Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi v Kozjanskem parku opazovali nočne metulje


V sklopu 8. vseevropske noči nočnih metuljev je po vsej Evropi in po različnih krajih Slovenije, od 25. do 29. avgusta potekalo opazovanje nočnih metuljev. Organizatorji dogodka v Sloveniji so bili Zavod RS za varstvo narave, Slovensko entomološko društvo Štefana Michielija in Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije.

Kozjanski park je svoj delež prispeval pri promociji in s samim dogodkom, ki so ga izvedli v petek, 26. avgusta, ko se je na opazovanju v Podsredi zbralo preko 30 radovednih opazovalcev nočnih metuljev.  Zbrane je v imenu JZ KP najprej pozdravil mag. Hrvoje Teo Oršanič, strokovni del opazovanja pa je bil v rokah entomologa Staneta Gomboca, poznavalca metuljev in dr. Gregorja Torkarja. V zanimivem uvodu v opazovanje, v katerem je prisotnim bilo postreženo s številnimi podrobnostmi iz življenja nočnih metuljev, je S. Gomboc vse udeležence dodobra ‘zmotiviral’ za glavni del večera, za opazovanje nočnih metuljev v živo.

Prisotne so seznanili, da v Sloveniji živi 3600 vrst metuljev – velika večina je nočnih, le okoli 200 vrst pripada skupini dnevnih metuljev. Opazovanje so pričeli s postavljanjem svetlobnih piramid, ki so jih razpostavili med kapelicami križevega pota, ki vodi na Sv. gore nad Podsredo, od začetka, pa vse do zaključka spodnje tretjine poti. Svetlobne piramide so šotorčki, pokriti z belo tkanino, na katero s pomočjo ultravijoličnih svetilk, ki visijo v notranjosti, privabljajo nočne metulje in ostale žuželke. Videti je bilo mogoče različne vrste sovk, pedicev, medvedkov, mladoletnic, kobilic, najezdnikov in pikapolonic. Videti je bilo mogoče tudi najmanjšega slovenskega metulja.

S. Gomboc je radovednim udeležencem, med katerimi je bilo tudi večje število otrok, postregel s številnimi podatkih o nočnih žuželkah, vmes v diktafon pridno beležil vse opažene metulje ter nekatere tudi ujel v fotografski objektiv, redke pa pospravil v epruvete za kasnejše raziskovanje. Do konca opazovanja (okoli 1h ponoči) se je nabralo okoli 150 različnih popisanih vrst metuljev, kar je za avgust, ko populacije že upadajo, po Gombočevih besedah izjemno – še enkrat se je potrdilo, da je Kozjanski park območje, kjer biodiverziteta (tokrat nočnih metuljev) daleč presega tisto v drugih, sicer biotsko pestrih parkih v Sloveniji.  

V predhodnem popisu, ki sta ga 16. avg. letos v Podsredi izvedla S. Gomboc in D. Klenovšek (JZ KP), je bilo popisanih  preko 200 vrst nočnih metuljev, od tega 27 novih vrst, kar je zares izjemen rezultat. Ta raziskava dokazuje, da je območje Kozjanskega parka neizčrpen vir biotske pestrosti, ki bo ob bodočih raziskavah gotovo postregel še s številnimi pomembnimi odkritji.

Besedilo: mag. Valerija Slemenšek

Foto: mag. Teo Hrvoje Oršanič

Pripravil: Egon Horvat