Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaščita pred sezonsko gripo


Zvesta spremljevalka vremensko spremenljivih jesenskih dni je tudi vsakoletna sezonska gripa. Gripa svoj prihod oznani z bolečim žrelom, povišano telesno temperaturo, glavobolom, bolečimi mišicami in sklepi, suhim kašljem in smrkavim nosom. Okužba pri večini ljudi poteka blago, večina okuženih pa se pozdravi v tednu ali dveh.

Kaj je gripa?

Gripa je nalezljiva bolezen, natančneje akutna okužba dihal, ki jo povzročajo virusi influence. Obstajata dva glavna tipa virusov influence (A in B), ki povzročata vsakoletne epidemije gripe. Gripa se navadno širi hitro, a blago in v sezonskih epidemijah. Sezona navadne gripe se v Sloveniji začne nekje med decembrom in februarjem, zato je pomembno, da se pred njo zaščitimo že zdaj.

Kako se lahko sami zaščitimo pred sezonsko gripo?

Protect-FluGlede na to, da gre za nalezljivo okužbo, lahko gripo preprečimo že samo z dobrimi navadami. Še posebej previdni pa moramo biti, če se nahajamo v bližini posameznika, okuženega z gripo. Zelo pomembno je, da si redno umivamo roke s toplo vodo in milom, kar lahko nadgradimo še z uporabo razkužila. Prav tako je v času razhajanja gripe pomembno, da se izogibamo dotikanju nosu, ust in oči ter telesnemu stiku z okuženimi ljudmi. Poskrbeti moramo tudi za ustrezno prezračenost prostorov in zdravo prehrano. Priporočljivo je, da uživamo veliko vitamina C in D, čim več ekološko pridelane zelenjave in sadja, fermentirano hrano, česen, kokosovo maščobo, kurkumo, origano, cimet in ingver. Poleg tega pa je pomembno tudi, da zadosti spimo, iz svoje prehrane umaknemo sladkor in žita, se zadosti gibamo in s tem krepimo svoj imunski sistem, predvsem pa popijemo zadosti vode.

Kako ukrepamo, če zbolimo?

Če opazimo simptome, značilne za gripo, ostanemo doma in se posvetujemo z zdravnikom o poteku nadaljnjega zdravljenja. Kadar kihamo ali kašljamo, si usta in nos pokrijemo z robčkom, ki ga takoj po uporabi zavržemo. Kadar se zadržujemo v bližini drugih, se izogibamo fizičnega kontakta ter si ob kašljanju in kihanju pokrijemo nos in usta. Pomembno je, da zadosti počivamo vse dokler zares ne premagamo gripe in predvsem uživamo veliko tekočine. Doma ostanemo vsaj 7 dni od začetka bolezni, če pa simptomi po 7 dneh ne izginejo, tudi dlje časa. Pozorni smo tudi na spremenjene simptome ter nujno obiščemo zdravnika, če zaznamo bolečine v prsih, oteženo dihamo, smo manj odzivni, zaspani in zmedeni ter se nam poslabša kronična bolezen.

Kaj pa cepljenje proti sezonski gripi?

web1_flu_shots_web_1Cepljenje je priporočljivo za vse skupine prebivalstva, pri katerih obstaja večja verjetnost za težak potek gripe in zaplete, za vse, ki utegnejo okužbo prenesti na druge osebe ter majhne otroke in osebe, starejše od 65 let. Cepljenje je sicer najboj učinkovit način zaščite pred okužbo. V boju proti sezonski gripi se lahko cepimo vsakoletno, vendar cepljenje proti sezonski gripi ne zagotavlja zaščite pred novim virusom A H1N1. Cepljenje proti sezonski gripi nudi sicer kratkotrajno zaščito, saj se moramo cepiti vsako leto, ne glede na to pa naj bi bilo učinkovito.

Pred gripo se z zdravim življenjskim stilom zaščitite že danes, mi pa poleg vseh zgoraj omenjenih preventivnih ukrepov proti sezonski gripi priporočamo še vsakodnevno dozo smeha, saj vsi poznamo rek, da je smeh pol zdravja.

T. O.