Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

9. 11.: Nared za pomoč!


Šentjurski gasilci so imeli nedavno velik praznik, saj so izročili v uporabo svoj razširjeni in prenovljeni dom. Da je bilo slavje še večje so dobili v uporabo hkrati tudi nov orodni voz.

Stavba se po zaslugi projektanta in izvajalcev del lepo vklaplja v okolje. Celotna investicija je stala le 1,160.000 din. Poleg treh garaž v katerih imajo dva orodna voza in eno cisterno imajo na voljo še delavnico, sejno sobo, veliko dvorano za kulturne in zabavne prireditve, stanovanje za hišnika, ki je hkrati orodjar, kurilnico ter stolp za sušenje cevi. Pri delih na domu, ki se je raztegnilo vsled financ na daljšo dobo, je bilo članstvo izredno delavno, saj je opravilo nad 4.000 udarniških ur, kar predstavlja preračunano v dinarje vrednost najmanj 300.000 din.

Gasilstvo v Šentjurju se ponaša s 104-letno tradicijo in ni ga društva v kraju in občini, ki bi po številu let aktivnega delovanja dosegalo to društvo. Od tistih prvih sila enostavnih ročnih tlačilnih črpalk so v zgodovini šentjurskega gasilstva važni mejniki. L. 1928. so si nabavili prvo motorno brizgalno, 30 let nato so dobili pravi orodni avtomobil, ki jim služi še danes, leta 1965. je prišla v dom prva modema motorna brizgalna, ki ji je leta 1971 sledila avtocisterna.

Danes je društvo dobro opremljeno in je kos tudi najzahtevnejšim reševalnim posegom zavoljo sposobnosti kadrov, katerim so vseskozi posvečali veliko pozornost. Nešteta priznanja in nagrade, ki jih je društvo prejelo v času svojega obstoja pričajo, da je bilo društvo vseskozi
strokovno, organizacijsko in družbeno na visoki ravni. Društvo je prejelo priznanje Osvobodilne fronte, priznanje gasilske zveze Jugoslavije in Slovenije ob 100-letnici delovanja, nagrado 18. avgust občine Šentjur, nad 30 diplom, plaket in zahval za vsestransko delo, več članov društva pa je dobilo tudi republiška priznanja oziroma odlikovanja tovariša Tita.

Ob otvoritvi doma ne moremo mimo nekaterih osebnosti, ki so bilé gonilna sila izgradnje. V mislih imamo predsednika društva Čokl Janeza, ki je bil glavni organi, motor celotne dejavnosti, pa Močnik Franca, ki je z mizarskimi deli prispeval k estetskemu izgledu doma, Draga Jančiča, ki je poskrbel za parkovno ureditev okolice in rekorderja v udarniškem delo tov. Jošta, ki je opravil kar 409 ur. Društvo se je prizadevnim članom oddolžilo s podelitvijo bronastih čelad, ki jih je prejelo 9 članov, srebrnih čelad, ki jih je prejelo 6 članov in zlatih čelad,ki jih je prejelo 13 članov.

Uvod v nedeljsko slavje je bila velika kombinirana gasilska vaja, katere so se udeležila vsa gasilska društva v občini in člani Civilne zaščite ob sodelovanju aviacije. To je bil dober prikaz sposobnosti in opremljenosti gasilcev in CZ.

Novi tednik, 9. 11. 1978