Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Blagoslov konj na Bučah (foto in video)


Dan po božiču v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti, ki sovpada z godom sv. Štefana, ko po vsej državi poteka blagoslov konj. Slednjega smo se udeležili na Bučah, kjer je kljub sneženju potekal blagoslov skoraj tridesetih konj. Opravil ga je župnik Niko Marovt, zbrane sta nagovorila župan Občine Kozje Dušan Andrej Kocman in Ivan Trupaj.

Po dopoldanski maši je sledil mimohod konjev, nato je Dušan Andrej Kocman zahvalil konjenici obeh občin (Kozje in Podčetrtek) za aktivnosti, ki jih vodijo skozi vse leto in spregovoril o vlogi in pomenu konj, ter odnosu do teh plemenitih živali. Dotaknil se je dneva samostojnosti in spregovoril nekaj besed v čast države. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. 

Župan Dušan Andrej Kocman je pozdravil prisotne
Župan Dušan Andrej Kocman je pozdravil prisotne

Sledil je blagoslov konj, ki ga je opravil župnik Niko Marovt. Tudi ta je obiskovalce nagovoril in izpostavil odnos in spoštovanje do narave in živali. Zadnji je navzoče pozdravil Ivan Trupaj, ki se je zahvalil za dokaj visok obisk 8. tradicionalnega žegnanja konj. Tudi Trupaj je spregovoril o vlogi in pomenu konj v preteklosti in sedanjosti, o delu, ki ga opravljajo in veselju in ljubezni, ki sta prisotna pri večini rejcev teh plemenitih živali. 

Številni lastniki konj so se udeležili blagoslova
Številni lastniki konj so se udeležili blagoslova

Sveti Štefan, krščanski zavetnik konj in drugih živali, je bil diakon v Jeruzalemu. Ljudsko izročilo mu pripisuje čudežno moč, ko je z znamenjem križa ukrotil divjega konja, da je ta pokleknil pred njim, kar je rodilo vrsto značilnih šeg povezanih s svetnikom, od katerih se jih je komaj kaj ohranilo v današnjem času. Eden izmed teh je blagoslov vode in soli, kar ima še danes tesno povezavo z zemljo in živino. Sveti Štefan je bil prvi krščanski mučenec in eden sedmih diakonov prvotne skupnosti v Jeruzalemu. Leta 34 je bil obsojen na smrt s kamenjanjem.

Prisotni smo se ogreli s kuhanim vinom
Prisotni smo se ogreli s kuhanim vinom

Da ima blagoslov konj resnično dolgo tradicijo, priča rokopis iz 10. stoletja, ki je nastal v nemškem mestecu Trierju. O imenitnih slavnostnih obredih ob blagoslovu konj na slovenskem priča tudi Valvasor v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske. Iz nje izvemo, da je blagoslov v tistih časih potekal v vseh tedanjih slovenskih pokrajinah, nekje bolj, drugje manj množično. Lastniki so konje na praznik še posebej očedili, saj so se z urejenostjo konja lahko na blagoslovu bahali, hkrati pa so tudi tekmovali v urejenosti. Konje v Sloveniji blagoslavljamo na več različnih datumov oziroma zavetnikov. Glavni zavetnik konj je seveda sv. Štefan zato je takrat največ blagoslovov. Veliko občin blagoslavlja konje tudi na jurjevo ali občinske praznike.  

Župana sosednjih občin
Župana sosednjih občin

Po končanem blagoslovu smo bili vsi prisotni povabljeni v bližnji gasilski dom na okrepčilo. Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka in naše galerije fotografij (klik!).

 
v/t/f: Egon Horvat
Vir: KD Smartno ob Paki