Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Sedlarjevem slovesnost ob 70-letnici prihoda XIV. divizije na Štajersko (foto in video)


Konec minulega tedna, 7. februarja, 70 let po prihodu XIV. divizije na Štajersko, je v Sedlarjevem potekala osrednja slovesnost, obletnica prihoda ene najmočnejših enot narodnoosvobodilne vojske Slovenije. Poleg številnih obiskovalcev in županov so se spominske slovesnosti udeležili tudi župan občine Podčetrtek Peter Misja, člani Zveze združenja borcev za vrednote NOB, predstavniki Slovenske vojske, veterani vojne za Slovenijo, člani Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije na Štajersko – Laško, policijska enota Sever, društvo izseljencev, predstavniki ruske države, Tit Turnšek ter slavnostni govornik polkovnik Miha Butara.

Po uvodnem pozdravu moderatorja mag. Darka Pepevnika in prihodu praporščakov, je prisotne nagovoril župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki je pozdravil vse prisotne in izpostavil vojaško-politični pomen prihoda XIV. divizije na Štajersko. Ob tej priložnosti je Misja spomnil na vremensko ujmo, ki je pred slabim tednom zajela Slovenijo in poudaril, da imamo tudi danes številne junake, ki so pomagali pri sanaciji in odpravi posledic ujme. Nagovor Misje smo v celoti posneli, prisluhnete mu lahko v spodnjem video posnetku.

 

Po nagovoru župana in položitvi vencev k spominskem obeležju je pred zbrane stopil slavnostni govornik polkovnik Miha Butara. Med drugim je spomnil na slovenski kulturni praznik in pomen spretno povezal s poslanstvom XIV. divizije za slovenski narod. Tudi nagovoru polkovnika Butare lahko v celoti prisluhnete v enem spodnjih video posnetkov.

Kulturni program so oblikovali učenci OŠ Bistrica ob Sotli z ravnateljem Bogomirjem Marčinkovičem in mentorico Sabino Vračun. Predstavili so se s kratkim kulturnim programom in sicer učenka Tina Reher na flavti, Lucija Klakočar na harmoniki ter člani dramskega krožka z recitalom. Na oder so stopili tudi člani MoPZ Terme Olimia in skupaj z zbranim zapeli dve pesmi: Oj Doberob in Triglav.

 

Po zaključeni slovesnosti, katere generalni pokrovitelj je bila Občina Podčetrtek, sooorganizatorji pa Združenje borcev za vrednote NOB Šmarje pri Jelšah in Podčetrtek, KS Polje ob Sotli, OŠ Podčetrtek in OŠ Bistrica ob Sotli, so tudi letos na pohod do Gračnice krenili člani Društva za ohranjanje spomina na prihod XIV. divizije na Štajersko – Laško. 

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku, v spodnjih video posnetkih pa lahko prisluhnete nagovorom polkovnika Mihe Butare in župana Petra Misje.

 

 

 

v/t/f: eH