Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poletna muzejska noč v Rogatcu (foto, video)


V okviru akcije Skupnosti muzejev Slovenije, vsako leto po številnih lokacijah v Sloveniji poteka Poletna muzejska noč – Desetka!, letos prvič so jo organizirali tudi v Rogatcu. Od 18.00 do 24.00 sta v soboto, 16. junija 2012, muzejska vrata odprla dvorec Strmol in Muzej na prostem Rogatec. Bili smo na dvorcu Strmol in si ogledali likovno razstavo domačih in tujih tekstilnih ustvarjalcev ter predstavitev kataloga rokodelcev DUO Kunsthandwerk.

Tekstilni ustvarjalci pravijo: »Med seboj smo povezani, mnogokrat bolj kot se tega dejansko zavedamo. Združujejo nas skupna zanimanja, kulturno izročilo in ljubezen do narave, katere del smo, čustvene in socialne vezi se nenehoma vpletajo v smisel našega življenja. Ohranjajo nas dejavne in kreativno nemirne. Vez – vezenje pa tekstilni ustvarjalci razumemo tudi kot ustvarjalni proces, kot toplo in varno gnezdenje ter prepletanje vsebin in tvarin z okoljem, ki zaradi svoje slikovitosti, odprtosti ali pritajenosti vabi v svoje okrilje, da se z njim zlijemo ali pa ravno z nasprotjem še poudarimo njegovo suverenost. Silovita grajska utrdba, ki bdi nad starodavnih Rogatcem, nas je navdušila za različne, a med seboj povezane postavitve. Tekstilije kot olupljene kože deformiranih fasad, ogledala z odsevi ter strukture, narejen kar iz naravnega materiala, najdenega v bližnjem gozdu, kamnolomu ali steklarni odpirajo tančico, zaradi katere vse prepogosto ne vidimo čudovitih vezi med nami in naravo.«

Umetniške instalacije v grajskem razstavišču in na prostem so pritegnile precej zanimanja obiskovalcev, ogledali smo si tudi zanimivo likovno razstavo domačih in tujih tekstilnih ustvarjalcev. Sodelovali so Kaarina Kellomäki (Finska), Madeleine Edberg (Švedska), Paul Martin (Velika Britanija) in slovenski umetniki Tanja Nuša Kočevar, Elena Fajt, Darja Rant, Vera Sešlar Založnik, Miha Krištof in Marija Jenko.

Del razstavljenih umetnin v dvorcu in zunaj njega.

V spodnjem prispevku si lahko ogledate izjavo Irene Roškar o sobotnem dogajanju na dvorcu.

Po splošni deklaraciji Unesca o kulturni raznolikosti iz leta 2001 so rokodelske dejavnosti pomemben del kulturne dediščine in gibalo kulturne raznolikosti ter jamstvo za trajnostni razvoj. Čezmejni projekt DUO Kunsthandwerk naj zato teh dejavnosti in spretnosti ne bi samo ohranjal, temveč tudi razvijal in prenašal na mlajše generacije. Projekt se je začel septembra lani in se bo do maja 2013 izvajal v Sloveniji na škofjeloškem območju ter v regijah Koroška, Obsotelje in Kozjansko, v Avstriji pa na jugu zvezne dežele Koroška. Vodilni partner projekta s skupno vrednostjo 647.000 evrov je Podjetniški center Slovenj Gradec. Partnerji v Sloveniji so Razvojna agencija Sora, Mestna občina Slovenj Gradec ter Javni zavod za kulturo, turizem in razvoj občine Rogatec. S projektom partnerji želijo po eni strani nagovoriti rokodelce, ki sami ustvarjajo, po drugi strani pa to znanje in spretnosti želijo posredovati otrokom in mladini v vrtcih in šolah. Predvsem pa naj bi se povečala prepoznavnost čezmejnega območja in krepila kulturna in regionalna identiteta, kar je zaradi ohranjanja jezika in kulturne dediščine še posebej pomembno za slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem.

 

Pri kulturnem programu muzejske noči v Rogatcu je sodeloval Otroški in mladinski pevski zbor VIZ OŠ Rogatec, Folklorna skupina KD Anton Stefanciosa Rogatec, Otroška folklorna skupina Uršula VIZ OŠ Rogatec in Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Rogaška Slatina.

Mladinski pihalni orkester GŠ Rogaška Slatina.

Vabimo vas k ogledu galerije fotografij (klik) in spodnjih video prispevkov oz. utrinkov dogajanja z dvorca Strmol.