Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

9. 7.: Gasilski jubilej v Slivnici pri Celju


Prostovoljno gasilsko društvo v Slivnici pri Celju bo v nedeljo, 1. avgusta praznovalo 25. obletnico ustanovitve, ki bo združena s sodelovanjem vseh gasilskih čet našega okraja. Na tej veliki gasilski manifestaciji bo društvo pregledalo svoje delo od ustanovitve do danes.
Prostovoljno gasilsko društvo je bilo ustanovljeno prve dni meseca avgusta leta 1929. Ob ustanovitvi je štelo 23 ustanovnih članov. Takrat je bilo brez vsakega orodja, začelo je z lastnimi sredstvi. S trdim delom in v pravi gasilski povezavi so postavili skromen lesen dom in kmalu po ustanovitvi iz lastnih sredstev nabavili moderno motorno brizgalno, za katero so jamčili člani sami. Društvo se je takrat težko izpopolnjevalo in prav tako za časa okupacije.
Od ustanovnih članov je še danes šest aktivnih, samo društvo šteje skupaj 48 članov. Med njimi je 14 mladincev, ki so hkrati člani mladinske organizacije. Med mladinci so mladinke, ki so lani uspešno opravile tečaj protiletalske hišne zaščite. Stari in mladi delajo sporazumno.
Vsa leta je društvo sodelovalo pri gašenju 23 požarov gospodarskih poslopij in hiš, v 14 primerih pa je sodelovalo ali samo gasilo gozdne požare, kjer je bila preprečena večja gospodarska škoda.
Poleg požrtvovalnega dela bodo slavili ob obletnici tudi otvoritev novega gasilskega doma. Obletnica bo združena z mimohodom vseh nastopajočih čet, kar bo najlepši odraz tesnega sodelovanja in skupne pomoči. Po paradi bo veliko slavje v gozdu, kjer je leta 1941 sprejel prvo borbo z nemško žandarmerijsko postojanko ustanovitelj I. Celjske čete Peter Stante-Skala, sedaj generalni major JLA.

Celjski vestnik, 9. 7. 1954