Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Folklorna skupina KD Jakob Sket na 41. mednarodnem folklornem festivalu v Beltincih


Minuli konec tedna je v Beltincih potekal že 41. mednarodni folklorni festival. V štirih prireditvenih dneh se je zvrstilo ogromno zanimivih dogodkov, ki so popestrili bogat folklorni program. Dogodka so se udeležili tudi člani KD Jakob Sket iz Mestinja, ki so nastopili v nedeljo na državnem srečanju odraslih folklornih skupin.

Bogat in pester program je v štirih dneh obiskovalcem ponudil najprej četrtkovo razstavo Dušana Režka, ki nosi naslov “Skrinjice”. V petek popoldan je na beltinskem gradu potekala glasbena in pevska delavnica v organizaciji JSKD in lončarske delavnice, zvečer pa so v beltinskem parku nastopili srbska folklorna in pevska skupina KUD Mladost iz Ljubljane, folklorna sekcija Hrvaškega KD Pomurje iz Lendave in folklorna skupina Folklorni ansambel “Beograd” iz Srbije.

Sobotni popoldan v beltinskem parku je bil obarvan sejemsko, obiskovalci so si lahko ogledali ljudske obrti in kulinariko ter prisostvovali pri pravem beltinskem “gostüvanju”. Zvečer je potekal etno večer “Naše pesmi, naše viže; od zvoka k sozvočju”. Na letnem koncertu Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, ki med drugim praznuje 15-letnico, je nastopilo mnogo zanimivih pevskih gostov.

Nedeljski del festivala se je pričel s povorko vseh skupin na prireditveni prostor. Nato se je na odru v beltinskem parku zvrstilo devet folklornih skupin, med katerimi so se odlično odrezali tudi Mestinjčani. Na srečanju so se predstavili z odrsko postavitvijo “Voda izpod Boča”. V sezoni 2010/2011 so se namreč pod strokovnim vodstvom Nežke Lubej na osnovi raziskave Marinke Strašek odločili, da bodo iz zbranih fotografij izdelali kostume iz obdobja med leti 1925 in 1935. Ob novi kostumski podobi je nastala odrska postavitev “Voda izpod Boča”, ki izhaja iz tega obdobja in s katero so se predstavili v Beltincih.

V domače kraje so se naši folkloristi vrnili pod vplivom dobrih vtisov in pozitivne izkušnje.

Vir in foto: Marinka Strašek

Pripravil: Egon Horvat