Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ste pripravljeni na spremembe DDV?


 

Z novim letom bodo pričele veljati obsežne spremembe na področju DDV, tako pri administriranju kot vsebinsko.

Kratek pregled najpomembnejših sprememb:
1. Posebna pravila za gradbene storitve, dobave nepremičnin, dobave odpadkov.
Primer: Gradbeno podjetje, ki zaračuna gradbene storitve drugemu podjetju – davčnemu zavezancu v Sloveniji – na izdanem računu ne obračuna DDV. Le tega mora obračunati podjetje, kateremu so storitve opravljene. Če se storitev zaračuna končnemu potrošniku, ni sprememb in je storitev obdavčena z DDV.
2. V sled tega se pripravi tudi posebno MESEČNO poročilo o teh storitvah in dobavah blaga, ki se oddaja do zadnjega v mesecu.
3. Rekapitulacijska poročila so po novem MESEČNA in se oddajajo do 20. v mesecu za pretekli mesec .
Tudi obračun DDV je v primeru oddaje rekapitulacijskega poročila potrebno oddati do 20. v mesecu; plačilo DDV še vedno ostane do zadnjega delovnega dne v mesecu.
4. Končno so se skrajšali roki, ki veljajo za vračila DDV na podlagi obračuna, in sicer se vrne presežek DDV v 21 dneh po predložitvi obračuna DDV (velja za obračune od leta 2010 naprej);
5. Uveljavila se bo nižja stopnja DDV 8,5% za frizerske storitve, storitve domačega varstva, dobave lončnic, sadik, rezanega cvetja, ….
6. Posebno olajšanje bo v primeru zahtevka za vračila DDV iz druge države članice; npr. v Nemčiji ste plačali račun za sejemske storitve, na katerem je bil zaračunan nemški DDV. Po novem zahtevek elektronsko oddate preko e-davkov; ni potrebno prilagati potrdila o ID št. za DDV niti original računov;
7. Za kmete se pavšalno nadomestilo dvigne iz 4% na 8%;
8. Prav tako se dvigne prag, po katerem lahko vstopiš v sistem plačane realizacije (iz 208.000 na 400.000 eur);
9. Pazite, s kom poslujete, kajti po novem ste solidarno odgovorni za plačilo DDV, če iz objektivnih okoliščin izhaja, da ste vedeli oz. bi morali vedeti, da sodelujete v transakcijah, katerih namen je izogibanje plačila DDV.

 

Klara Koželj, davčna svetovalka, Ateconia d.o.o. / Šentjurske novice

 

 

*na sliki je virtualna davčna svetovalka Vida z DURS-a