Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Irena Stepišnik Perdih in NSi – Blizu ljudem


Irena Stepišnik Perdih, kandidatka za županjo občine Šmarje pri Jelšah, se zaveda, da je za uspešen razvoj občine potrebno sodelovanje in povezovanje. Za to pa je potrebno biti blizu ljudem. V teh dneh potekajo številni dogodki in srečanja z občani, na katerih s kandidati za občinske svetnike predstavlja vizijo razvoja Občine Šmarje pri Jelšah – družini prijazna, gospodarstvu naklonjena in turistično prepoznana občina. Hkrati odpira dialog in občane spodbuja, da povedo svoje mnenje o potrebnih korakih občinskega sveta in občinske uprave v prihajajočem mandatnem obdobju.

O treh temeljih vizije so pripravili dogodke, na katere vabijo zanimive goste, ki tematiko dobro poznajo in lahko pomagajo s svojimi izkušnjami. Pri volitvah pa je potreben glas občanov, ki naj se prepričajo sami, predvsem pa naj volijo, sicer bodo namesto njih iz/volili drugi.

V sredo so gostili vodstvo NSi: predsednico go. Ljudmilo Novak, vodjo poslanske skupine g. mag. Mateja Tonina in glavnega tajnika g. Roberta Ilca ter z županom Občine Rogatec g. Martinom Mikoličem obiskali podjetja Kotis, Mediacor in Pivovarno Lipnik. Seznanili so se z njihovim poslovanjem in težavami, s katerimi se srečujejo. Zvečer so se v Mestinju srečali s podjetniki in drugimi zainteresiranimi na okrogli mizi GOSPODARSTVU NAKLONJENA OBČINA. Ga. Novak je pojasnila, kako je nastajal program NSi, g. Tonin pa zakaj se pri nas kriza tako dolgo vleče in zakaj je gospodarstvo podprlo njihov program.

Izpostavljena je bila tudi povezava OBČAN/PODJETNIK OBČINA DRŽAVA EU Prikazana naveza lahko veliko prispeva k boljšim pogojem za življenje in delo pa tudi k uspešnemu koriščenju evropskih sredstev. Vmesna dva člena (občina in država) morata biti predvsem »pretočna« ter nuditi podporo in pomoč v obe smeri. Njuno usklajeno delovanje je nujno, da pridejo predlogi in pobude iz baze do ustreznih služb in organov v EU in obratno – usmeritve in zahteve EU pravočasno nazaj, da se lahko vsi deležniki na zahteve in razpise pravočasno in dobro pripravijo. Ta pretočnost tako pomaga še eni bolj poznani pretočnosti pri infrastrukturi.

Okrogla miza DRUŽINI PRIJAZNA OBČINA bo v sredo, 1. 10. 2014, ob 18. uri, v Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah
Okrogla miza DRUŽINI PRIJAZNA OBČINA bo v sredo, 1. 10. 2014, ob 18. uri, v Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah

Irena Stepišnik Perdih: »Drugi dogodek bo okrogla miza DRUŽINI PRIJAZNA OBČINA, ki bo v sredo, 1. 10. 2014, ob 18. uri, v Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah. Svoje poglede na družino v najširšem smislu in njen pomen bodo z nami delili igralec Gregor Čušin, oče šestih otrok, poslanka NSi Iva Dimic, ki to področje pokriva v parlamentu in je tudi mama petih otrok ter Marija Šterbenc, predsednica Aninega sklada, ustanove, ki podpira družine z več otroki. Družina tako ali drugače povezuje vse generacije, od najmlajših, mladostnikov, staršev, starih staršev do starostnikov. Vse te skupine se srečujejo s specifičnimi vprašanji, ki odločilno vplivajo na demografsko sliko. Ta v naši občini ni vzpodbudna, saj smo skoraj pri vseh kazalcih slabši od povprečja v državi. Padati je začelo tudi število prebivalcev, čeprav je Šmarje upravno središče.

Naslednji dogodek bo srečanje z naslovom TURISTIČNO PREPOZNANA OBČINA bo v četrtek, 2. 10. 2014, ob 18. uri, v kulturnem domu na Sladki Gori. Z nami bo g. Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije in stari – novi župan Občine Podčetrtek. Občina Šmarje ima številne potenciale, zato lahko in mora stopiti iz sence dveh močnih sosednjih zdravilišč. Ta bližina je koristna saj ponuja številne izzive in možnosti, ki jih lahko s sodelovanjem in povezovanjem dobro izkoristimo in občino postavimo na turistični zemljevid. Večer bomo zaključili s kostanjevim piknikom in žlahtno kapljico.

