Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Blagovni so šivali kojter (foto)


Organizator regijske revije odraslih folklornih skupin celjske in koroške regije, šentjurski JSKD, je za srečanje izbral majski datum sumljivega slovesa – petek, 13. Ponovno se je izkazalo, da je s tem terminom vse v redu, tehnika je funkcionirala, folklora je plesala, le godci iz Rogatca so se izgubili. Pa še ti so do konca revije uspeli najti telovadnico na Blagovni, kjer se je zaradi primernega odra in zasedenosti KD Šentjur odvijalo srečanje.

Sedem nastopajočih skupin iz Vranskega, Rogatca, Laškega, Mestinja, Žalca, Slovenj Gradca in Velenja je bilo izbranih, da svoje veščine iz območnega srečanja predstavijo na višjem nivoju – regijskem srečanju folklornih skupin. Žal pa med njimi ni bilo šentjurskih predstavnikov folklornega plesa, ki se že tretje leto niso uvrstili na regijsko tekmovanje, še več, tudi na sami prireditvi kot gledalcev jih je bilo le peščica. Okoli 150 obiskovalcev, od katerih je bila skoraj polovica folkloristov, čakajočih na svoj nastop, je videlo zelo všečne folklorne običaje, ki nikakor niso bili dolgočasni ali nezanimivi. Kot se za tekmovanje spodobi, so plesalci, godci in pevci pokazali v svojih deset minutnih nastopih le najboljše, kar premorejo. Šentjursko čast med nastopajočimi je branil podjetnik Darko Mavrič, ki je plesal za folklorno skupino iz Vranskega.

 

Pod črto
Luč na koncu teme šentjurskega folklornega plesa so prižgali mladi šentjurski folklorni plesalci, zbrani okrog njihove idejne mentorice Nine Gajšek, ki je prevzela tudi povezovalno vlogo na prireditvi. Skupinica petih plesnih parov in mladih godcev si je nadela ime MF (mladinska folklora) Lindvar. Ime pomeni zmaja, njegovo ime pa se pojavlja v črnoliških legendah. Mladi folkloristi medse še vedno vabijo nove plesalce. Vaje imajo ob nedeljah v Kulturnem domu Šentjur in vsakega novega člana bodo pričakali z odprtimi rokami.

jg / Šentjurske novice, 25. 5. 2011


Fotogalerija Gašperja Gobca