Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstava Gosposka kmetija ali kako se mestna gospoda znajde na deželi (foto in video)


gosposka kmetijaDramska skupina Šentvid pri Grobelnem je letos pripravila predstavo Gosposka kmetija. V soboto so jo uprizorili v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah.

Igra Štefana Jerka Gosposka kmetija je postavljena v prvo polovico 20. stoletja, ko na kmetih počitnikuje družina višjega svetnika Ivana Bahovca (upodobil ga je Rudi Horvat). Svetniku se kmečko delo zdi igrača v primerjavi z napornim pisarniškim delom v mestu, zato s posestnikom Bregarjem (Frenk Jecl) skleneta stavo. Bahovec bo z zaščitniško ženo Iris (Jelka Lorger), samovšečno hčerko Tjašo (Maja Pepelnak) in lenobnim sinom Juretom (Davor Vrečko) za tri dni prevzel vlogo gospodarja na kmetiji. Tako se vloge zamenjajo. Mestna gospoda se začne ukvarjati s kmečkimi opravili, Bregarjeva nečakinja Jerca (Monika Čakš), sosed Ambrož (Damjan Krulec), sestra Neža (Brigita Golob) in hlapec Janez (Uroš Kolar) pa ima počitnice.

Komedija v treh dejanjih tako postreže s številnimi komičnimi zapleti in gledalcu med opazovanjem kmečkih opravil nevajene mestne družine večkrat ponudi razlog za smeh. Za predstavo so ob igralski zasedbi poskrbeli še šepetalki Valerija Ocvirk in Brigita Golob, za zvok in luč je skrbel Izidor Kačič, sceno sta postavila Damjan Krulec in Frenk Jecl, ki je tudi umetniški vodja skupine, za likovno opremo pa Bernarda Horvat.

frenk jecl
Umetniški vodja Frenk Jecl je odigral vlogo posestnika Bregarja, z Damjanom Krulecem pa sta poskrbela tudi za sceno

V spodnjem posnetku si oglejte utrinek z začetka drugega dejanja, ki prikazuje, kako se Bregarjev hlapec Janez in nečakinja Jerca navajata na brezdelje. Obiščite tudi galerijo s fotografijami iz predstave.

 
gosposka kmetija
Učna ura: Kako se vpreže vola
 
gosposka kmetija
Mestne srajce Bahovci
 
gosposka kmetija
Brezdelja nevajeni Bregarji
 
gosposka kmetija
Učna ura: Kako osvojiti kmečko dekle
 
 
v/t/f: Marko Kovačevič