Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

6. 9.: Doslej najbolj pogumno s knjigami in slikami


Silnice kulturnega razvoja v šmarski občini so bile doslej najbolj uperjene v razvoj knjižničarstva, že obstoječa tradicija organiziranja likovnih razstav v Rogaški Slatini se je okrepila še s slikarsko kolonijo v Bistrici ob Sotli in nekaterimi razstavi ob Kozjanskem kulturnem tednu, gledališka dejavnost je bila usmerjena predvsem v organizacijo gledališkega abonmaja, manj pa je bilo storjenega za film in gledališče kot lasten soustvarjalni delež.
Ker smo o razvoju knjižničarstva še posebej pisali, poglejmo stanje tistih dejavnosti, ki si skušajo priboriti enakovredno mesto v skupnem razvojnem načrtu kulture v šmarski občini. Likovne razstave so bile v preteklem letu in letos ob Rogaški Slatini še v Vinskem vrhu, Stojnem selu, v Kozjem, Lesičnem in še kje. Na vsak način bo potrebno likovno dejavnost razvijati še bolj v smislu obujanja posameznih likovnih sekcij. Na filmskem področju so rezultati tako minimalni, da skoraj ne moremo govoriti o filmski dejavnosti, vsaj ne organizirani. Nov kulturni dom z redno projekcijo in organiziranim pristopom filmskega gledališča je že začel orati ledino.
Spomeniško varstvena dejavnost je v šmarski občini že od nekdaj pomembnega značaja. Končana je obnova Kidričeve domačije na Knežcu in Javerškove domačije v Trebčah. V teku so obnove gradov Olimje, Rotovž v Lembergu, podružnična cerkev Slake pri Podčetrtku in kalvarija – kapele na Sv. Roku. Veliko sakralnih objektov bo še treba obnoviti, toda obsežni finančni zahtevki ne dovoljujejo hitrejše obnove.
Na gledališkem področju čaka šmarske kulturnike dovolj dela. Trenutno je v občini 6 aktivnih skupin, ki poprečno v letu pripravijo 15 predstav. Boljše stanje si lahko obetamo z uvedbo poklicnega delovanja predstavnika ZKO za šmarsko občino. Z K O združuje 15 kulturnih društev. Med osnovnimi nalogami ZKO bo ustanavljanje novih kulturnih društev v krajevnih skupnostih, kjer bodo za to seveda pogoji.
Prav je, da v času praznovanja šmarskega občinskega praznika pogledamo tudi stanje investicijskega vlaganja. Tu je slika zelo optimistična. Nov kulturni dom je bil zgrajen v Šmarju in Kostrivnici, pa v Lesičnem, Mestinju, Podčetrtku, Rogaški Slatini in v Šentvidu (ponekod so z gradnjo šele pričeli), obnovili pa so ga v Zibiki.
Vsekakor je viden napredek na področju izboljšanja prostorskih pogojev dela. Vse sile bo potrebno usmeriti v vsebinske in organizacijske zasnove posameznih kulturnih društev, pomagati pa bodo morali vsi. Brez široke podpore družbenopolitičnih organizacij in združenega dela bodo rezultati neuspešni, oziroma, počasneje bi lahko izvajali načrte, ki imajo v šmarski občini vse pogoje za svojo uresničitev. Kulturno osveščanje je ena najbolj uspešnih oblik boja proti nerazvitosti.

Novi tednik, 6. 9. 1979