Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

15. praznik kozjanskega jabolka 2014 (foto in video)


V Kozjanskem parku so minuli teden, od 6., pa vse do 12. oktobra, potekali številni dogodki, s katerimi so obeležili že 15. praznik kozjanskega jabolka. Letošnje praznovanje je bilo pestro in zanimivo, vrhunec praznika pa je bilo zagotovo dvodnevno sejemsko dogajanje na trgu Podsreda, ki je potekalo v soboto, 11. oktobra in se končalo dan kasneje. Praznik kozjanskega jabolka je v soboto svečano odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Tudi letos so v Podsredi pripravili tradicionalni, že 15. praznik kozjanskega jabolka, ki je že vrsto let prepoznaven tako v Sloveniji kot tujini. Etnološka in ekološka prireditev poteka ves teden, na njej pa se zvrstijo tako predavanja in delavnice kot pohodi in razstave. Vrhunec praznika je zagotovo sejem regionalnih produktov, ki traja kar dva dni in ga vselej zaznamuje visoko število obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine. Po besedah direktorja JZ Kozjanski park mag. Tea Hrvoja Oršaniča pa je bil letošnji sejem obiskan kot še nikoli doslej.

 

Sobotno dogajanje se je pričelo s sprejemom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je v spremstvu direktorja JZ Kozjanski park Oršaniča, župana v odhodu Dušana Andreja Kocmana in njegove naslednice Milence Krajnc ter Pihalne godbe Orlica, sprehodil skozi sejemski vrvež do prireditvenega prostora. Tam jih je pričakala množica obiskovalcev, med katerimi so bili župan občine Podčetrtek Peter Misja, direktor Term Olimia Zdravko Počivalšek, direktorica Direktorata za okolje mag. Tanja Bolte, častni občan občine Kozje Franc Bizjak, evropski poslanec Franc Bogovič in še nekateri visoki gostje. Slovesnost ob svečanem odprtju praznika se je začela z s pesmijo mešanega pevskega zbora Vinea, prvi je zbrane nagovoril direktor Oršanič.

Tudi letošnji Praznik kozjanskega jabolka so obiskali številni visoki gostje
Tudi letošnji Praznik kozjanskega jabolka so obiskali številni visoki gostje

Oršanič je v nagovoru, ki mu lahko v celoti prisluhnete v enem spodnjih video posnetkov med drugim izpostavil, da je Praznik kozjanskega jabolka iz leta v leto bolj prepoznaven tako v domovini kot tujini. Zbrane je nagovorila tudi direktorica Direktorata za okolje Tanja Bolte, ki je poudarila, da je Kozjanski park primer trajnostnega razvoja. Seveda pa je na oder stopil tudi župan Kocman, ki je ravno ta dan praznoval rojstni dan. Župan v odhodu je še enkrat več poudaril, da je odmaknjenost in okoljska ohranjenost Kozjanskega danes velika prednost. 

Tik pred uradnim odprtjem letošnjega Praznika kozjanskega jabolka je predsednik Pahor Kozjanskemu parku čestital za Praznik kozjanskega jabolka in v isti sapi dodal, da s to tradicionalno prireditvijo med drugim obeležujejo tudi kakovostno življenje na slovenskem podeželju. Po besedah Pahorja je omenjeni praznik odlična vzpodbuda ljudem, da bodo pogosteje segali in uživali slovenska jabolka, kar bo še dodatno pripomoglo k zavedanju o povečanju obsega samooskrbe. Tudi nagovor predsednika Pahorja smo v celoti posneli, prisluhnete mu lahko v enem izmed spodnjih video posnetkov. 

Uradno odprtje letošnjega praznika oz. dvodnevnega sejma je naznanilo “prešanje” jabolk. Pahor, direktor parka in župan občine Kozje so “sprešali” nekaj jabolčnega soka, bodoča županja občine Kozje Milenca Krajnc pa je sok prestregla v vrč.

 

Po odprtju je sledila podelitev naziva “Carjevič leta 2014”, ki ga vsako leto prejme najskrbnejši lastnik travniškega sadovnjaka. Letos je laskavi naslov prejel Anton Kolar iz Lesičnega. Še pred tem pa so trem domačinom podelili pravico do rabe kolektivne blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park.

Prejemniki pravice do rabe kolektivne blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park, Carjevič leta 2014, zbor Vinea in godba Orlica
Prejemniki pravice do rabe kolektivne blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park, Carjevič leta 2014, zbor Vinea in godba Orlica

Tik pred zaključkom uradnega dela je v na odru kitico Zdravljice zapel še župan Kocman. Prav slednje je vzpodbudilo predsednika Pahorja, da so zbrani skupaj z zborom Vinea zapeli pesem županu Kocmanu za rojstni dan.

Sledili je sprehod po sejemskem dogajanju, ob čemer se je Pahor se je v spremstvu direktorja Oršaniča, župana Kocmana in še več drugih ustavil pri številnih stojnicah, izmenjal nekaj besed s prodajalci in obiskovalci ter pokušal dobrote s stojnic. Letos je Kozjanskemu parku uspelo postaviti kar 140 stojnic.

Sobotno dogajanje so oblikovali člani številni pevskih zborov, številni plesalci in instrumentalisti vse do poznih večernih ur. Tudi letos je potekalo tekmovanje v peki jabolčnega zvitka.

 

V nedeljo so letošnji praznik zaključili. S tem pa še eno uspešno poglavje uspešno začrtane poti, ki ga iz leta v leto pišejo v Kozjanskem parku. Seveda pa so z mislimi že pri naslednjem, že 16. prazniku kozjanskega jabolka.

Vabljeni, da v spodnjih video posnetkih prisluhnete izjavam direktorja JZ Kozjanski parka mag. Tea Hrvoja Oršaniča in letošnjega carjeviča Antona Kolarja ter nagovorom Oršaniča, župana Kocmana, direktorice Tanje Bolte in predsednika Pahorja. V bogati galeriji fotografij (klik!) pa si lahko ogledate utrinke s sobotnega sejemskega dogajanja.   

Izjava direktorja JZ Kozjanski park mag. Oršaniča: 

Izjava Carjeviča leta 2014 Antona Kolarja:  

Nagovor direktorja JZ Kozjanski park mag. Oršaniča: 

Nagovor župana občine Kozje Dušana Andreja Kocmana:

 

Izjava direktorice Direktorata za okolje mag. Tanje Bolte:

Nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja:

v/t/f: eH