Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pazljivo pri pridelavi mošta


vinska kletIz Policijske uprave Celje so nam posredovali preventivni napotek za vse, ki se v teh dneh ukvarjate s pridelavo mošta.

“V vinskih kleteh  bodite še posebej previdni. Možne so namreč povišane, zdravju škodljive koncentracije plinov. Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je takrat zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh lahko smrtno nevarno.

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo. Če ta hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga dobro prezračimo (najmanj 10 minut, odvisno od velikosti prostora), tako da naredimo prepih. Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid – CO2 plin brez barve in brez vonja. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost.

Če pride do zastrupitve s CO2, je treba osebi, ki je bila zastrupljena, čim prej pomagati iz kontaminiranega prostora. Pri tem je treba poskrbeti za lastno varnost, tako da takoj odpremo vsa vrata in okna, naredimo prepih in s tem omogočimo dostop kisika v prostor, pri tem pa naredimo čim manj vdihov v kontaminiranem prostoru,” so zapisali v policijskem poročilu.

Previdno v kleti, torej.

* Slika je simbilična