Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koncert s predstavitvijo glasbil izdelovalca Vlada Nunčiča (foto in video)


Na predvečer prve adventne nedelje sta se v Bistrici ob Sotli predstavila kar dva umetnika. Domačin, slikar Rado Romih, je v galeriji KD Bistrica ob Sotli na ogled postavil zbirko slik, poimenovano “Podobe mojega kraja”, Vlado Nunčič pa je na tamkajšnjem odru predstavil historična glasbila, na katera je tudi zaigral. Gostje večera so bili domača etno skupina Nojek.

Rado Romih je razpet med Bistrico ob Sotli in Ljubljano. Pri slikanju z olji na platnu podobe in tematiko črpa kar iz svojega kraja. V domačem kraju se je kot slikar, ki slika že od gimnazijskih let, predstavil prvič. Razstava je vsekakor vredna ogleda.

Vlado Nunčič živi na Sladki Gori, ukvarja se z izdelovanjem orgel in historičnih glasbil, ki jih izdeluje sam. Historična glasbila, sicer upodobljena na srednjeveških freskah, je tudi predstavil. Videli smo lahko vse od različnih piščali, doma narejene violine, kitare, citre, oprekelj, organistrum, kantele, psalter, s seboj je pripeljal tudi lajno. Po uvodni predstavitvi je glasbila vzel v svoje roke in prikazal, kako se nanje igra in kakšen zvok dajo. Vlado Nunčič je velikokrat pripravil tudi delavnice za otroke, v katerih so skupaj izdelovali različna glasbila iz lesa. Pravi, da je odziv vedno bil odličen, otroci so z zanimanjem izdelovali piščali in ostala glasbila. Tako so ga na odru spremljali otroci, udeleženci delavnice in skupaj z njim igrali.

Vlado Nunčič je prisotnim predstavil glasbila skozi zgodovino
Vlado Nunčič je prisotnim predstavil glasbila skozi zgodovino

Etno skupina Nojek nosi ime po samorodni vinski trti, bolje poznani kot “šmarnica”. Skupaj delujejo od leta 2007. S svojim igranjem in petjem razveseljujejo ljudi po Sloveniji in izven meja. Skupino sestavljajo štirje muzikantje in tri pevke. Na prireditvi so poleg samostojnega koncerta odigrali nekaj pesmi z Vladom Nunčičem.

Etno skupina Nojek
Etno skupina Nojek

Zagotovo je šlo za prireditev, ki bi morala svoje mesto najti v še kakšnem večjem ali manjšem kraju na Kozjanskem in v Obsotelju. Upam, da se bo posluh za tovrstne zadeve kmalu našel še kje, saj gre za vrhunsko predstavo vredno ogleda. 

Vabljeni, da v spodnjih video prispevkih prisluhnete zvenenju historičnih glasbil, v drugem pa smo posebej za vas, bralci našega portala, pripravili posebno predstavitev historičnih glasbil, saj smo izdelovalca, Vlada Nunčiča, prosili za komentarje ob raznih zanimivih starih glasbilih. Ogledate pa si lahko tudi fotografije v naši galeriji (klik!).

 
 
v/t/f: Egon Horvat