Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Umrl je Adam Bicskey


adam_bicskeyVčeraj popoldne je odjeknila vest, da je umrl veliki glasbeni mojster, multiinštrumentalist in pedagog Adam Bicskey, iz Šmarja pri Jelšah, rojen 1939 v Sarvaru na Madžarskem, ki je glasbeno pot začel kot 5-letni fant. K slednjemu je zagotovo pripomoglo dejstvo, da je rastel glasbeni družini, kjer je mati bila izvrstna cimbalistka. S šestimi leti je kot čudežni otrok nastopal v Budimpešti s simfoničnim orkestrom na glasbilu cimbale. 

Adam Bicskey je študiral glasbo na konservatoriju v Budimpešti pri svetovno priznanem glasbenem pedagogu Aladarju Raczu. Po končanem šolanju je bil član v Gardijskega orkestra Madžarske vojske, sestavljenega iz 180-članskega ansambla, pod vodstvom g. Arpada Kovacsa. Poleg cimbal, njegovega osnovnega in najljubšega glasbila, je Adam odlično obvladal še klavir, harmoniko, violino, klarinet, flavto, saksofon, tolkala in vibrafon.

Leta 1958 je osvojil naziv svetovnega prvaka v igranju na cimbale v Bukarešti. V Slovenijo, kjer je nadaljeval svojo glasbeno pot, je prišel leta 1969 in dolga leta delal kot glasbeni pedagog na Glasbeni šoli v Rogaški Slatini in okoliških krajih. Bil je ustanovitelj Big-banda Radia Šmarje.

Leta 1973 je igral v Windsoru, na dvoru angleške kraljice Elizabete, nastopal je s Tom Jonesom in Sonnyjem Rollinsom. V zadnjih letih, ko se je še ukvarjal s pedagoškim delom in vodenjem Big-banda, je nastopal tudi s svojim orkestrom (Adam Bicskey band), s skupino Šukar, pa tudi z Vladom Kreslinom. Po glasbeni plati je sodeloval v slovenskih filmih Halgato, Povest o dobrih ljudeh in Strici so mi povedali.

Adam Bicskey je bil oče štirih hčera, najmlajša hči Kaja nadaljuje njegovo delo pri Šmarskem Big bandu. V Adamovem strastnem igranju na različna glasbila (številni se ga bodo spominjali po znamenitem igranju cimbal na pamet, preko prta) se je še kako dalo čutiti njegovo madžarsko kri.

V spomin na tega velikega glasbenika, cimbalista, predvsem pa iskrenega človeka, vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka.