Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z letne skupščine članov Gobarskega društva Planina



Na pustno soboto so imeli člani Gobarskega društva Jurček v dvorani gasilskega doma na Planini letno skupščino, ki se je je udeležilo 48 članov, kar predstavlja 59-odstotno prisotnost vsega članstva. V uradnem delu je o delovanju društva v minulem letu in o načrtih za letošnje leto poročala predsednica Marija Krajnc. Zabavni del so poleg godca, popestrile tudi maškare.

Njihovo delo je namenjeno izobraževanju članov in vseh, ki si ogledajo njihove razstave. Skrbijo tudi za pravilen odnos do narave, saj želijo naravo ohraniti tudi za zanamce.

V minulem letu so začeli svoje aktivnosti z gobarsko razstavo in predstavitvijo društva na Šentjurjevem.

Prava bera gob se pri nas začne v maju ali juniju, odvisno od vremenskih razmer. Prvo nabiranje gob je bilo organizirano v maju v okolici Šentjurja, razstavo gob in predavanje determinatorja pa so pripravili na Rajskem otoku.

Junija je sledilo nabiranje v okolici Dobja in Kalobja, avgusta so pripravili nabiranje z razstavo na Svetini.

Septembra je bilo že tradicionalno nabiranje v okolici Planine, kjer so pripravili razstavo za Angelsko nedeljo. Vremenske razmere so bile ugodne in na razstavi je bilo 145 vrst gob, ki so si jih ogledali obiskovalci turistične prireditve in učenci osnovne šole.

V začetku oktobra so imeli strokovno ekskurzijo in s tem zaključek sezone. Udeležilo se je je 36 članov. Ekskurzijo so začeli z ogledom Gore Oljke, nato pa so si ogledali lepote koroške pokrajine in se sprostili tudi z nabiranjem gob ob Najevski lipi in Ivarčkem jezeru.

Gobarsko sezono so končali v oktobru, z razstavo na šentjurskih Bučn’cah, kjer je bilo razstavljenih 110 vrst gob.

Tudi v letošnjem letu bodo nadaljevali s skupnimi nabiranji, strokovnim izobraževanjem in razstavami gob. Predstavitev društva z razstavo gob bomo pripravili za Šentjurjevo. Takrat bodo imeli pripravljene nove informatorje v katerih bodo objavljeni datumi letošnjih ekskurzij z nabiranjem.

S strokovnimi ekskurzijami in razstavami razširjajo znanje o gobah in njihovem pomenu za naravo. Še naprej bodo sodelovali z aktivnimi društvi v kraju in občini ter gobarskimi društvi v bližnji in daljni okolici.

V društvu so veseli novih članov, kakor tudi splošnega zanimanja za gobe na pripravljenih razstavah.

Marija Krajnc

 

 

*na sliki je utrinek z gobarske aktivnosti na Kalobju lansko poletje