Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Sedlarjevem obeležili 69. obletnico prihoda XIV. divizije (foto in video)


Minulo soboto se je nekaj sto obiskovalcev od blizu in daleč pri spomeniku borcem XIV. divizije v Sedlarjevem udeležilo spomina na 69. obletnico prihoda XIV. divizije na Štajersko. 

Poleg številnih obiskovalcev so se spominske slovesnosti udeležili tudi župan občine Podčetrtek Peter Misja, člani Zveze združenja borcev za vrednote NOB, predstavniki Slovenske vojske, veterani vojne za Slovenijo, člani Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije na Štajersko – Laško, policijska enota Sever, društvo izseljencev, predstavniki ruske države, slavnostna govornica na proslavi dr. Maca Jogan in drugi.

13. julija 1943 formirana 14. divizija je januarja 1944 na Štajersko krenila z namenom okrepitve narodnoosvobodilnega gibanja. Divizijo, 1112 bork in borcev, kirurško in kulturniško ekipo, so formirale Tomšičeva, Šercerjeva in Bračičeva brigada. Zavoljo nemške zasedbe slovenskega ozemlja je brigada iz Suhorja v Beli krajini 6. januarja 1944 krenila preko Hrvaške in mejo s Slovenijo prečkala v noči na 7. februar v Sedlarjevem. Poleg neprestanih napadov s strani nemške vojske, zime in utrujenosti, je brigado pestila tudi lakota. Kljub izgubi dveh tretjin borcev in bork divizija ni bila uničena, prav nasprotno, skupaj z borci štajerskih brigad in drugih enot so v naslednjih mesecih tvorili srce in okostje prvega množičnega narodnoosvobodilnega gibanja na slovenskem Štajerskem.

Slavnostna govornica dr. Maca Jogan
Slavnostna govornica dr. Maca Jogan

Na proslavi je v sobotnem dopoldnevu prisotne z recitalom Kajuhove pesmi “Naša pesem” pozdravil župan Peter Misja. V imenu organizatorjev se je zahvalil vsem obiskovalcem, ki so se s svojo prisotnostjo spomnili na težke dogodke NOB. Zaželel jim je dobro počutje in čestital ob slovenskem kulturnem prazniku. Sledilo je polaganje vencev pred spomenik XIV. divizije.

Slavnostna govornica, dr. Maca Jogan, članica predsedstva Zveze združenj borcev Slovenije za vrednote NOB, je v govoru izpostavila družbeno-politične probleme, s katerimi se v sedanjem času srečujejo. Celotni nagovor si lahko ogledate v spodnjem video posnetku. 

V kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Podčetrtek in Bistrica ob Sotli, na oder pa so stopili tudi člani VS Osti jarej. Po slovesnosti je tudi letos nekaj deset pohodnikov krenilo na pohod po poteh 14. divizije.

 

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem lahko prisluhnete govoru dr. Mace Jogan, ogledate pa si lahko tudi galerijo fotografij (klik!), posnetih na dogodku. 

 
v/t/f: eH