Srečanje z naslovom TURISTIČNO PREPOZNANA OBČINA bo v četrtek, 2. 10. 2014, ob 18. uri, v kulturnem domu na Sladki Gori
Srečanje z naslovom TURISTIČNO PREPOZNANA OBČINA bo v četrtek, 2. 10. 2014, ob 18. uri, v kulturnem domu na Sladki Gori

Zadnji dogodek bo v petek, 3. oktobra, ob 17. uri, pred kulturnim domom v Šmarju pri Jelšah, kjer bo potekalo žrebanje udeleženca brezplačnega izleta v Bruselj. S tem dogodkom želimo nagraditi za sodelovanje enega izmed tistih, ki so se odzvali na našo anketo in s tem pokazali, da so pripravljeni sodelovati pri dograditvi programa. V žrebanju bodo sodelovali vsi, ki bodo do pričetka žrebanja oddali ankete, ki so jih delili naši kandidati in so v preteklih dneh prispele tudi v poštne nabiralnike vseh gospodinjstev. Pogoj za sodelovanje je, da bodo na izpolnjene ankete vpisali svoje ime in priimek, ki sta potrebna za identifikacijo nagrajenca.«

Našteti dogodki so priložnost za srečanje, izmenjavo mnenj, posredovanje pobud in predlogov za delovanje župana, občinskega sveta in občinske uprave. Zato so občani povabljeni, da izkoristijo priložnost in se dogodkov udeležijo v čim večjem številu. Če zaradi natrpanega urnika v času kampanije in drugih obveznosti udeležba ne bo možna, se vsi zainteresirani lahko oglasijo preko ankete. V njej je naštetih nekaj novih, svežih ukrepov, vsi občani pa so vabljeni, da dodajo tudi svoje pobude in se opredelijo o njihovi pomembnosti. Predlagani projekti so izvedljivi, nekateri se izvajajo celo v sosednjih občinah.

V petek, 3. oktobra, ob 17. uri, bo pred kulturnim domom v Šmarju pri Jelšah potekalo žrebanje udeleženca brezplačnega izleta v Bruselj
V petek, 3. oktobra, ob 17. uri, bo pred kulturnim domom v Šmarju pri Jelšah potekalo žrebanje udeleženca brezplačnega izleta v Bruselj

Večjo podporo družinam bi občina zagotavljala tako, da bi se prispevek za rojstvo otroka višal s številom otrok, s finančno podporo pri gradnji hiš in stanovanj (MČN, olajšave za mlade družine…), podprla bi strokovno svetovanje in povezovanje različnih skupin (priprava na zakon, pomoč staršem, osamljenim, popoldansko varstvo otrok,…) in z inovativnimi idejami krepila medgeneracijsko povezovanje (ura za drugega, drevored odraščanja …). To zadnje lahko bi povezali tudi v turistično zanimivost, če bi ob kolesarski stezi omogočili sajenje izbranega sadnjega drevja, ki bi ga posvojila en starostnik in en mlajši otrok, ki bi ob njem odraščal.

Za hitrejši razvoj gospodarstva bi razpisala štipendije za obrtne poklice ki so najhitreje zaposlivi, lahko delajo doma in si lažje ustvarijo družino. Nudila bi pomoč pri razvoju novih podjetij (startup). Tisti, ki doma nimajo možnosti in pogojev za poslovanje, bi morali imeti na voljo podjetniški inkubator vsaj v večjih KS in komunalno urejene proizvodne cone. Občina bi pomagala pri povezovanju proizvajalcev, pridelovalcev in odjemalcev (dostava na dom, brezplačen prostor za menjavo proizvodov…). K enakomernejšemu razvoju občine bodo pripomogli novi pogoji za gradnjo in sodobna, pretočna infrastruktura. Pri tem so pomembni tako majhni koraki, kot je uskladitev voznih redov vlakov, ki ne zahteva nobenih sredstev, kot tudi milijonski projekti, med katerimi je najpomembnejši šmarska obvoznica. Ta je nujna, če hočemo, da Šmarje dobi urejen in za vse generacije prijazen center.

Pot k turistično prepoznani občini vodi preko sodelovanja, povezovanja in promocije, kamor sodi tudi pobratenje z občinami v tujini, ki ga financira EU. Pobratenje prinese nove povezave, izmenjavo idej in turistov, s tem pa tudi nujno potrebne investitorje. Ustanovitev javnega zavoda za razvoj in turizem bi z jasnimi zadolžitvami in odgovornostjo pomenila odločen korak k turistično prepoznani občini. Večje bi bile tudi možnosti povezovanja Obsotelja in Kozjanskega (turizem v zidanicah, prenočišča za kolesarje in pohodnike, konjeništvo …) ter promocije naravnih in kulturnih znamenitosti, folklornega izročila.

Občani lahko izpolnjeno anketo oddajo kandidatom NSi za člane občinskega sveta, ali jo prinesejo s sabo na katerega izmed naštetih dogodkov. Izpolnijo pa jo lahko tudi na spletni povezavi: irena-stepisnik-perdih.si

* promocijska novica