Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Potopisno predavanje o Filipinih in Borneu (video)


Minula sreda je v Kulturnem domu v Rogatcu minila v znamenju potopisnega predavanja o Filipinih in Borneu. Predavala je Živa Justinek, ki je tam preživela štiri mesece. Po prvih dveh mesecih se ji je pridružila sošolka Andreja, s katero sta skupaj raziskovale lepote Filipinov in Bornea.

Filipini ležijo med Kitajsko in Indonezijo in veljajo za biser jugovzhodne Azije, izvrstna destinacija za ljubitelje narave in ljudi, posebej priljubljeni za potapljanje, kar je izkoristila tudi Živa. So drugo največje otočje sveta, saj državo sestavlja arhipelag 7107 otokov. So edina večinsko krščanska država v Aziji, pozna se vpliv Španije, muslimanov je okoli 8%. Leta 1521 je na Filipinih pristal Magellan in otočje poimenoval po takratnem Španskem kralju Philipu II. 70 milijonov ljudi govori več kot 80 narečij, zato je uradni jezik angleščina. Slednje gre na roko marsikateremu popotniku. Klima je tipično tropska in se deli na deževno (julij do december) in sušno obdobje, zato je najboljši čas za obisk Filipinov od januarja do maja. V glavnem mestu Manili živi več kot 13 milijonov ljudi, mesto velja za nevarno zaradi številnih tolp, ki se večinoma bojujejo med seboj, kot je povedala Živa, turisti jih navadno ne zanimajo. Tudi sama ni čutila kakršnekoli nevarnosti. Filipinci veljajo za izredno prijazne in mirne ljudi. Njihovo gostoljubnost in pripravljenost pomagati dopolnjujejo nasmehi, ki jih je bila popotnica deležna na domala vsakem koraku in o čemer smo se lahko prepričali iz številnih fotografij, ki jih je Živa pripravila za predavanje.

Udeleženci smo resnično podoživljali Živino popotovanje
Udeleženci smo resnično podoživljali Živino popotovanje

Borneo je tretji največji otok na svetu, leži v sredini Malajskega otočja v jugovzhodni Aziji in je poznan po bogati biodiverziteti. Na otoku je poznanih več kot 15.000 kritosemenk, 3000 vrst dreves, 420 vrst tam gnezdečih ptičev. Približno polovica svetovne proizvodnje tropskega lesa prihaja z Bornea. Deževni gozd krčijo tudi za plantaže, na katerih pridelujejo palmovo olje, kar povzroča mnoge okoljske težave, osiromašenje prsti in erozijo. Otok si politično delijo Indonezija, Malezija in Brunej. Približno 18 milijonov prebivalcev se ukvarja pretežno s kmetijstvom in izkoriščanjem bogatih virov naravnih surovin, kot je nafta.

Živa Justinek in Nataša Koražija
Živa Justinek in Nataša Koražija

Živa je na potovanju po Filipinih in Borneu prišla na svoj račun, saj jo biotska raznolikost kot študentko biologije izredno zanima. Prva dva meseca je na Filipinih delovala kot prostovoljka in se s tem še bolj približala ljudem. Kljub raznim govoricam, da je na Filipinih nevarno se je odločila, da jim bo zaupala. In se ji je splačalo. Udeleženci predavanja smo začutili, da je popotovanje nanjo naredilo izjemno dober vtis. Četudi je kdaj morala prespati na tleh in je doživela manjšo zastrupitev, rezultat katere je bila diareja in bruhanje. Vendar je dejala, da je tudi to del potovanj. Svoje je odtehtala tudi izpolnjena velika želja, ko je plavala z morskimi psi. Na koncu moram poudariti, da je šlo za izjemno izčrpno in zanimivo predavanje, kakršnih si lahko želimo tudi v prihodnje.

Vabimo vas, da si v spodnjem video prispevku ogledate nekaj utrinkov iz Živinega predavanja, nekaj o hrani, fantih, ki se odločijo postati dekleta in še marsikaj zanimivega.

 
v/t/f: eH
viri: Wikipedija