Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Čustva v hladni kovini vabijo še do konca meseca (video)


Ob slovenskem kulturnem prazniku so v šentjurski Galeriji Zgornji trg odprli razstavo jeklenih struktur Ljubomira Melanška. Avtor, sicer Šoštanjčan, je poklicno deloval kot varilec, sedaj pa je to njegova umetniška preokupacija. Njegove jeklene strukture izražajo prepoznavno kompozicijo, narejeno s perfekcionistično natančnostjo. Najbližje so mu upodobitve živali, ki so verna kopija živih. Prav tako se velikokrat loti podob vitezov, med njimi je tudi skulptura svetega Jurija, ki ubija zmaja.

Umetnostni zgodovinar Aleš Stopar je njegovo ustvarjanje poimenoval Poezija v jeklu. V Melanškovih kompozicijah je življenje tudi v skulpturi bika, ki se pripravlja na napad, in petelina, ki zavzeto kikirika, na drugi strani pa je spokojnost kočijaža in nostalgičnega kolesarja.

Navzoče je pozdravil tudi župan Marko Diaci, katerega oko je obstalo na skulpturi jeklenega Jurija na jeklenem zmaju. Poudaril je pomen jekla v Šentjurju. Vsi govorci so pozabili na dejstvo, da je otvoritev razstave v čast slovenskemu kulturnemu prazniku. Za kulturni vložek sta poskrbela odlična kitarista Rok in Miha Lajlar. Maloštevilno občinstvo – odprtje razstave si je ogledalo le okoli 30 obiskovalcev – je lahko ob koncu po slovenski kulturni navadi nazdravilo z odličnim vinom in domačo pršjačo.

Jure Godler / Šentjurske novice, 22. 2. 2011

*Na fotografiji je avtor razstave

 

Razstava v Galeriji Zgornji trg je na ogled do 31. 3. 2011. Informacije za ogled so dostopne pri TIC Šentjur.

O odprtju je bila objavljena novica na spletnem mestu Turizem Šentjur

 

Vabljeni tudi k ogledu in posluhu, kaj sta na odptju povedala Aleš Stopar in Marko Diaci, na voljo pa je tudi posnetek nastopa bratov Lajlar