega proračuna za prihodnje leto, da bi lahko prišlo čim prej do njegove uveljavitve, kar posledično pomeni pričetek novih investicij in objave razpisov za sofinanciranje delovanja društev na različnih področjih.

Sestavo občinskega sveta župan Kidrič razumljivo še ni mogel komentirati, saj se bo, kot vemo, glasovanje na enem volišču ponovilo. “Želim pa si, da bi se večkrat izraženi besedi v predvolilnem času, kot sta sodelovanje in povezovanje, udejanjili tako v občinskem svetu, predvsem pa med občankami in občani naše občine.” je zaključil mag. Branko Kidrič.

Mag. Andrejke Flucher, ki se je dobro zoperstavila aktualnemu županu, saj je prejela kar 41 % glasov, zaradi znanih razlogov prav tako ni mogla pokomentirati sestave občinskega sveta. Je pa izrazila zadovoljstvo s svojim rezultatom v županski tekmi. “Naša alternativa je dobila zgodovinsko visoko podporo, za katero se zahvaljujem vsem. S to podporo se bomo še naprej trudili za čiste račune, enake možnosti vseh in odprta vrata za sodelovanje, skupnost ter vključujočo demokracijo.”

B.S.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X